Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Страх от протести, нежелани донори и съдебни битки за починали с COVID-19


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Няма да има локдаун
  • Ще има съдебни дела
  • 10-годишната и барабаните

Правителството най-после отговори на въпроса защо не въвежда по-строги ограничения срещу масовото разпространение на COVID-19. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза пред БНР, че с евентуални нови мерки “ще изкараме хората на улицата”.

Премиерът Бойко Борисов попита “защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила”. Той призова министрите да успокоят хората. “Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!”.

Здравният министър издаде нова заповед, в която са събрани въведените дотук ограничения - ако сте над 65 години, можете да пазарувате между 8 и 10 сутринта.

За последното денонощие новите заразени с коронавирус са 3945. В болници се лекуват 4478 - само от началото на седмицата в болници са влезли 656 души.

Европейската комисия одобри споразумение с компаниите Pfizer и BioNTech за 200 милиона дози от създадената от тях ваксина срещу COVID-19. Договорът предвижда и възможност да се поръчат допълнително 100 милиона дози.

Властите няколко пъти призоваха хора, които са прекарали коронавирус, да дарят кръвна плазма, която е важна за лечението на болните в момента. Доброволци има много, но места за даряване няма. Ивайло Везенков разказва за този Параграф 22.

За да има места за болни с коронавирус, единственият диспансер за бъбречно трансплантирани се мести в друга болница. Пациентите му обаче излязоха на протест. Това видео показва техните мотиви.

Починалите с COVID-19 в България вече са 1898. Само за последното денонощие 47 души са изгубили битката. Роднините на една от жертвите ще съдят държавата заради хаоса в системата. Полина Паунова разказва, че се задава вълна от съдебни искове.

Съюзът на съдиите и 25 адвокати от най-големите градове призоваха съдиите да отложат всички неотложни дела, за да се ограничи провеждането на открити заседания и да не се разпространява още повече вирусът.

Армения, САЩ и Стената

След споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, по улиците на Азербайджан има празненства, а в Армения протестират. Русия пък ще разположи свои войски в региона. Тук е обяснено какво всъщност предвижда сделката и защо реакциите са такива.

В щата Джорджия в САЩ гласовете ще бъдат преброени ръчно още веднъж. Колегите в Дневник обясняват кога е допустимо това, как се прави и какво може да се очаква при повторно броене.

Една от изненадите в американските избори е очертаващата се засега победа на демократите в щата Джорджия, който традиционно подкрепя републиканците. Зад тази промяна стои една жена - Стейси Ейбрамс. Тук е нейната история.

“Да сте бутали някога стена? Това винаги е трудно - но е фантастично с Берлинската стена през 1989” - така започва историята за Хелмут Кол от поредицата на Пламен Асенов за Великите европейци. Не я пропускайте.

И още две за десерт

Запознайте се с Даниел Делибашев. Той е посветил цялото си време, за да помага на нуждаещите се в Африка. Изоставил е кариерата си на банкер в България и сега помага за построяването на училище в Уганда. Видеото ще ви отнеме още 3 минути.

Тя е само на 10 години, а е смятана за гений в свиренето на барабани. С изпълненията си на хитове на Нирвана, Уайт страйпс, Били Айлиш и други привлече огромна аудитория в Ютюб канала си. Британката Нанди Бушел е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG