Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 63 починали от COVID-19. Изборите в САЩ засега без ясен резултат.


Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Американските избори засега без ясен победител
  • 4041 новозаразени в България
  • 60 % не знаят какво е "джендър"

До 8 сутринта българско време президентските избори в САЩ не са излъчили ясен победител. Кандидатът на демократите Джо Байдън призова избирателите си за търпение, докато и последният глас не е преброен. Въпреки това вече е ясно, че Тръмп води в част от ключовите щати, които се очаква да решат изхода от изборите. Сред тях са Флорида, Охайо, Северна Каролина, Джорджия. Развитието можете да следите в нашия блог и на дигиталната карта.

Това беше най-скъпата предизборна кампания в историята на САЩ. Тя струваше 14 млрд. долара. Николай Лавчиев разказва откъде се взеха тези пари и защо бяха похарчени.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 4041 новозаразени с COVID-19. Това отговаря на 36.5% ог всички извършени тестове. Починали са 63 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Може да сте объркани от всичко, което се случва около пандемията. Тук сме изброили стъпка по стъпка всичко, което трябва да направим, ако имаме симптоми или сме общували с болен.Кой управлява кризата с коронавируса? През пролетта това беше Националният оперативен щаб, но сега за него не се чува много. Генка Шикерова потърси отговора на този въпрос.

Правителството е безпомощно пред кризата с коронавируса, смята президентът Румен Радев. Държавният глава направи изявление във вторник следобед, в което призова хората да спазват мерките и да запазят спокойствие.

В България най-вероятно ще има съдебна ваканция до Нова година заради коронавируса. Във вторник идеята беше подкрепена и от съдийската колегия във Висшия съдебен съвет. Един пример: 8 % от административните съдии са или болни, или под карантина заради контакти с болни.

ЛГБТ. Ромите

Думата “джендър” означава “социална роля на пола” и не е синоним на “гей”, но 60 % от българите не знаят това, сочи проучване, проведено наскоро. На този фон двама души се заеха с превръщането на омразата в изложба – в нея са изобразени обидите, които хора от общността ЛГБТ, роми, евреи и турци са получавали и получават непрекъснато. Вижте видеото на Ивайло Везенков.

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович препоръча ромите в България да не бъдат изселвани принудително. Тя направи това заради решение от 2012 г. на Съда в Страсбург по повод изселване на самонастанили се в София роми.

Виена. Франция и светската държава

Австрийските власти посочиха един 20-годишен мъж като извършител на атентата във Виена от понеделник вечерта. В него бяха убити най-малко четирима души. Кютим Фейзула е двоен гражданин на Австрия и на Северна Македония, известен е на службите като привърженик на “Ислямска държава”. Миналата година е бил съден.

Срещу Франция негодува не само Турция, но и много други мюсюлмански страни. Напрежението възникна след като президентът Еманюел Макрон защити правото на свобода на изразяването за сатиричния вестник Шарли Ебдо, публикувал карикатури на Мохамед. Николай Лавчиев се връща и по-назад във времето, за да обясни тази силно негативна реакция към Франция.

София и Скопие

Съгласието между София и Скопие е възможно, но не може да бъде постигнато с натиск, казаха учени от България и Северна Македония. Те смятат, че в историческия спор се изхожда от „остарели и твърде ограничени разбирания за националната идентичност, като нещо извечно и неизменно, а за националната история – като нещо свещено“. Писмото на учените идва след като България многократно постави условие Северна Македония да признае българското си минало и да се откаже от израза “македонски език”. Иначе България ще попречи на пътя на Скопие към ЕС.

И една препоръка

Реджеп Гюлтекин и Микаил Йоцен са отивали на кафе в центъра на Виена, когато са чули изстрели. Помогнали са на двама души по време на терористичната атака от понеделник. Вижте повече за тях в рубриката “Човек на деня”.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG