Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ и ДПС подкрепиха Гешев. Протестите стават на 100 дни, заразените стигат 1000 на ден


Графити с лицата на главния прокурор Иван Гешев и депутата от ДПС Делян Пеевски в София
Графити с лицата на главния прокурор Иван Гешев и депутата от ДПС Делян Пеевски в София

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Нови рекорди с COVID-19
  • ГЕРБ, патриоти и ДПС зад Гешев
  • Стиви Уондър

Новите случаи на CIVID-19 днес са 914 и това е пореден рекорд. В блога следим развитието на епидемията от самото начало.

Правителството не предвижда нови ограничения за цялата страна, а само в отделни общини. “Ако хората не вярват на мерките сега и не ги спазват, има ли смисъл от нови, които също да не се спазват”, обясни здравният министър Костадин Ангелов.

Здравното и образователното министерство публикуваха правилата, по които ще се решава кои училища да затварят. Няма да зависи от броя заразени ученици, а от данните за конкретния град, обясняват колегите в Офнюз.

Преди месец ситуацията в Чехия беше като тази, която е в момента в България. Как само за няколко седмици заразените станаха пет пъти повече, а Чехия се превърна в новия център на кризата с COVID-19 - тук е разказано.

Европейската комисия призова държавите да се подготвят със стратегии за момента, когато ще са налични ваксините. Целта е да се гарантира, че навсякъде в Европа ще има достъп до безопасни ваксини.

Гешев, Вълка, Ковачки и други

Днес протестите в България стават на 100 дни. Вечерта е предвидено четвърто т.нар. Велико народно въстание. Вчера за първи път се проведе студентски протест пред Софийския университет. “Не желаем да наблюдаваме повече потъпкването на законите и правата на гражданите от главния прокурор, премиера Бойко Борисов и задкулисието”, казват студентите.

Протестите в Киргизстан продължиха само 10 дни след изборите на 4 октомври. Резултатът е, че президентът Сооронбай Джеенбеков подаде оставка.

Обратно в България - ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС одобриха доклада на главния прокурор Иван Гешев. БСП го питаха за забогатяването на Делян Пеевски. “Да получаваш кредит, не е престъпление”, отговори Гешев.

Цвета Караянчева остана председател на парламента. Депутат от ДПС я нарече “уважаема кърджалийска мъченице”. Тя пък каза, че е имала моменти, когато "на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара.“

ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля подкрепиха Караянчева. А пък етичната комисия на ГЕРБ вече три месеца разглежда случая на кмета на Раковски, който плаща за тротоари на една фирма, която се казва като кучето му, а се управлява от жена му и приятели. Разглеждат още.

Екоминистерството пък е разрешило на ТЕЦ Бобов дол на Христо Ковачки да гори стотици хиляди тонове боклуци. За целта обаче предприятието не е минало необходимата процедура по екооценка, а е получило бележка за горене с “експериментална цел”.

Фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка, е построила напълно незаконно сграда върху държавна земя в ловен парк “Искър”. За имота се знае от пролетта, а Столичната община трябва по закон да започне процедура по събаряне.

Научихте, че Върховният съд върна на Симеон Сакскобургготски и сестра му двореца “Царска Бистрица”. Досега държавата печелеше делата, този път е различно. Борис Митов обяснява защо и как се стигна дотук.

В Русия пък “Исус” се оказа в затвора. Става дума за основателя на “Църквата от последния завет”, който нарича себе си Висарион. Тези снимки показват част от живота на тази общност в Сибир.

И още две за десерт

70 чипа вместо 52 карти. Gemji е първата система за настолни игри в света, с която могат да играят и незрящи. Това видео на Теодора Бързакова показва изобретателя на играта.

“Призив към любов, мир и единство”. Така той описа посланието на двете си нови песни. Тази седмица той обяви създаването на собствено звукозаписно студио, чрез което застава начело на борбата срещу расизма в САЩ. Стиви Уондър е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG