Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов забрави, че е победител. Жертвите на COVID-19 вече са над 14 000


На 7 април беше отбелязан Световният ден на здравето и здравния работник.
На 7 април беше отбелязан Световният ден на здравето и здравния работник.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • 4 български кандидати не бяха приети за европейски прокурори
  • Може да има връзка между АстраЗенека и рядка тромбоза
  • Честит рожден ден на Франсис Форд Копола

Състоянието на човешките права в България се е влошило през 2020 г., казва Амнести интернешънъл в свой доклад. Това засяга отношението на държавата към хората ЛГБТ, ромите и медиите. Организацията твърди, че журналистите са подложени на “интензивен политически и прокурорски натиск”.

Лаура Кьовеши и 4 български прокурори

Европейската прокуратура окончателно отхвърли четирима български кандидати за институцията. По-рано институцията на Лаура Кьовеши беше поискала допълнителна информация за 7 от кандидатите, сред които бяха и четиримата, отхвърлени впоследствие. Те „не отговарят на всички критерии за допустимост“, става ясно от кратко официално съобщение, публикувано в сряда вечерта.

След изборите

Двама души от листите на ГЕРБ са успели да получат толкова преференции на изборите, че да изпреварят водача. Как е постигнат този успех и какво идва след него разказва Генка Шикерова.

Премиерът Борисов се обърна към партиите в новия парламент, които казаха, че няма да работят с ГЕРБ. Той ги призова да поемат отговорност и да съставят правителство. Слави Трифонов, чиято партия е втора политическа сила, напомни, че първата сила е ГЕРБ.

БСП, която остана трета политическа сила, е загубила половината от хората, които са я подкрепяли преди. Полина Паунова разказва как се стигна дотук.

Сред всички хора, които загубиха правото си на глас в неделя, има и една група, за която не се говори. Това са хората, заминали във внезапно наложила се командировка. Това, което ги е лишило от правото им, е липсата на дистанционно гласуване. Ивайло Везенков разказва.

Тук можете да видите кратко видео за 5-те неща, които се промениха в България след изборите.

COVID-19

През последното денонощие има 3556 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 20% от извършените тестове. В болница са настанени общо 10 429 души. 777 от тях са в интензивни отделения, което е с 22 души повече от вчера. Починали са 116 души. С това жертвите на коронавируса в България стават 14 034 души.

Ваксинирани са нови 13 819 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините

Регулаторът на ЕС смята, че е възможна връзка между АстраЗенека и рядко срещана тромбоза. В България ваксината ще продължи да се прилага, но това ще става с “повишено внимание” за жени под 60-годишна възраст.

Европейският лекарствен регулатор ще започне разследване дали руската ваксина срещу COVID-19 не е била тествана върху хора насила. Доброволното участие в изпитанията е част от международния стандарт за добра клинична практика.

България и Испания са най-засегнати в ЕС от намаляването на продължителността на живота заради пандемията. В Испания спадът е с 1,6 години, а в България – с 1,5 години.

Навални. Олимпиадата. Гренландия и редките метали

Руските власти арестуваха лекарката на Алексей Навални, след като тя се опита да стигне до опозиционера и да го прегледа. Затворническата администрация не допуска външни лекари до него.

САЩ искат да обсъдят със своите съюзници възможността за бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин. Причината е преследването на мюсюлмански малцинства в Китай.

Зелена партия спечели изборите в Гренландия. Тя е против добива на редки метали, които се използват за производство на военна техника.

И две препоръки

Честит рожден ден на Франсис Форд Копола, създателят на “Апокалипсис сега” и “Кръстникът”. Копола е Човек на деня на Свободна Европа.

Няма трудна и неразбираема поезия. Ако не вярвате, вижте тази на нобеловия лауреат Салваторе Куазимодо, един от великите европейци, за които пише Пламен Асенов.

плюс моят личен фаворит

Георги Коритаров си отиде, но остави следа. Вижте какво пише за него партньорката му от екрана Лора Крумова в “Булевард България”.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG