Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Стрелба и вандализъм в Конгреса на САЩ. Демократите спечелиха мнозинство в Сената


Привържениците на Тръмп пред сградата на Конгреса на САЩ
Привържениците на Тръмп пред сградата на Конгреса на САЩ

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Стрелба и вандализъм в Конгреса
  • Демократите спечелиха мнозинство в Сената
  • ЕС одобри втора ваксина за COVID-19

Привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп нахлуха в Конгреса на САЩ и прекъснаха церемонията по броене на гласовете от изборите за президент. Имаше престрелки и сблъсъци, при които починаха четирима души. Агресивните поддръжници на Тръмп бяха изведени малко преди да влезе в сила полицейски час във Вашингтон.

Членовете на Конгреса, които бяха евакуирани по време на безредиците, се събраха отново и продължиха процедурата по броене на гласовете, която трябва да подпечата победата на Джо Байдън.

В САЩ се проведе и балотаж за две места в Сената. Те бяха спечелени от кандидати на демократите, което значи, че те занапред ще имат мнозинство в горната камара на Конгреса.

Коронавирусът, ваксините, лечението

Европейската агенция за лекарствата одобри използването на ваксината срещу коронавирус на американската компания Moderna. Тя ще бъде втората след тази на Pfizer и BioNTech, която може да се използва в Европейския съюз.

В България за последния ден са регистрирани 1002 нови случая на COVID-19 в България, което отговаря на 10% от направените тестове.

Колкото повече пациенти с коронавирус се лекуват в българските болници, толкова повече дългове трупат те. Генка Шикерова провери как е възможно това.

Световната банка намали прогнозата си за растеж на световната икономика до 4%. Причината е ръстът на заразените с коронавируса и бавният процес на ваксинация.

Пандемията от COVID-19 започна от Китай. Екип на Световната здравна организация трябваше да разследва произхода на вируса и начина на прехвърлянето му върху човека, но Пекин отказа да допусне учените.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org харесва ли ви бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Хеликоптерите, “Турски поток”, полицейското насилие

България няма медицински хеликоптер от юни 2019 г. Липсата се усети ясно при спасителните операции в планината преди дни. В отговор здравният министър представи “пътна карта” за медицинска евакуация по въздух. Планът е да се осигурят пари за ремонт на 4 налични военни вертолета и да се купи един медицински хеликоптер до 2023 г.

От 1 януари 2021 г. Русия доставя природен газ в Сърбия по продължението на “Турски поток”. Газопроводът минава през България, която изгради за своя сметка и на свой риск инфраструктура, която обслужва целите на Русия, пише Димитър Бечев. Къде в случая е стратегическият интерес на България?

Вече близо пет месеца съдът отказва да се произнесе по жалбата срещу ареста на журналиста Димитър Кенаров, пише “Капитал”. Според изданието казусът се превръща в правен абсурд, който може да развърже ръцете на МВР да задържа безконтролно граждани.

Плаж ли е плажът и как Мездра забрани 5G

Пясъчната ивица до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк “Росенец” изглежда досущ като плаж и властите решиха да я впишат в регистрите като такъв. Проектантът на резиденцията обаче обжалва това решение.

Мездра влезе в новините със заглавието, че е забранила 5G. Такова решение наистина има, но то не може да спре разпространението на технологията. Историята зад решението обаче не е за изпускане. Тя е с участието един полковник от запаса, две монахини и деен съветник националист и е разказана от Нели Делчева.

И три препоръки

Мъжкото хоро в ледените води на река Тунджа успя да засенчи традициите в Калофер. Вижте в това видео на Найо Тицин какъв е автентичният ритуал на Богоявление в града и как един традиционен занаят си пробива път да стане отново негов разпознаваем символ.

“Човек няма природа, има история”, казва Хосе Ортега-и-Гасет. Запознайте се с философа и автор на “Бунтът на масите” в поредицата Малки истории за велики европейци на Пламен Асенов.

За проф. Вася Банкова науката е приключение, а химията е страст още преди да започне да я учи в училище. Когато говори за обекта на своите изследвания - пчелния прополис - звучи като че ли описва живо същество. Запознайте се с нея в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG