Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Костадин Ангелов видя “завидни резултати” в борбата с COVID-19, Байдън видя в Путин убиец без душа


Джо Байдън и Владимир Путин се ръкуват в Москва на 10 март 2011 г. По това време единият е вицепрезидент на САЩ, а другият - министър-председател на Русия.
Джо Байдън и Владимир Путин се ръкуват в Москва на 10 март 2011 г. По това време единият е вицепрезидент на САЩ, а другият - министър-председател на Русия.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • 7804 души са настанени в болници
  • Брюксел представи проекта си за "зелени паспорти"
  • МВР води дела срещу собствените си експерти

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Путин “ще си плати” за руската намеса в американските избори през миналата година. В отговор на въпрос на АВС News той потвърди, че смята Путин за убиец. Късно вечерта в сряда Русия повика посланика си в САЩ за консултации в Москва. По-рано американските служби разсекретиха доклад, в който отчитат широка дейност на Кремъл и Иран по време на предизборната кампания, като са помагали за разпространението на неверни или недоказани обвинения срещу Байдън.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 4201 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на една четвърт от извършените тестове. В болница са настанени общо 7804 души. Това е с 204 повече от предишния ден. Починали са 136 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Зеленият паспорт”, ваксините

Европейската комисия показа проекта си за “зелени паспорти”, които удостоверяват, че притежателят им няма COVID-19. Името, което ползва комисията, е „дигитален зелен сертификат“. Той ще отразява един от трите факта – че притежателят му е ваксиниран, че има скорошен отрицателен PCR тест или антитела срещу COVID-19 в организма.

Здравният министър Костадин Ангелов потвърди тезата си за това, че България е постигнала “завидни” резултати в кризата. В интервю за Полина Паунова той призна, че в началото на пандемията е имало провал в това отношение, тъй като напред са излезли “хора, които боравят с надеждите и страховете на хората, все едно жонглират с топките в цирка", каза той

Българското правителство отпусна още 24 млн. лв. за закупуване на медикамента ремдисивир, който се използва при лечение на коронавирусни инфекции.

МВР. Бизнесът на Марешки

МВР е завело 49 дела срещу служители на собствения си Национален институт по криминалистика. Това е направено в опит експертите да бъдат принудени да върнат обратно свои хонорари, изплатени им законно от съда за изготвени от тях експертизи. Разказва Борис Митов.

Върховният административен съд (ВАС) отмени втора глоба, наложена на бизнес на Веселин Марешки заради нелоялна конкуренция. Предишната отменена санкция беше за половин милион лева, а новата беше за 175 437 лв.

Мианмар. Apple и Русия

Протестите в Мианмар не стихват и стават все по-кървави. Николай Лавчиев събра основните факти за тази страна и потърси отговор на въпроса дали в конфликта имат роля Китай и Русия.

Компанията Apple ще продава устройствата си в Русия с предварително инсталиран руски софтуер. Така ще се спази нов закон в страната, който влиза в сила от 1 април.

И три препоръки

Нов театрален спектакъл в Русия представя историята на ГУЛАГ с помощта на автентични предмети, събрани около бившите лагери. Вижте видеото.

Нобеловият лауреат по физика Нилс Бор, който формулира модела на сложните ядра, е един от великите европейци на 20-и век, за когото разказва Пламен Асенов.

Кърт Ръсел, който сам определя себе си като шут, способен да сложи краля на място, навърши 70 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

плюс моят личен фаворит

Международната журналистическа организация "Репортери без граници" осъди решението на Русия да наложи глоби на Радио Свободна Европа/Радио Свобода. До този момент Москва е завела 260 производства срещу медията и е наложила близо един милион долара глоба. Причината е, че радиото не се е самообозначило като “чуждестранен агент”.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG