Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 51 смъртни случая от COVID-19 за ден. Стрелба в центъра на Виена


Полицейска акция след стрелбата в центъра на Виена в понеделник вечерта.
Полицейска акция след стрелбата в центъра на Виена в понеделник вечерта.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Стрелба в центъра на Виена
  • България в “червената зона” за COVID-19
  • Президентски избори в САЩ

Най-малко един човек беше убит, а 15 души бяха ранени след стрелба в центъра на Виена. Изстрелите са били произведени на 6 различни места около синагогата, но все още не е ясно дали именно тя е била целта на атаката. Един от извършителите е застрелян, за останалите няма информация.

COVID-19

През последното денонощие в България има 2427 случая на COVID-19. Това отговаря на близо 31 % от направените тестове. Смъртните случаи са 51. Данните за България от началото на пандемията до днес можете да проследите в блога ни.

За да предпазите себе си и околните от епидемията, трябва да носите маски и да спазвате дистанция, обяснява проф. Емил Воденичаров в това видео. Той отговаря и на най-често задавания въпрос: откъде знаем, че маските наистина предпазват?

Линейки и бусове на МВР от понеделник са добавени към Спешната помощ. Министър Костадин Ангелов отново обвини болниците заради недостига на легла за пациенти с COVID-19. Той изчисли, че в момента в София има 700 такива легла, макар че те би трябвало да са 1200. Ангелов съобщи, че медицинският надзор ще провери и частните, и държавните лаборатории заради сигнали, че резултатите от PCR тестове се бавят по няколко дни.

Ако сте хипохондрик, не бива да четете повече от 10 минути на ден за коронавируса, съветват специалисти. Непрекъснатото поемане на информация за хода на пандемията може сериозно да увреди психичното здраве.

Случаите на коронавирус в България се удвоиха за седмица и това принуди редица държави да поставят страната или части от нея в списъка на така наречените “червени зони”. Такива мерки взеха Естония, Малта, Чехия, Молдова, Дания, Словения, Гърция, Белгия, Германия. Българите могат да пътуват дотам при спазване на определени условия, които варират от страна до страна.

Как се развива вирусът по света можете да проследите тук в реално време.

Избори в САЩ. Молдова

Днес се провеждат изборите в САЩ. Те не са само президентски, води се и една битка, останала в сянка покрай двубоя Тръмп-Байдън – за Конгреса на САЩ. Днес трябва да бъдат преизбрани 35 от общо 100 сенатори, пише Теодора Бързакова и дава пример с три щата, където вотът може да се обърне. Америка се готви за безсънна нощ тази вечер и ще следи предимно гласуването в няколко щата – Пенсилвания, Мичиган, Флорида и Уисконсин. За да спечели втори мандат, Тръмп трябва да победи във всички тях, пише Димитър Бечев.

След изборите в Молдова води проевропейската кандидатка Мая Санду, която е бивш премиер на страната. Балотажът ще се проведе на 15 ноември. Санду спечели повече гласове, отколкото предвиждаха социолозите.

София и Скопие. Брюксел. Милен Цветков

България насериозно се е заела с блокирането на пътя на Северна Македония към ЕС. Условието на София е Скопие да “признае” българското си минало и едик. Вечерта в понеделник стана ясно, че външната министърка Екатерина Захариева е на “дискретна среща” с двама македонски министри в Берлин. Междувременно Италия поиска по-бързо начало на преговорите на ЕС със Скопие.

Европейската комисия поиска България да премахне задължението търговците на дребно да предлагат български хранителни продукти. Тези мерки бяха въведени в България след началото на пандемията. ЕК ги определя като дискриминационни.

Софийският градски съд за пореден път отказа да освободи от ареста Кристиан Николов, който е обвиняем за катастрофата, причинила смъртта на журналиста Милен Цветков. Младият мъж беше обвинен за умишлено причиняване на катастрофата.

И няколко препоръки

Христо Иванов Ашламинатора присажда дървета. Той получи награда на публиката в конкурса на фондация “Биоразнообразие” и е Човек на деня на Свободна Европа.

Шон Конъри, неповторимият Джеймс Бонд, почина в неделя на 90-годишна възраст. За него пише Портал “Култура”.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG