Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Рестартът" на държавата пропадна. Мерките се затягат от петък до Коледа


От петък вечерта ресторантите ще могат само да доставят храна вкъщи
От петък вечерта ресторантите ще могат само да доставят храна вкъщи

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • “Рестартът” на държавата пропадна
  • Мерките се затягат от петък до Коледа
  • Има ли България план за ваксините?

Парламентът отхвърли предложението за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция. Планът беше обявен през август от премиера Бойко Борисов на фона на протести с искане за оставката му с думите: “Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата”.

Коронавирусът, новите мерки

Заведенията, фитнесите и моловете ще бъдат затворени, а обучението в училищата и университетите ще бъде дистанционно от 27 ноември вечерта до 21 декември. Това са част от мерките срещу разпространението на коронавируса, които властите въведоха.

Протест срещу мерките на активисти на проруската партия "Възраждане" се проведе в София. Той се сля с демонстрация на таксиметровите щофьори и превозвачите. Стигна се до леки сблъсъци с властите.

За подпомагане на пострадалия бизнес ще бъдат отпуснати 156 млн. лева, но конкретните мерки засега не са обявени. Работниците в затворените предприятия ще могат да получат помощ в размер на 24 лева на ден.

За последния ден новите регистрирани случаи на COVID-19 в България са 3712 при направени 8820 PCR теста. В болници се лекуват 6548 пациенти с вируса. От тях 410 са в интензивни отделения.

Планът за ваксините, платформата за доброволците

Три фармацевтични компании обявиха първи резултати от тестове на ваксини срещу COVID-19. Държави като Германия и Испания вече правят конкретни планове за ваксинация. Има ли България план? Генка Шикерова провери.

Призивите за набиране на доброволци продължават. В правителствения портал за коронавируса обаче връзката към платформата за доброволци, създадена под шапката на МВР, изчезна. Това се случи след като проверка на Свободна Европа показа, че никой не знае кой я администрира.

Глобен кмет, договор “за пример”

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов е глобен от антикорупционната комисия с 10 000 лева заради конфликт на интереси. Причината е, че бившият градоначалник е продал два общински имота на собствената си фирма. Печалбата от сделката е конфискувана.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заговори за “слабости” при изпълнението на договора за добросъседство с България в интервю за БГНЕС. Той обеща занапред прилагането на споразумението да “бъде за пример”.

В Скопие националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обвини Заев, че се опитва да си осигури подкрепата на София с продажба на държавни активи.

САЩ, Беларус, Нагорни Карабах

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън представи членовете бъдещия си екип.

Следващият първи дипломат на САЩ ще бъде Антъни Блинкен. Той постъпва на работа в Белия дом по времето на Бил Клинтън, а при Барак Обама става заместник държавен секретар. Докато се издига по стъпалата на американската външна политика, той винаги намира време за любимите си рок и блус.

"Няма пари, но няма и бой." Това казват хората, избягали от Беларус и потърсили убежище в Латвия. Вижте историите на трима протестиращи срещу режима на Александър Лукашенко в това видео.

Военни сили на Азербайджан поеха контрола над втора област в Нагорни Карабах, върната от Армения като част от споразумението, сложило край на боевете в района. Тук можете да си припомните кой какво спечели и какво загуби след примирието.

И три препоръки

Има някои композитори, чиито имена Космосът произнася като свои. Един от тях е Жан-Мишел Жар. Не пропускайте историята за него в поредицата Великите европейци на Пламен Асенов.

21-годишният Крис Никич стана първия човек със синдром на Даун, който пресече финалната линия на Ironman – едно от най-тежките спортни състезания в света. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Футболната легенда Диего Марадона почина на 60-годишна възраст. Тук можете да си припомните легендарни моменти от живота и кариерата му.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG