Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще поръча още 460 хиляди дози от ваксината на Moderna


Ваксинация срещу коронавируса в България

България ще поръча още 460 000 дози от ваксината на Moderna. По този начин страната ще може да разчита на около 1 милион дози от препарата, който с новата поръчка ще стигне за ваксинацията на около 500 000 души. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Пред колегите си министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е потвърдил и намерението на правителството от средата на януари да бъдат поръчани още 2 897 694 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Първоначално в прессъобщение от правителствената информационна служба съобщиха, че "България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини". Информацията създаде впечатлението, че България възнамерява да направи и трета поръчка към Pfizer след първите две – едната от ноември, а другата от януари.

От Министерството на здравеопазването уточниха пред Свободна Европа, че тези близо 2,9 милиона дози от препарата на Pfizer вече са били съобщени като прогнозни пратки за страната ни. Нови количества от Pfizer, договорени през този месец няма. Нови са само 460 хиляди дози от ваксината на Moderna, от която досега бяха заявени 500 хиляди дози.

"Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет", коментнира Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов каза, че до момента "страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани" и ще бъдат отпуснати допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план "възможно най-бързо".

Бързината на ваксиниране обаче зависи от доставките на препаратите. А самите доставки зависят от поръчаните количества и времето, в което правителството сключва договора с производителя.

До средата на годината България очаква 500 хиляди дози от Moderna, достатъчно за 250 хиляди души. Не е ясно кога ще пристигнат новите договорени дози, за които беше съобщено днес.

До края на миналата година София беше поръчала най-много ваксини от векторния препарат на Astra Zeneca - 4,5 милиона дози за 2,25 милиона души. За същото време България беше договорила 1 милион дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Те ще пристигнат до юни тази година. След сключването на договор от Европейската комисия с компанията за допълнителни 300 милиона дози за Евросъюза, България поръча още 2,9 милиона дози. Засега няма яснота кога ще пристигнат у нас.

Здравният министър мотивира предложението да бъдат поръчани още ваксини от Moderna със забавянето на доставките на ваксината на AstraZeneca. Компанията съобщи преди седмици, че няма да може да достави всички обещани дози за първото тримесечие на годината в целия Европейски съюз. Според неофициална информация става дума за намаление на доставките с 60%.

България първоначално съобщи, че забавянето няма да повлияе на ваксинационната кампания в страната. Здравният министър съобщи през януари, че държавата очаква 260 000 дози от ваксината през февруари. До момента обаче са доставени само 28 800 дози.

Освен това сред държавите в ЕС има несигурност за ефективността на ваксината на AstraZeneca при хора над 55-годишна възраст. Държави като Германия, Франция и Белгия препоръчаха възрастните хора да бъдат ваксинирани с други препарати. България реши да не въвежда такова ограничение. Появиха се съмнения и за ефективността на препарата срещу новите варианти на коронавируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG