Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ива Митева като възможен премиер. Кирил Петков вече не е канадец


Ива Митева
Ива Митева

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • МОСВ е позволило на Ковачки да гори боклуци
  • Ива Митева е харесана за премиер
  • Яна Букова написа либрето за опера

Хората в Гълъбово и Бобов дол дишат лош въздух заради един подпис под две страници текст. В него МОСВ пише, че тецовете „Брикел“ и „Бобов дол“ имат право да горят отпадъци. Не пише колко. Няма и изискване да се направи оценка за въздействието върху околната среда. Елица Симеонова откри това.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 1891 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 6,4% от извършените тестове. Починали са 57 души.

Някои страни започнаха да поставят трета ваксина на гражданите си. Тук сме обяснили защо го правят.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Кирил Петков и гражданството му

Министърът на икономиката Кирил Петков е получил уверение от властите в Канада, че вече не е гражданин на страната. Той публикува в социалните мрежи и завереното си пред нотариус волеизявление, с което на 21 април се отказва от канадско гражданство. Въпросът възникна заради текст в конституцията, който забранява на министрите да имат друго гражданство, освен българското. Случаят тепърва ще се разглежда от Конституционния съд в София.

Ива Митева като възможен премиер

Председателката на парламента Ива Митева има качествата да оглави бъдещо правителство, способно да изолира ГЕРБ и ДПС от властта. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Самата Ива Митева на свой ред коментира, че третият мандат за съставяне на правителство може да бъде даден на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“

Отделни изказвания на политици от последните дни създават очаквания за именно такова развитие – най-малката парламентарна група да излъчи кабинет с участието на консенсусни фигури в него.

Бившият премиер Иван Костов коментира пред БНР, че ако този парламент не излъчи правителство, това ще бъде направено от мафията.

Иван Гешев. Сотир Цацаров

Главният прокурор Иван Гешев се обърна към Конституционния съд, за да поиска това, което само преди дни беше обещал да поиска: парламентът да не го вика за изслушване на всеки три месеца. Той оспорва член 24 от парламентарния правилник, който предвижда подобна процедура.Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров за втори път глоби кметицата на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова за конфликт на интереси. Поводът е това, че кметицата е назначила дъщеря си, докато е ръководила проект, финансиран с европейски средства.

Афганистан

Талибаните не са съгласни САЩ да забавят окончателното си изтегляне от Афганистан, насрочено засега за 31 август. За подобна хипотеза говори в неделя президентът Байдън.

Словения, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, каза, че Европа няма да допусне вълна от бежанци на територията си, както стана през 2015 около мигрантската вълна от Азия и Африка.

Много хора сравняват сегашното изтегляне на САЩ с това от Виетнам през 1975 г., но тези аналогии са подвеждащи, пише Димитър Бечев. Той твърди, че войната в Афганистан не е приключила и че предстои да наблюдаваме съвсем различен епизод. САЩ остават в Афганистан, но вече в нова роля, казва той.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Премиерата на операта „Каменният пир“ отмина преди дни. Авторката на либретото е Яна Букова. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

В последните дни всички водещи новини са за Афганистан. В това видео можете да видите как талибаните светкавично превзеха страната и как буквално за часове наложиха друг начин на живот.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG