Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Виновни, че умират? И моделът на ДПС: “дай пари, после ще видим”


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Положителните тестове са близо 38%
  • ДПС иска първо парите, после услугата
  • Не, от ЕС няма да ни “натрапват” еднополови бракове

През изтеклото денонощие има 3899 новозаразени с COVID-19. Това отговаря на почти 38% от всички извършени тестове. Починали са 119 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

В момента България е трета по смъртност от COVID-19 в Европа. Министърът на здравеопазването смята, че основната вина за това е у хората, които не разбират мерките на правителството.

Болницата в Пловдив, където двама пациенти починаха, след като не им помогнаха в продължение на 40 минути, даде обяснение на случая. В болницата има легла, но няма медицински кадри. Още един повод да си припомним, че едно легло само по себе си не може да лекува.

Борис Митов провери съдебните дела, водени срещу хора, нарушили карантината. Разследванията, които се водят по такива случаи, са 3150, а присъдите – 644. Най-често ги печелят хората, които не се съгласяват на споразумение с прокуратурата.

ДПС и дарителството. ЕС и еднополовите бракове

В последния възможен момент ДПС предложи промяна в проектозакона за бюджета за 2021 г. Движението предлага да се отпуснат над 1 млн. лв. на сдружение, което не съществува, но тепърва ще бъде създадено и ще се занимава с дарителство под шапката на държавата. Това признават самите вносители, след като от Българския дарителски форум обърнаха внимание на предложението.

“ЕС ще ни накара да приемем еднополовите бракове”. Колко пъти сте чували това изречение? То не само не е вярно, но е и невъзможно, казват юристи. Онова, за което настоява ЕС, е всяка страна да признава браковете, сключени другаде в ЕС.

Реверанс към заведенията. Арестът на президентски съветник

Доставката на храна за вкъщи от 1 декември ще се облага с 9% данък върху добавена стойност (ДДС), вместо с досегашните 20%. Това е нов жест на мнозинството към собствениците на заведения.

Арестът на президентския съветник Илия Милушев през юли е бил незаконен, реши съдът на първа инстанция. Този арест беше поредната капка, която преля чашата на търпението на 9 юли и провокира антиправителствените протести.

ГЕРБ не успя да преодолее ветото на президента и резултатът е, че сега за споделено пътуване няма да се ходи в затвора.

София и Скопие. Обама за Путин

Имаше ли България по-добър ход за Северна Македония? Какъвто и да е отговорът, едно е сигурно – тази политика ще доведе до затвърждаване на образа на София като враг на Скопие, казват политолози и експерти, с които говори Елица Симеонова.

Първият том на мемоарите на Барак Обама вече е на американския пазар. В тях президентът Путин е описан като човек “със суетата на тийнейджър в инстаграм”, а руското правителство – като “престъпен синдикат”.

Бивш американски военен се призна за виновен в шпионаж в полза на Русия. Това е 45-годишният Питър Рафаел Дзибински Дебинс. Обвинението беше повдигнато през август.

И две препоръки

Децата с увреждания, които не могат да говорят, могат да ползват специален апарат за комуникация с околните. Това им позволява да ходят на най-обикновено училище и да общуват, разказва Ивайло Везенков.

Художникът Саша Джафри нарисува най-голямата картина в света. Продажбата й ще отиде за гладните деца по света. Саша Джафри е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG