Връзки за достъпност

Извънредни новини

В очакване на натиск от Байдън и ЕС. Един руснак в България и присъдата на Навални


Евгени Чупов
Евгени Чупов

Когато във вторник вечерта московски съд произнася присъдата на опозиционния лидер Алексей Навални, това се превръща във водеща новина. Не и за руснака Евгений Чупов, който наскоро получи убежище и живее в България със семейството си. За него всичко е “напълно очаквано”.

“Въобще не бях изненадан. Беше ясно, че Путин ще се опита да заглуши всеки лидер с различно мнение, всеки човек, който е заплаха за режима”, казва Чупов в интервю за Свободна Европа часове след като Навални беше осъден.

Той получи 3 и половина години ефективно лишаване от свобода в колония с общ режим. Съдът прецени, че стара условна присъда на опозиционера е била нарушена и затова следва да бъде заменена с ефективна. Заради приспадане на прекараното време под домашен арест, Навални трябва да прекара в затвора 2 години и 8 месеца. Европейският съд по правата на човека в Страсбург вече реши, че в този случай руснакът е бил лишен от правото на справедлив процес, но Русия не се съобрази с това.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Евгений Чупов потърси политическо убежище в България заради участието си в опозиционни движения в Русия. През 2019 г. той подкрепя кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални. Чупов потърси убежище, защото смята, че в Русия не е в безопасност.

Алексей Навални е най-изявеният критик на президента Владимир Путин. През август той беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок, разработвано от руските тайни служби. След като беше излекуван в Германия, на 17 януари Навални се върна в Москва и беше арестуван още на летището.

Дни след това в много европейски градове се проведоха протести в негова защита. Демонстрацията пред руското посолство в София беше организирана от Евгений Чупов, който наскоро получи политическо убежище в България. Самият Кремъл има друга теза по случая с отравянето на Навални - че зад това стои заговор на Запада.

Сега всичко много зависи от европейските лидери.
Евгени Чупов

“Сега всичко много зависи от европейските лидери. Те пратиха своите посланици на делото в съда - българският (български дипломат - б.р.) също беше там, за да покажат, че следят ситуацията”, казва Чупов.

Според него, ако бъдат наложени още санкции, включително на близки до Путин бизнесмени, “тогава нещо може да се промени”. В началото на годината САЩ вече разшириха санкциите както срещу газопровода "Северен поток-2", така и срещу "Турски поток".

“Ако има натиск и от администрацията на Байдън, и от ЕС, Путин ще промени присъдата”, казва Чупов. На аргумента, че това би трябвало да е в правомощията на съда, руснакът отговаря, че “Путин иска светът да вярва, че Русия е демокрация с независими съд, законодателна и изпълнителна власт, но там няма “върховенство на закона”, а “върховенство на едно телефонно обаждане от Путин”. Според Чупов всички решения по важни съдебни дела “се правят в Кремъл”.

Протести и арести по време на делото срещу Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

През 2013 г. Алексей Навални беше осъден на 5 години затвор по обвинение за злопупотреби от държавната фирма "Кировлес". Според опозиционера делото е скалъпено по поръчка. Последваха масови протести по улиците на Москва и това принуди съдът да замени ефективната присъда с условна.

“В Русия всичко зависи от гражданите. Ако много хора излязат на улицата, режимът ще се оттегли. Ако няма достатъчно хора, режимът ще продължи да смазва опозицията”, коментипра Евгений Чупов. По думите му, въпреки че наскоро имаше големи протести в цяла Русия, все още малко хора са политически ангажирани.

“Някои се страхуват, на други не им пука и си мислят, че не е тяхна работа да се борят за правата си”, казва той и допълва, че ако доходите им намалеят заради санкциите или изолацията на Русия, ще отделят повече внимание на това “кой и как ги управлява”.

Евгений Чупов следи ситуацията, но не вярва, че много хора ще излязат скоро по улиците в родината му, за да протестират.

“Младите хора обаче вече стават възрастни и това ново поколение не може да бъде потискано, защото те са свикнали с идеята за свободата”, казва той. Според него, ако не излязат на улицата днес, “ще излязат след една или две години и ще бъдат много ядосани”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG