Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подбор на приятели". Откъде изникна идеята за приватизация на ББР


Българската банка за развитие (ББР) започва своята дейност като насърчителна банка
Българската банка за развитие (ББР) започва своята дейност като насърчителна банка

Ден след изборите лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов предложи проект за кабинет и изреди неговите цели. Една от тях беше приватизацията на Българската банка за развитие (ББР). Идеята не е нова, но вкарването й в дневния ред от партията, спечелила парламентарните избори прави впечатление.

Основна причина за това е, че още с встъпването си в длъжност служебният министър на икономиката Кирил Петков си постави за цел да изсветли работата на банката, да промени механизмите й на работа и да върне ББР към първоначалната идея за създаването й. Ръководството на банката дълго време саботираше опитите на Петков да го смени.

В четвъртък Слави Трифонов оттегли предложението на "Има такъв народ" за кабинет с премиер Николай Василев. Темата за приватизацията на ББР обаче вече беше вдигната отново.

Какво стои зад тази идея и има ли скрита цел? Свободна Европа събра коментари на водещи експерти.

Какво работи ББР?

ББР е създадена през 1999 г. като Насърчителна банка. Мисията й е "да подкрепя и подпомага развитието на бизнеса в България с фокус върху микро-, малки и средни предприятия". Банката е записала, че един от основните принципи, които следва, е прозрачност.

На практика обаче работата на ББР се отдалечава както от мисията, така и от принципите.

Още при встъпването си в длъжност като служебен министър на икономиката Кирил Петков каза, че 90 на сто от парите в ББР, които трябва да отиват за малки и средни предприятия, са дадени на 20 компании. Те са получили около 1,9 млрд. лв. от кредитния портфейл на банката.

Стана ясно също, че заплатите на служители в банката за развитие са достигали в определени месеци до 60 хил. лв. "60 хил. лв. на месец за една банка, която е финансирана с нашите данъци като капитал, е безумно", коментира по този повод Петков.

Непрозрачната работа и насочването на огромен финансов ресурс в ограничен кръг компании беше причината Кирил Петков да поиска смяна на ръководството на ББР. Седмици наред той беше саботиран от действащите директори в банката. В крайна сметка, в началото на юли в Търговския регистър беше вписан новият Надзорен съвет на ББР.

Идеята за приватизация

От екрана на партийната телевизия 7/8 в деня след изборите лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов каза, че една от основните цели на правителството, което предлага, ще бъде "стартиране на приватизацията на ББР. Продажба на 51 на сто на стратегически инвеститор и предлагане на останалите 49 на сто на Българската фондова борса".

В програмата на партията, публикувана на сайта на "Има такъв народ" в сектор финанси са изброени пет приоритета. Идеята за приватизация на банката за развитие не е сред тях.

На пресконференция в петък оттегленият кандидат за премиер на "Има такъв народ" Николай Василев каза, че той стои зад тази идея. "Не ми е хрумнало тази година, а такава ми е позицията от 2002 година. Тогавашното правителство с мое участие приватизирахме всички останали държавни банки. Тогава публично казах, че няма нужда от остатъчна държавна банка, в която очаквах да се случи точно това, което се случи", каза Василев.

За и против приватизацията

  • Иван Костов, премиер (1997-2001)

"Тази банка я създадохме за кредитиране на малки и средни предприятия, но като използва другите банки", каза за Свободна Европа Иван Костов, премиер (1997-2001). Костов каза, че винаги е бил против съществуването на банката за развитие по начина, по който работи в момента. "Но сега съм против приватизацията на банката в този й вид, докато не се види какво се случва с кредитите", обясни той.

По думите на Костов при положение че са налице "тези крайни аномалии във функционирането й, приватизацията може да прикрие следи". Това може да стане, ако тя отиде в ръцете на олигархични кръгове, които са близки на кредитополучателите.

"Ние имаме лош спомен от това как продадоха БТК за 230 млн. евро и след това я препродадоха за милиард. Примерът за БТК го давам съвсем съзнателно, защото допускам, че това са същите хора. До мен достигна информация, че целият кръг около Симеон Сакскобурготски и Милен Велчев прокарват това правителство", каза Костов.

По думите му в момента трудно може да се реализира и идеята на Кирил Петков да се раздават кредити на малки и средни предприятия директно, защото "кой фермер от Добрич, например, ще дойде да иска кредит от тази банка".

Според Костов идеята за работата на ББР трябва да се върне към първоначалния замисъл и банката да се използва за даване на гаранции по кредити за малки и средни предприятия. "И ако не може да функционира по този начин държавата да си изтегли активите оттам и който иска да я купува", каза Костов.

  • Красен Станчев, Институт за пазарна икономика

Красен Станчев определи идеята за приватизация на ББР като "абсолютно безсмислена". По думите му става въпрос "или за недалновидност или за неразбиране на икономика".

Според него тази банка не трябва да съществува. "Такава банка винаги е изкушение за тези, които я управляват и много сложно се постигат процедури, които дават прозрачност", каза Станчев.

Станчев обясни, че няма как да е независима банка, която едновременно се финансира от данъкоплатците и се управлява от политиците. "Парите, които раздават, могат да са много удобни за управляващите, защото те нямат ефект върху икономиката, но имат влияние върху политиката", каза Станчев.

Той направи паралел с програмата на Хитлер от 1923 г., в която се появява проблемът с финансирането на малки и средни предприятия. "Подбираш средно предприятие и му даваш голяма държавна поръчка. Това не е непременно лошо, но е свързано с подбор на приятели", обясни Станчев.

  • Милен Велчев, финансов министър (2001-2005)

Приватизацията на ББР не е най-важната тема в политиката на бъдещия кабинет, според Милен Велчев. "Аз смятам, че държавата няма нужда от държавна банка. И ползата, която тя може да донесе за преференциално кредитиране на малкия и средния бизнес е по-малка от рисковете за средствата за данъкоплатците, които идват от практики, на които бяхме свидетели в близкото минало", каза Велчев в интервю на БНТ.

Според него е най-добре държавата да "остави банкирането на професионалистите от частния сектор".

"Не вярвам, че в тази пазарна конюнктура някой купувач ще прояви интерес да придобие държавна банка с кредитен портфейл, който е бил поставен под въпрос през последните месеци, свръхкапитализирана, без клонова мрежа, при положение, че всяка банка от Европейския съюз може да дойде и да прави бизнес в България със собствения си национален лиценз", каза Велчев.

  • Симеон Дянков, финансов министър (2009-2013)

"Бих подкрепил идеята за приватизация на ББР, но в нормални времена", каза пред Нова телевизия Симеон Дянков. Според него сега времената не са нормални и "държавата в момента трябва да подпомага бизнеса и някой сектори на бизнеса и ББР може да е от полза".

Дянков също е на мнение, че до този момент банката не е работила по правилния начин, "но сега е моментът това да стане". Според него "идеята за приватизация, която идва изведнъж, ще създаде суматоха в този момент".

  • Георги Вулджев, Експертен клуб за икономика и политика

"Тази банка не трябва да съществува", каза за Свободна Европа финансистът Георги Вулджев. Според него подобен тип насърчителни банки "винаги са вредни". Закриването или приватизацията на ББР в този момент обаче са много сложни опции.

"Ако ще се прави приватизация, трябва да се следи много внимателно, защото рискът от злоупотреби при такъв тип банки е много голям", каза Вулджев.

XS
SM
MD
LG