Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Училищата отвориха врати. ПП ще има контрол над всички министерства


Кирил Петков и Асен Василев по време на консултациите с президента в понеделник.
Кирил Петков и Асен Василев по време на консултациите с президента в понеделник.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Децата над 11 години се върнаха в клас
  • ПП ще има свой представител във всяко министерство
  • Офисът на „Труд“ беше запечатан

Децата от 5 до 12 клас се върнаха на училище след 6 седмици дистанционно обучение. Това стана след като пристигнаха тестовете, които да позволят събирането на проби за COVID-19. В момента около 60% от учениците в страната учат редовно. Това са тези, чиито родители са се съгласили да им правят тестове.

Ще има ли коалиция

„Продължаваме промяната“ ще има свой представител във всяко бъдещо министерство. Това е записано в проекта за коалиционно споразумение, предложено от "Продължаваме промяната". Новината беше потвърдена пред бТВ от Даниел Лорер.

В текста пише още, че ПП ще има 10 министерски кресла, БСП и ИТН – по 4, а „Демократична България“ – 3. Текстът е бил изпратен в неделя вечерта до бъдещите коалиционни партньори. Очакването беше, че до вторник те ще проведат срещи на ръководствата си, за да го подпишат. Но БСП е отменила насрочения за вторник пленум, пише в. „Сега“. Корнелия Нинова твърди, че предстои внасянето на корекции в текста.

Свободна Европа видя текста на споразумението, предложено за подписване. Основното от този документ описва Николай Лавчиев.

Държавната консолидационна компания

Министърката на икономиката Даниела Везиева освободи трима директори на Държавната консолидационна компания. По-рано тримата бяха отстранили директорката Ваня Караганева, като я обвиниха в нещо, което не отговаря на истината, смята министърката.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Банките и законът „Магнитски“

България трябва да приеме закон, който да реши всички аспекти на различните санкционни режими, смята управителят на БНБ Димитър Радев. В интервю за бТВ той каза, че българските банки са пряко засегнати от американския закон „Магнитски“, по който бяха наложени санкции на български граждани.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

„Труд“. Иван Гешев

Офисът на вестник „Труд“ беше запечатан за неплатени наеми от над 130 000 лева. Помещението е собственост на държавата. През август Министерството на културата беше изпратило предизвестие за прекратяване на договора. Издателят Петьо Блъсков потвърждава, че медията дължи сумата, но не я е платила, защото това не й е било поискано, става ясно от репортаж на бТВ. Политици от ГЕРБ подкрепят „Труд“. Те поискаха извънредно заседание на парламента по случая.

Главният прокурор Иван Гешев даде интервю за „24 часа“, в което сравни бъдещите управляващи с „каста богоизбрани в Древния Рим“. Той не назова никого поименно. Бъдещата коалиция от 4 управляващи партии иска оставката на Гешев и реформа на прокуратурата.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 208 души. 93,75% от тях не са били ваксинирани. През изтеклото денонощие има 2 426 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 6,93% от тестовете.

Ваксинирали са се 11 866 души. Всички данни можете да следите в блога ни.

Европейската комисия няма да препоръча задължително ваксиниране, защото няма правомощия по въпросите на здравеопазването. Тези въпроси се решават от отделните държави.

Бедността и кредитите

Бедността в някои райони на Русия вкарва хората в спирала от банкови кредити. След тях идват заплахите по телефона за неизрядните платци. „Продай си бъбрека, за да платиш“, казват някои.

И две препоръки

Виктория Викторова беше обявена за една от 40-те най-влиятелни личности под 40 години в Югоизточна Европа в наградите Business Elite. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Арменците смятат за свещен хляба лаваш. В това видео показваме какъв е традиционният начин на приготвянето му.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG