Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Някои са по-равни пред карантината. И над 2000 случая на COVID-19 за ден


Бойко Борисов и Румен Радев
Бойко Борисов и Румен Радев

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Борисов, Радев и карантината
  • Над 2000 нови случая на коронавирус
  • Мюсюлмански страни бойкотират френски стоки

Отмяната на карантината на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев след отрицателен PCR тест е било нарушение на заповедта на здравния министър. Борисов даде положителен тест след като карантината му беше отменена. Радев беше в контакт със заразения ръководител на ВВС и затова посещението му в Естония пропадна.

След случаите с отменената карантина на Борисов и Радев, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев подаде оставка.

През последния ден са диагностицирани нови 2243 души с коронавирус в България. Починали са 42 души. Активните случаи са над 20 000, а в болници се лекуват 2130 души.

Заради ръста в броя на случаите маските на открито станаха отново задължителни. Тук е описано подробно къде, кога и как е задължително да се носи маска.

Болници търсят храна и доброволци. Ако искате да помогнете, можете да намерите повече информация в блога ни. Пишете ни, ако търсите или предлагате помощ.

Критиката срещу прокурор като престъпление

Преди 2000 г. прокуратурата можеше да повдига обвинения и за обида. И се възползваше от това правомощие, особено когато потърпевши бяха нейни представители. Борис Митов припомня един такъв случай, който стана особено актуален днес.

МВР за втори път за малко повече от месец разпита журналиста от в. “Сега” Мартин Георгиев. Този път поводът е, че е направил справка в Имотния регистър за имотното състояние на един от служителите на НСО, които охраняваха Ахмед Доган.

Бойкот на френски стоки, нетолерантни ученици

Няколко арабски търговски асоциации и компании обявиха бойкот на френски продукти. Причина за това са коментари, свързани с исляма, на президента на Франция Еманюел Макрон след убийството на учителя Самюел Пати.

Престъплението извади наяве самоцензурата сред някои учители, които избират да не четат в час приказката “Трите прасенца”, за да избегнат конфронтацията с мюсюлмански родители за религията и свободата на словото.

Българските ученици имат слаба търпимост към чуждото мнение и най-малко уважение към хората от други култури, разкрива изследване на PISA. Те не са добре запознати с глобалните проблеми и не са ефективни в намирането на идеи за справянето с тях.

Антиките на Божков, илюзии за бюджета

След 8-месечно претърсване и изземване на колекцията на Васил Божков, няма яснота какво става с предметите от нея. Найо Тицин разказва за ценностите - как са описвани и изземвани от спецпрокуратурата и защо има разминавания.

Управлението на публичните финанси на България с ентусиазъм се връща към 1980-те години, пише Красен Станчев по повод бюджета за 2021 г. и изброява осем примера за илюзорно оправдаване на правителствения подход за него.

Северна Македония, протести в Беларус

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е готов да декларира, че страната му няма териториални претенции към никого.

Над 100 000 души излязоха по улиците на Минск и други градове в Беларус за 11-и пореден път с искане за оттеглянето на Александър Лукашенко.

И две препоръки

Джон Рид е американец и автор на най-известната книга за Болшевишката революция в Русия. Тази галерия събира снимки от живота му от „господарското имение по модел на френско шато“, където е израснал, до стените на Кремъл, където е погребан.

Субтитрите позволяват на глухите хора да гледат кино, но в България няма практика да се слагат български субтитри на български филми. Фондация “Чуй ме със сърцето” иска да промени това. Нейната съоснователка Виктория Радославова е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG