Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бизнесът и пресата в отбрана от държавата. Бойкотът на филма “Мулан”


Протестът в София на 10 септември 2020 г.
Протестът в София на 10 септември 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- ЕК чака решения за главния прокурор

- Хиляди протестираха в четвъртък

- Филмът “Мулан” като геополитика

Европейската комисия иска решения за недосегаемия главен прокурор и корупцията в България. Въпросът стои от години и не се решава. В четвъртък зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова говори пред европейския парламент за България и Румъния. Тя беше обвинена от депутатка, че тонът й не е достатъчно остър на фона на реалността в България. Или сте некомпетентни, или сте подчинени на Боорисов, каза тя. “Моля, не ме обиждайте, отговори Йоурова. Върша си работата с честност и обективност”.

Протестите. Съдът

Хиляди протестираха на голям митинг в София с искане за оставката на правителството и главния прокурор. Хората включиха фенерчетата на телефоните си късно вечерта. Денят беше обявен като второ “Велико народно въстание” - игра на думи с институцията Велико народно събрание, която премиерът иска да свика, за да измени конституцията. През деня хората бяха по-малко от обикновено, но привечер площадът до бившия Партиен дом се напълни. Хората протестират от 64 дни. По-рано премиерът каза, че няма да подава оставка, защото му я иска мафията. Бъркате адреса на мафията, казаха на протеста в четвъртък. През деня депутатът на ГЕРБ Тома Биков отговори на въпроси на протестиращите.

В четвъртък втора съдебна инстанция отмени мерките за неотклонение на шестима души, задържани след предишния голям протест – този от 2 септември. Причината е в това, че срещу тях е свидетелствал само един полицай, а от показания му става ясно, че трябва да е бил на различни места по едно и също време.

Бизнесът. Пресата

Бизнес организация защити правото на фирмите да изразяват политически позиции. Асоциацията на индустриалния капитал в България реагира на проверките на държавни институции, извършени в дружества, които са ангажирани с протестите. Ако има намеса на държавата заради политически избор, това “трябва да се разследва и наказва”, казаха от АИКБ.

Парламентарните репортери написаха петиция, в която настояват за достъп до депутатите в сградата на парламента. На 2 септември Народното събрание започна да заседава в сградата на бившия Партиен дом. За разлика от работата им в традиционната сграда на парламента, тук те се отказаха отрязани от достъпа до народни представители.

САЩ, Русия, Навални

Консултантска компания, която работи за кандидата на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън, е била атакувана от предполагаеми хакери, които са подкрепяни от Кремъл. Предупреждението е дошло от Майкрософт.

От Вашингтон заподозряха, че Москва стои зад отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. „Твърде вероятно е това да е било направено по указание на високопоставени руски официални лица“, каза държавният секретар Майк Помпео. „В нормалните страни така не се прави“, каза той.

Западноевропейски издания съобщиха, че състоянието на самия Навални се подобрява. Той беше отровен с Новичок и се лекува в Германия.

И две препоръки

Игралният филм “Мулан” излезе едва на 4 септември, а вече е предизвикал движение за бойкот срещу себе си. Причините са 4 и всичките са политически.

Колин Фърт, който изигра главната роля в “Речта на края”, навърши 60 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено Ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG