Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хайде да ви кажа как се възстановявам". Навални описа пораженията от Новичок


Алексей Навални. Снимката е от профила на опозиционния политик във фейсбук, публикувана на 19 септември 2020 г.
Алексей Навални. Снимката е от профила на опозиционния политик във фейсбук, публикувана на 19 септември 2020 г.

Руският опозицинер Алексей Навални описа как протича възстановяването му, след като беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок. "Съвсем доскоро не успявах да разпозная хората и не знаех как се говори", написа той в профила си във фейсбук.

Навални беше отровен на 20 август и прекара две денонощия в руска болница, преди да бъде отведен за лечение в Германия. Три независими лаборатории потвърдиха, че той е отровен с Новичок - същата отрова, от която пострада две години по-рано и двойният агент Сергей Скрипал.

Навални прекара 18 дни в медикаментозна кома. На 25-ия ден от отравянето му лекарите изключиха и обдишващия апарат. Състоянието му се подобрява, но от германската болница не изключват дългосрочни увреждания на здравето му. По-рано тази седмица Навални каза, че след като свърши лечението му иска да се прибере в Русия. Постът му във фейсбук дава първи подробности около възстановителния процес.

"Всяка сутрин идваше докторът и ми казваше: "Алексей, донесъл съм една дъска, хайде да измислим някоя дума, която да напишем на нея. Това ме докарваше до отчаяние, защото макар и вече да разбирах какво иска от мен докторът, не разбирах откъде се взимат думите. На кое място в главата на човек възникват те? Къде се намират думите и как се прави така, че те нещо да означават? Всичко това ми беше абсолютно непонятно. Впрочем, аз не знаех и как се изразява отчаяние, затова просто си мълчах. А и това, което описвам, е чак един късен етап, който лично си спомням", написа той.

"Сега съм човек, на когото му треперят краката, когато върви по стълбите, но затова пък си мисли: "О, ама това са стълби! Нещо, по което човек се изкачва. Май трябва да намеря асансьор". Но по-рано щях просто тъпо да стоя и да ги гледам".

По думите му възстановяването е вече ясен, но и дълъг път. Той нарече текущите си проблеми "направо глупости" и даде два примера: "телефонът в ръцете ми е безполезен като камък, а наливането на вода си е жива атракция".

Навални казва, че му предстои да се справи с много проблеми и се шегува с това, че "невероятните" лекари в берлинската клиника "Шарите" поне са решили основния му проблем: "те ме превърнаха от един "технически жив човек" в човек, който има всички шансове отново да стане Висша Форма на Човешкото Същество, способно бързо да скролва инстаграм и без много мислене да схваща какво да лайкне".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG