Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Европа одобри четвърта ваксина. Защо България арестува търсещ политическо убежище?


Ваксинацията на записаните в електронния регистър започна в четвъртък и продължава и в петък
Ваксинацията на записаните в електронния регистър започна в четвъртък и продължава и в петък

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Трета вълна в България
  • Четвърта ваксина в Европа
  • Йосиф Топуридзе

Ръст на заболелите, ръст на смъртните случаи, ръст на заетостта на болничните легла. Това отчетоха здравните власти за развитието на епидемията от COVID-19 в България.

През последния ден новите случаи са 3121, което отговаря на 18% от направените тестове. В болници сa 6604 болни от COVID-19.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри четвърта ваксина срещу COVID-19 в ЕС. Препаратът на Johnson&Johnson е първият, който се прилага само в една доза. България е поръчала 2 милиона дози.

Няколко държави временно спряха използването на ваксината на AstraZeneca или партида от нея, за да разследват дали ваксинацията има връзка със случаи на тромбоза. Първите данни от проверката на ЕМА показват, че няма такава връзка.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Защо България арестува търсещ убежище

Искате закрила от преследвачи, а ви арестуват заради това, че преследвачите ви търсят. Това е историята на Йосиф Топуридзе - човек от екипа на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, който потърси политическо убежище в България, защото е преследван в родината си, а получи вместо това арест.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за Бюрото по защита към главния прокурор. Според държавния глава защитата на свидетели надхвърля конституционните правомощия на главния прокурор.

Рекорден брой българи в чужбина са подали заявления, че искат да гласуват на изборите за парламент. Една от тях е Ана Борисова, благодарение на която на 4 април в норвежки град до полярния кръг за пръв път ще има секция.

Предизборната кампания продължава и можете да я следите в блога ни. През последния ден коалицията “Изправи се! Мутри вън!” каза, че очаква изборни манипулации.

Делото за изнудване срещу Веселин Марешки трябваше да се гледа другата седмица. То обаче беше отложено от съда за след изборите, за да не повлияе върху резултатите.

Как двойник на руски олигарх се разхожда в Европа

Може да прилича на история от филм, но е съвсем истинска. Двойник на санкциониран руски олигарх посещава Литва, а руски медии пишат, че самият олигарх е бил там въпреки санкциите. Според Вилнюс това е акция на Русия, планирана с цел да дискредитира ЕС.

Президентът на САЩ Джо Байдън и екипът му са против “Северен поток 2” и предвиждат нови санкции, каза държавният секретар Антъни Блинкен пред Конгреса.

Конгресът прие плана на Байдън за възстановяване на икономиката от кризата, предизвикана от COVID-19, който е на стойност 1.9 трлн. долара. Сенатът одобри и назначаването на Мерик Гарланд за главен прокурор на САЩ и министър на правосъдието.

Държавите от ЕС се разбраха да обвържат достъпа до еврофондове с върховенството на правото. Полша и Унгария обаче не бяха съгласни от началото, а сега оспориха условието пред Съда на ЕС.

Преди точно 10 години земетресение и цунами опустошиха Япония и предизвикаха авария в ядрената централа във Фукушима. Припомнете си бедствието в кадри и вижте как изглеждат засегнатите райони днес.

И две препоръки

Кармадон е планинско село в Русия. Почти цялото население живее в един 5-етажен блок. Асфалтов път няма, понякога няма и отопление. Вижте как живеят хората там в това видео.

Във филмите му обикновено участват повече аматьори, отколкото професионални актьори. Режисьорът Камен Калев откри София Филм Фест с филма си „Февруари“.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG