Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Зам.-шеф на парламента е осъден за изнудване. МВР вика на разпит журналист, който пита


Протестите продължават, а МВР извика на разпит журналист, който е задал въпроси за полицейското насилие
Протестите продължават, а МВР извика на разпит журналист, който е задал въпроси за полицейското насилие

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Затвор за Марешки. Неокончателно
  • Шпигел, Борисов и Ердоган
  • 400 човека и едно кино

Председателят на “Воля” Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване. Става дума за случай от Варна от 2014 г. - пицария, натиск за плащане на наем, повреда на имущество. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

Това не е единственият сблъсък на зам.-председателя на парламента с правосъдието. Борис Митов разказва как от обвиняем и остър критик на прокуратурата, политикът се превърна в скъп гост за държавното обвинение. Изводите са за вас.

Съдът прекрати делото за всяване на паника срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и върна на прокуратурата предложението за налагане на глоба. “Неясно обвинение”, казва съдийката.

Бившият зам.-министър на външните работи от втория кабинет „Борисов“ Христо Ангеличин окончателно е оправдан по обвинението му за безстопанственост заради планирано закупуване на телефонни интернет централи. Преди него бившият министър Даниел Митов също беше оправдан. Той каза, че ще съди прокуратурата и обясни атаката с позициите му “срещу Русия”.

Репортерът от "Сега" Мартин Георгиев беше извикан на разпит, защото е задал писмени въпроси до пресцентъра на МВР. Той е питал за снимките на полицай с бокс по време на протестите. Резултатът е, че е писал обяснения.

Германското списание Шпигел нарече българския премиер Бойко Борисов “прислужник на Ердоган”. Изданието описва как София е помагала на Анкара да преследва опонентите си. Става дума за предаването на т.нар. гюленисти. Припомням ви разследването на Генка Шикерова за предаването на Абдула Бююк, въпреки решението на съда да откаже екстрадиция.

Здравният министър обяви, че до края на годината ще започне разрушаването на построеното досега, а до 1 година – строителството на новата национална детска болница.

Новите заразени с COVID-19 в България за последното денонощие са 143. На тази карта може да следите развитието на пандемията по света.

Путин, Лукашенко и Новичок

Руският президент Владимир Путин обеща на беларуския си колега Лукашенко заем от 1.5 млрд. долара. Лидерката на опозицията Циханоуска се обърна към руснаците: “Скъпи руснаци! Вие ще плащате, за да ни бият”.

Многохилядните протести в Минск продължават. Властите продължават да отговарят с насилие и арести - над 400 само в неделя вечер.

Много от арестуваните са жени. Това видео показва как силите на реда се отнасят с мирно протестиращи и невъоръжени жени в Беларус.

Опозицията в Беларус е съвсем млада и не много добре организирана. Ако темата ви е интересна, тук може да научите кой кой е в беларуската опозиция.

Правителството на Германия съобщи, че още две лаборатории – в Швеция и Франция, са потвърдили, че в организма на руския опозиционер Алексей Навални има следи от нервнопаралитично вещество от групата Новичок.

Двама от съюзниците на Навални печелят места в местния парламент на сибирския град Томск. Очаква се окончателното преброяване да подпечата убедителна победа на управляващата партия “Единна Русия”.

Радио Свободна Европа се завърна в Унгария. По този повод нашият фотограф Еймъс Чапъл обиколи страната отвисоко. Разгледайте тези неповторими снимки от птичи поглед.

И още две за десерт

Намерете още 5 минути за летящи риби, китове, косатки и рожден ден по средата на океана. Вижте докъде стигна приключението на Макс и Стефан от Neverest.

400 дарители, някои от които анонимни. 12 души персонал от читалище "Антон Страшимиров". Това са героите, които спасиха най-стария киносалон в София. Всички те са Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG