Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Миньорите си искат въглищата. Лозан Панов намира грешки на президента Радев


Протестът на миньорите от сряда, 13 октомври.
Протестът на миньорите от сряда, 13 октомври.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Миньорите искат да се запазят мините
  • Лозан Панов иска по-твърдо отношение към Русия
  • Какво казва една снимка, ако на нея има само гривна

Европейската комисия предложи мерки за справяне с шоковия ръст на цените на тока. Сред тях е идеята държавата да поеме част от сметките на хората, да се позволи разсрочено плащане или да се въведе система от ваучери.

Протести на миньорите

Миньори и енергетици от комплекса „Марица Изток“ протестираха в София. Те искат централата да остане държавна, като продължи да работи на въглища поне до 2043 г. или до изчерпване на въглищните запаси.

Напомняме ви какво откри Николай Лавчиев, когато се поинтересува от състоянието на „Марица Изток 2“. Напомняме и това, че одобряването на българския План за възстановяване от пандемията се обвързано с това, че България трябва да посочи конкретни дати за затваряне на въглищното производство.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Изборите на 14 ноември

За Радев ще се гласува с бюлетина № 6, за Герджиков – с 15, за Лозан Панов – с 19. Всички номера на партии и президентски кандидати, за които ще се гласува на 14 ноември, можете да видите тук.

Лозан Панов, който е подкрепен от ДБ за президент, смята, че е нужна по-категорична позиция на България към Русия. Позицията си по отношението на София към Скопие той ще оповести, след като отиде в Северна Македония, за да „говори с хората“. Панов каза това в „Студио България“ на Свободна Европа. Той каза също, че президентът Радев не е направил достатъчно, за да осигури съставянето на редовно правителство в предишния парламент.

ВМРО внесе жалба в съда срещу кандидатката за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе с твърдението, че тя не е живяла в страната в последните пет години.

Колко е искрена подкрепата на БСП за Румен Радев? Не напълно, показва преглед на думите и жестовете от последните месеци, извършен от Полина Паунова.

„Продължаваме промяната“ и ИТН

Спецпрокуратурата разследва Кирил Петков още от август заради канадското му гражданство. Тя не уточнява кое е предполагаемото престъпление, което Петков може да е извършил. От „Продължаваме промяната“ напомниха, че коалицията иска закриване на на специализираното правосъдие.

Партия ИТН ще участва в коалиционно управление само ако то приеме свой основен ангажимент въвеждането на електронно дистанционно гласуване.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 98 души през изтеклото денонощие. 95,92% от тях не са били ваксинирани. Новите случаи на коронавирус са 3 327. Това отговаря на 17,45% от тестовете. Ваксинирали са се едва 5 563 души.

Смъртността от COVID-19 е с около една трета от по-ниска от предишните вълни на пандемията, каза здравният министър. Той не вижда основания за паника.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Тя събира дребни вещи, които жените са имали в себе си, преди да бъдат убити от техни близки – ключодържатели, гривни, часовници. Анна Стоева е снимала тези вещи, защото вярва, че те могат да разкажат повече за жертвите на домашно насилие от липсващата статистика. Анна Стоева е Човек на деня на Свободна Европа.

Сюрреалистът Пол Елюар е един от Великите европейци на 20-и век. За него разказва Пламен Асенов.

… плюс моят личен фаворит

Едно момиче в лятна черна рокля върви из центъра на Истанбул, пришпорвана от щитовете на полицаите зад нея. „Не виждате ли, че съм на токчета, драги?“ – пита ги тя и добавя, че не може да ходи по-бързо. Това е сцена от Прайда в Турция, а момичето е Лиана Георгиева. Тя става символ на надеждата за общността ЛГБТ в Турция, пише Дамяна Велева.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG