Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кой в Европа и България иска свобода за Навални? И как младите лекари се борят с COVID-19


Протест в защита на Навални в чешката столица Прага на 23 януари
Протест в защита на Навални в чешката столица Прага на 23 януари

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Протестите в Русия
  • Тръбата във Варна
  • Заводът за отпадъци

В България за последния ден новите случаи на COVID-19 са 772, което отговаря на под 6% от направените тестове. Смъртните случаи са 60. Ваксинирани са 655 души.

Щабът препоръча отпускане на мерките срещу коронавируса. От началото на февруари ще отворят залите за фитнес, спорт и танци и магазините в моловете. Учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в клас по определен ред.

Протестите, арестите, реакциите

Арестуваните от руската полиция по време на протестите в защита на опозиционния политик Алексей Навални са поне 3650 по данни на Хюман райтс уоч. Това е най-масовият арест, извършван в рамките на ден в Русия.

Държавите от ЕС призоваха за освобождаване на арестуваните опозиционери. Те обаче не обявиха нови санкции срещу Москва, за което по-рано призоваха някои страни от ЕС и Европейският парламент.

Освен в защита на Навални, протестите в Русия са и срещу корупцията на управляващите. Катализатор беше разследване на на Навални за богатството на самия Владимир Путин. Руският президент отрече да притежава имението на Черно море, показано от Навални.

Недоволството обаче остава и според политолози Путин губи позиции, а опозицията взима инициативата.

В България някои политици призоваха за освобождаването на Навални, други определиха въпроса като “вътрешни работи”, а трети предпочетоха да запазят мълчание. Тук са събрани реакциите на политическите сили в страната.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org харесва ли ви бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Плажът, тръбата, боклуците

Съдебната сага около имота в “Росенец”, ползван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, още повече се заплете. Върховният административен съд отмени още едно решение по случая и така висящите дела станаха четири.

Помните ли тръбата за отпадни води, която се повреди и замърси Варненското езеро преди повече от година? Тя беше поправена, но сега пак е повредена и отново излива фекални води в езерото.

Скоро недалеч от центъра на София може да има завод за изгаряне на отпадъци. Общината твърди, че проектът няма да навреди на околната среда. Природозащитници обаче казват, че изгарянето на отпадъци ще усложни проблема с мръсния въздух в София.

Прокуратурата, “Северен поток 2”, ваксините

Управляващите в България не са предложили адекватно решение на въпроса кой може да разследва главния прокурор, смята Съветът на Европа. И предлага тази задача да бъде поверена на съдии.

Русия възобнови строителството на газопровода “Северен поток 2” във водите на Дания. Това се случи въпреки санкциите от САЩ, които доведоха до оттегляне на някои компании от проекта.

Украйна има население от 40 милиона души, но засега си е осигурила под 10 милиона дози ваксини срещу COVID-19, които тепърва ще започнат да пристигат. Има ли решение за ваксинация в бедните държави?

И три препоръки

През януари общността на стария квартал в град Ходжент в Таджикистан погреба един от най-уважаваните си членове. Смъртта на 83-годишния Юра Абаев отбеляза края на цяла епоха – той беше последният евреин в този град.

“Човекът, без когото отборът ни няма да функционира.” Така футболната легенда Лионел Меси нарича Хавиер Ернандес, известен като Шави. На 25 януари Шави празнува 41-ия си рожден ден.

През последните месеци д-р Калоян Чилингиров е изкарал повече време в отделението за COVID-19, отколкото навън. Той е един от повече от 200 млади лекари в “Пирогов”, които от самото начало на пандемията доброволно се включват в борбата с коронавируса. Не пропускайте историите на младите лекари, които обърнаха хода на играта.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG