Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Училищата затварят първи заради настъпването на вируса. Медийната свобода е в задънена улица


Учениците от 5 до 12 клас отново ще учат дистанционно в редица области
Учениците от 5 до 12 клас отново ще учат дистанционно в редица области

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Мерките
  • Лъжите и фактите за ваксините
  • Медийната свобода

Редица области в България отново ще затворят училищата за присъствено обучение на учениците от 5 до 12 клас заради високата заболеваемост от COVID-19. Част от областите ще ограничат работното време на заведенията до 22 часа и ще затворят моловете.

През последния ден новите случаи на коронавирус в България са 2774, което отговаря на 20% от направените тестове. В болници сa 6395 пациенти с коронавируса.

В четвъртък започва ваксинацията на желаещите, които са си записали часове в електронния регистър. На хората беше дадена възможност да посочат каква ваксина искат, но засега ще се използва само тази на AstraZeneca.

САЩ обвиниха Русия, че разпространява дезинформация за западните ваксини. В България същата дезинформация се разпространява от партийната телевизия на БСП.

Ако искате да чуете факти за ваксините, а не подвеждащи твърдения, не пропускайте разговора на Ивайло Везенков с д-р Христиана Бацелова, която отговаря на важните въпроси. А ако се чудите кои ваксини се очакват в България и кога - отговорите са тук.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Медиите, прокурорите, кампанията

“Репортери без граници” представи 10 препоръки за медийната среда в България. Те засягат сигурността на журналистите, достъпа до информация, финансирането на медиите и етиката. “Медийната свобода в България е в задънена улица”, смята организацията.

По делото срещу журналиста от Силистра Димитър Пецов настъпи обрат. Той беше обвинен заради наркотици, открити в колата му, но вече не е разследван за притежание на дрога. Сега водещата версия е, че забранените вещества са му подхвърлени.

Помните ли въпросите на Лаура Кьовеши за част от българските кандидати за европейски прокурори? Главният прокурор Иван Гешев каза, че не вижда в тях проблем, а прокурорите във ВСС ще изпратят поисканата информация, но няма да я публикуват.

Предизборната кампания продължава и можете да я следите на живо в блога ни. През последния ден ВМРО посочи като свой приоритет спирането на “джендър пропагандата”.

В България беше отбелязана 78-ата годишнина от спасяването на 50 000 български евреи от нацистките лагери на смъртта. Церемонии имаше в София, Пловдив и Кюстендил.

Русия, Армения, Китай

Екипът на руския опозиционер Алексей Навални обяви план за “умно гласуване” срещу партията на Владимир Путин на предстоящите избори. Целта е властта ѝ да бъде отслабена.

Руският медиен регулатор наложи ограничения на Twitter и намали скоростта на достъп до приложението. Причината е, че компанията не премахва “забранено съдържание”.

Военните в Армения отново поискаха оставката на премиера Никол Пашинян. Това стана след като той обяви, че е уволнил началника на генералния щаб на армията.

Китай провежда геноцид срещу уйгурите, твърди експертен доклад. Над милион уйгури са затворени в концентрационни лагери, които Пекин нарича “центрове за превъзпитание”.

Десетки деца на мигранти живеят без родители на улицата в Босна и Херцеговина. Те търсят подслон в изоставени сгради и отчаяно се опитват да стигнат до Западна Европа. Вижте историите им в това видео.

И две препоръки

Бохем и женкар, темерут и инат, но и предан приятел, голям пилот, дълбок мислител, велик писател. Той е Антоан дьо Сент-Екзюпери и за него разказва Пламен Асенов в поредицата си за великите европейци на XX век.

Светът може да бъде разбираем за децата, а новините, които възрастните следим, могат да им бъдат разказани така, че да им станат интересни. Това цели Десислава Гавраилова, когато се захваща заедно с колегите от “Книговище” със създаване на медия за деца. Запознайте се с нея в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG