Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров


Посланичката на САЩ Херо Мустафа и журналистът Димитър Кенаров.
Посланичката на САЩ Херо Мустафа и журналистът Димитър Кенаров.

Посолството на Съединените щати в София подкрепи журналиста Димитър Кенаров, който беше бит от полицаи по време антиправителствен протест в София, а след това МВР и прокуратурата отказват да разследват случая.

На страницата на дипломатическата мисия във Фейсбук беше публикувана снимка на посланичката Херо Мустафа, която се е срещнала с Димитър Кенаров в посолството в сряда, "за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна част от добре функциониращата демокрация".

"Посолството на САЩ приветства и подкрепя българските журналисти - благодарим ви за всичко, което правите", пише под снимката.

Побоят над журналиста Димитър Кенаров беше извършен от полицаи на 2 септември 2020 г. Тогава потърпевшият отразяваше масовия антиправителствен протест в центъра на София, организиран по повод първия работен ден на депутатите в новата сграда на парламента.

Кенаров беше сред десетките задържани и бити от полицията, след като събитията ескалираха, въпреки че неколкократно беше направил опит да се легитимира като журналист. Част от ареста му дори беше заснет от друг присъстващ на демонстрацията и на кадрите ясно се чуваше, че той заявява на полицаите, че отразява протеста.

Повече от пет месеца по-късно по случая дори няма образувано досъдебно производство, тъй като прокуратурата отказа да започне такова, след като МВР обяви, че вътрешна проверка в столичната полиция (СДВР) не е открила данни за престъпление.

Преди две седмици две международни журналистически организации остро осъдиха отказа на българските разследващи органи да проведат ефективно разследване.

"Репортери без граници" настоя за „ново, независимо и прозрачно разследване“, посочвайки, че „изглежда българските власти не искат да осъждат полицейското насилие“.

Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) публикува свое видео разследване по случая, в което описа хронологията на действията на българските власти от септември насам. Оттам допълниха, че вътрешният министър Христо Терзийски мълчаливо е отказал достъп до информация по случая, за което организацията е подала жалба в съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG