Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Войници от САЩ отиват в Полша и Румъния. Каракачанов се оттегля от шефския пост във ВМРО


Войници и техника от САЩ и Великобритания пристигат в Естония на 24 януари 2022 г.
Войници и техника от САЩ и Великобритания пристигат в Естония на 24 януари 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • НАТО укрепва източния фланг
  • Каракачанов се оттегля от шефския пост във ВМРО
  • Парламентът гласува оставката на Цацаров

САЩ разполагат над 3 000 войници в Източна и Централна Европа. 1 000 от тях ще бъдат в Румъния, други 2 000 – в Полша и Германия. България не се споменава. Ден по-рано Вашингтон беше преговарял с партньорите си от източния фланг на НАТО, включително и за тези войски.

Докато светът говори за заплахата от война, надвиснала над Украйна, самата Украйна живее като страна, в която войната от 8 години не е спирала – заради анексията на Крим и попадането на източни територии под проруски контрол. Вижте снимките на двама фотографи от една съвсем истинска военна линия.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 9 152 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 26,11%. COVID-19 отне живота на още 87 души. 86,21% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

Десислава Радева е с коронавирус и това доведе до самоизолация на президента Радев. Той самият е с отрицателен тест.

Хиляди се бунтуваха в Канада срещу противоепидемичните мерки, но част от тях правеха това под знаме със свастика. Вижте снимките.

ВМРО и тайните служби

Красимир Каракачанов се оттегли от лидерския пост във ВМРО след четвърт век начело на организацията. Новината съвпада с публикуването на интервю на първия шеф на македонските служби за сигурност, който твърди, че Каракачанов е бил вербуван в Скопие през 80-те. Начело на ВМРО ще има трима души – евродепутатът Ангел Джамбазки и бившите депутати Александър Сиди и Искрен Веселинов.

Сотир Цацаров

От 1 март Сотир Цацаров няма да е начело на антикорупционната комисия. В сряда парламентът прие оставката му. Цацаров ще се върне на работа във Върховната касационна прокуратура като редови прокурор.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Жената, която не дочака прием в болница

Прокуратурата във Враца започна разследване на смъртта на жена, починала след 40-минутно чакане за прием в местната болница. Според близките жената се е задушавала в дома си, но не е дочакала линейка и е била отведена в болницата със собствен транспорт. Там се е наложило да чака за прием, който не е дочакала. Социалните мрежи и някои медии показаха видеозапис от събитията в болницата, който по-късно беше изтрит.

Борис Бонев и „Продължаваме промяната“

Общинският съветник Борис Бонев не изключва да се кандидатира за кмет на София, смята, че има нужните качества и вижда потенциален партньор в „Продължаваме промяната“. В „Студио България“ на Свободна Европа той описа какво е открил зад обществените поръчки на осветлението в София.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

И една препоръка

Състезателят по биатлон Благой Тодев продаде златния си медал, да даде пари на жена, болна от рак. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Няколко села в източна Украйна живеят само по светло. Спусне ли се нощта, рискуват да се озоват под снайперистки обстрел. Той идва от други села наоколо, които са под контрола на проруските сепаратисти в Донбас. Репортаж на Красен Николов в Медиапул.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG