Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пари за близки на ВМРО, данъчни облекчения за деца и първо място по смъртност от COVID-19 в ЕС


Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • България с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС
  • Пари от бюджета за близки до ВМРО сдружения
  • Насилието над жени по време на епидемията

България официално стана държавата в ЕС с най-висока смъртност от COVID-19. Данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показват, че в последните две седмици в България са починали 21 на всеки 100 хиляди души.

За последния ден смъртните случаи на пациенти с коронавирус са 162. Нови 3658 души са диагностицирани с вируса при направени 9093 PCR теста. 6655 пациенти с COVID-19 са в болници.

Германия ще опита да убеди останалите страни от ЕС за затваряне на всички ски курорти до началото на януари като мярка срещу COVID-19. България отхвърли идеята и каза, че зимните ѝ курорти са безопасни.

Правителството трябваше да актуализира и да приведе в действие Плана за готовност при грипна епидемия до 22 ноември. Дали това се е случило обаче се оказа тайна, показа проверка на Генка Шикерова.

ВМРО, насилието над жени, бюджета

Сдружение “Македонски научен институт” е получило 440 000 лева от държавния бюджет откакто ВМРО е в управлението. Къде е проблемът? То е регистрирано в същата сграда, където се помещава ВМРО и е представлявано от политик от партията, разказва Полина Паунова.

От началото на годината 17 жени в България са убити от партньорите си. Или поне за толкова се знае, защото държавата не води официална статистика. Кризата, предизвикана от епидемията, доведе до ръст в броя на случаите на домашно насилие. Николай Лавчиев събра картината.

Депутатите приеха бюджета за 2021 г. Една от промените е, че работещи родители ще могат да намалят облагаемата си данъчна основа с до 4500 лв. за едно дете, което ще им спести 450 лв. данък за годината.

Ветото върху бюджета на ЕС, свободата на медиите

Ветото на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС заради плана еврофондовете да бъдат обвързани с върховенството на правото обърка сметките по върховете на Европа и предизвика гневни коментари. Според Красен Станчев обаче от това вето има и ползи.

Парите от бюджета на ЕС не трябва да се използват за финансиране на контролирани от правителствата медии и на политическа пропаганда. Това се казва в резолюция на Европейския парламент за свободата на медиите.

Северна Македония, Турция, САЩ

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предизвика скандал в родината си с думите пред БГНЕС, че България е приятел на страната му, а не фашистка държава - препратка към времето на Втората световна война. Колегата от “Дневник” Ангел Петров е събрал на едно място реакциите в Скопие.

Обвиненията на София към Скопие в неспазване на договора за добросъседство остават на масата. Тук можете да видите как македонското правителство отговаря на всяко едно твърдение за нарушение.

Турски съд осъди на доживотен затвор десетки обвинени заради опита за преврат през 2016 г.

Доналд Тръмп помилва бившия си съветник по национална сигурност Майкъл Флин, осъден задето е излъгал ФБР при разследването за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

И три препоръки

Стоил Стоилов е основател на групата на “мустакатите мускетари”. Той пуска мустак всеки ноември от 6 години насам, за да провокира разговор сред приятелите си за психичното и физическото здраве на мъжете. Вижте повече в репортажа на Теодора Бързакова.

Една песен, бис, стотици усмивки. Тази гледка не е от рок концерт, а от дома за стари хора в град Добрич - един от многото, които певицата и актриса Сандра Петрова успява да превърне в музикални сцени. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Хиляди се събраха в Буенос Айрес, за да почетат паметта на футболната легенда Диего Марадона. Вижте кадри от сбогуването с него.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

XS
SM
MD
LG