Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Референдуми вече за всичко. Български евродепутати не подкрепиха Навални


По случай деня на София в метрото имаше изпълнения на улични артисти
По случай деня на София в метрото имаше изпълнения на улични артисти

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Изборен кодекс и вето
  • Платени ли са протестите?
  • Наоми Осака

Днес протестите стават на 72 дни. Често представители на управляващите казват, че те са платени. Проверихме дали зад тези думи има факти. Сравнихме и какво казваха хората с власт през 2013 и какво казват сега. Резултатите са тук.

ГЕРБ реши да променя правилата за изборите на фона на протести. Не всичките им предложения получиха подкрепа. Машинното гласуване хем ще го има, хем няма да е задължително. Президентът Румен Радев каза, че ще наложи вето.

Коалиционните партньори на ГЕРБ - “Обединени патриоти”, поставиха условия за подкрепата си. Така Народното събрание одобри тяхната идея - на референдум да могат да бъдат подлагани и въпроси, които досега не можеше, като за формата на държавно управление и образователен ценз при гласуване.

Равносметката от повече от два месеца протести дотук - шестима сменени министри, един върнат път до плажа, едно разбито табу, международен отзвук и критики в Брюксел. Всичко е събрано в това кратко видео.

За първи път от повече от година фекалните води от квартал “Аспарухово” вече не се изливат във Варненското езеро. Решението обаче е временно, защото тръбата отново не е вкопана под дъното. Това стана причина за аварията преди година.

Колегите в “Медиапул” разказват как някои ВЕЦ са захранвани с години щедро с повече вода, отколкото е регламентирано. Примерът е с централа на близкия до Ахмед Доган Димитър Тадаръков.

Децата тръгнаха на училище, където хем има ясни правила, хем има объркване. “Кого да слушаме?” - въпросът е на четвъртокласник от София, а репортажът е на Нели Делчева.

На Бузлуджа реставратори започнаха работа по финансирания от американската фондация “Гети” проект за консервация на паметника. Да, онзи с многото имена. Тук е разказано какво предстои.

Навални, Лукашенко и убежище

Европейският парламент прие две остри резолюции - за опита за убийство на Алексей Навални в Русия и за фалшифицираните избори и насилието в Беларус. Българските евродепутати от БСП и ВМРО не подкрепиха настояването за международно разследване за Навални и критиките към Кремъл. Припомням ви изследване, което публикувахме преди две седмици - БСП е най-проруската партия сред основните сили в Европарламента.

Екипът на Алексей Навални публикува видео, което разкрива, че той е бил отровен още в Томск, най-вероятно от бутилка с минерална вода. Това обяснява защо лекарите в Берлин казват, че отровата е попаднала у Навални от пластмасова бутилка.

В Беларус също продължават протестите срешу президента Лукашенко. Вече има журналисти осъдени на затвор за това, че са отразявали демонстрациите. Много медии излязоха с празни първи страници в знак на солидарност.

След закона "Магнитски" вече се говори и за нуждата от закон "Навални". Въпросът е защо САЩ прие подобен закон, а Европа все още се колебае. Отговорите са от Елица Симеонова.

Държавната агенция за бежанците потвърди, че е отказала да предостави на руския опозиционер Евгений Чупов, съпругата му и четирите им деца статут на бежанци и хуманитарен статут. Не разкриват мотиви.

Доклад на НАТО твърди, че талибаните в Афганистан са постигнали или са близо до постигането на финансова и военна независимост и това може да направи невъзможно оказването на международен натиск върху тях.

И още две за десерт

„Чужденците ги няма – следователно няма бизнес“. Разказът е на собственици на хотели по българското Черноморие, а текстът е част от sCOOLmedia. Авторите са ученици, а техните ментори са от Асоциацията на европейските журналисти.

Преди и след всеки мач на US Open тя носеще маска с името на убит при случаи на полицейска бруталност афроамериканец. Тя е шампионка с кауза. Тя е Наоми Осака и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG