Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички банки в България са блокирали сметките на Божков и Пеевски, съобщи БНБ


Делян Пеевски и Васил Божков
Делян Пеевски и Васил Божков

Всички банки в България са блокирали сметките и картите на санкционираните от САЩ Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и фирмите им. Това съобщи Българската народна банка (БНБ) в петък вечерта.

„Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки“, съобщи БНБ.

„Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC [Службата за контрол на чуждестранните активи].“

САЩ наложиха на 2 юни санкции на хазартния бизнесмен Васил Божков, бившия депутат и издател Делян Пеевски и близкия до него Илко Желязков, който е зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Санкциите по американския закон „Магнитски“ предвиждат блокиране на активите на наказаните в американски банки и под контрола на американски лица. Мерките засягат възможността на санкционираните да развиват бизнес на западните пазари.

По-късно българското правителство реши да състави черен списък с всички хора и фирми, свързани с Пеевски, Божков и Желязков. Държавните ведомства и фирми няма да имат право да работят с тях.

В съобщението от петък вечерта се посочва, че БНБ е изпратила до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC) или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България. БНБ е информирала за това Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС, се посочва в съобщението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG