Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Почивките за сметка на данъкоплатците още са на мода. България не се бори ефективно с расизма


Учени в НАСА приветстват кацането на марсохода "Пърсивиърънс" на Червената планета
Учени в НАСА приветстват кацането на марсохода "Пърсивиърънс" на Червената планета

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Оставка заради смъртта на дете
  • Почивните станции
  • Цензурата

Първата оставка заради смъртта на дете от токов удар на тротоар в София е факт четири дни след инцидента. От поста си се оттегли дългогодишният главен архитект на район “Триадица” Иван Шишков. Десетки хора протестираха с искане отговорните за смъртта на момчето да бъдат наказани и призоваха за още оставки, съобщи БНР.

Коронавирусът, ваксините

Новите случаи на COVID-19 в България са 1086, което отговаря на близо 10% от направените тестове през последния ден. В болници се лекуват 3704 пациенти с коронавируса.

От началото на имунизационната кампания в България са поставени общо 90 514 дози ваксини. 25 441 души са получили две дози. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призна, че ваксинирането в България върви бавно и каза, че здравните власти обсъждат как да ускорят темпа на имунизация.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Почивките, Алепу, OpenLux

Познатите от миналото почивни станции продължават да предлагат евтина почивка за служителите на редица държавни ведомства. Тази схема обаче не излиза евтино за данъкоплатците, които трябва да покриват загубите на тези станции. Не пропускайте материала на Генка Шикерова, в който е обяснено какъв е проблемът на тази практика.

Съдът в Бургас отмени разрешението за изграждането на комплекса “Алепу Вилидж” на Шофьорския плаж. Строителството там започна през 2017 г., а миналото лято снимки показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда.

В международното журналистическо разследване OpenLux има и български следи. “Биволъ” публикува първите данни, свързани с български публични личности с фирми в Люксембург. Става дума за сина на конституционния съдия Константин Пенчев, който официално притежава фирма с активи 1,2 милиона лева.

Расизмът, читанката, цензурата

Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу България заради неефективната борба с расизма и ксенофобията. Според институцията държавата не е въвела пълно и точно в законите си европейските правила в тази област.

Една от основните роли на разказите за историята и литературната история в училище е да очертаят ценностите. Дебатът за тях обаче е оставен на политическата публичност, а често пъти и на улицата, пише Димитър Атанасов.

Беларуските журналистки Катерина Андреева и Дария Чулцова са били на протест в Минск през ноември, за да си вършат работата - да го отразяват. Съд в Беларус ги осъди на по две години затвор за това.

Републиканците, Тръмп, Грузия

Седем републикански сенатори гласуваха срещу Доналд Тръмп на второто дело за импийчмънта му. Тези гласове се оказаха симптом за разделението в Републиканската партия по въпроса дали бившият президент има бъдеще в редиците ѝ.

Премиерът на Грузия Гиорги Гахария подаде оставка на фона на очакване полицията да арестува лидера на основната опозиционна партия в страната. Гахария каза, че не е съгласен с управляващата коалиция за съдебното решение срещу опозиционера.

И две препоръки

Въпреки пандемията, 2020 г. е най-успешната в кариерата на Габриел Стоянов. Той е приет в най-престижната балетна академия в света. Не пропускайте историята му, разказана в репортажа на Ивайло Везенков.

Те са “единомишленици” и “семейство” и възприемат формацията си като “акция и реакция на съвременните теми”. Те са основателите на театър “Реплика”, който навърши 10 години. Запознайте се с тях в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG