Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ВМРО на бял кон в БНТ, главният прокурор на завет от разследване


Главният прокурор Иван Гешев (вляво) и неговият предшественик Сотир Цацаров
Главният прокурор Иван Гешев (вляво) и неговият предшественик Сотир Цацаров

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Процентът на положителните тестове остава висок
  • Дойде финалът на ЦУМ-гейт
  • Как ВМРО се преоблича като социологическа агенция

През изтеклото денонощие има 3328 нови случая на COVID-19. Това отговаря на близо 39% от всички извършени тестове. Починали са 127 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

COVID-19 и ваксините

Всички камери снимат нея, а медиците я аплодират. Вижте първия пациент в Западна Европа, ваксиниран срещу COVID-19.

Ваксината на Pfizer и BioNTech, която снощи беше одобрена в Канада, се приближи до регистрация в САЩ. Документ на американската агенция изброява и нежеланите реакции.

Български екоактивисти протестираха пред Министерския съвет с искане за незабавно затваряне на фермите за норки, където се разпространява COVID-19. Новината идва след като Дания унищожи всички норки в страната. В България има две ферми за норки.

Как се разследва главен прокурор

Помните ли “ЦУМ-гейт”? Беше история за налагане на цензура. Издателят на в. “Сега” Сашо Дончев твърдеше, че е бил привикан на среща в един офис в ЦУМ с главния прокурор Сотир Цацаров и когато е отишъл, се е почувствал заплашен и разпитван за редакционната политика на вестника си. По случая имаше проверка, но тя приключи в полза на главния прокурор, а документът с мотивите за това не беше предоставен. В сряда, след съдебни дела за достъп до информация, стана ясно защо проверката на главния прокурор е била спряна. Той е отказал да съдейства на проверяващите, но въпреки този факт те са възприели неговата теза за вярна.

БНТ и ВМРО. ГЕРБ

Обществената телевизия БНТ взе да цитира неизвестна социологическа агенция, чиито данни се разминават съществено с тези на останалите. Агенцията се казва “Барометър” и в нея има един служител. Тя е близка до ВМРО.

В сряда правителството раздаде над 120 млн. лева. Те отиват за полицаи, църкви, университети и пътища.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

София и Скопие. Агенцията по бежанците

Първо София оспорваше произхода на македонската идентичност и език, но сега вече става дума за спиране на това, което кабинетът определя като антибългарска кампания в Скопие. Отношенията между двете страни не се придвижват напред, точно обратното е.

Руският опозиционер Евгени Чупов, който преди 16 месеца поиска политическо убежище в България, продължава да е във висящо положение – отказът да му се даде такова убежище е оттеглен от ДАБ, но има нова процедура, чието развитие е непредвидимо.

САЩ. Русия

Президентът на САЩ има право да освободи конкретни хора от наказателно преследване. Много медии твърдят, че той ще помилва предварително и сам себе си. Как стои въпросът всъщност, https://www.svobodnaevropa.bg/a/30990205.html.

Санкциите, наложени на Русия заради анексията на Крим са довели до загуби от 100 млрд. долара, но и до някои странични ефекти. Основният сред тях е, че Кремъл засили контрола си над олигарсите в страната.

За финал – две препоръки

В четвъртък в София започва първият международен фестивал на документалното кино. Той е създаден от Мартичка Божилова – Човек на деня на Свободна Европа.

Ако и това не е достатъчно за вдъхновение, вижте историята на Макс Ернст, един от великите европейци на 20-и век, за когото разказва Пламен Асенов.

плюс моят личен фаворит

През 1943 и 1944 г. шепа български политици са търсили начин да откъснат България едновременно от нацистка Германия и от комунистическа Русия. Това става ясно от доклад на Алън Дълес, ръководител на американските тайни служби в Европа, до Държавния департамент на САЩ, разсекретен през 1992 г. и публикуван в сряда в портал “Култура”.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG