Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Няма да има "черен списък" за Пеевски и Божков (засега). Всичко става олимпиада


Американецът Брайс Бенет по време на една от последните си тренировки преди началото на зимните Олимпийски игри в Пекин, 4 февруари 2022 г.
Американецът Брайс Бенет по време на една от последните си тренировки преди началото на зимните Олимпийски игри в Пекин, 4 февруари 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Нови снимки от струпването на войски до Украйна
  • България и законът "Магнитски"
  • Защо "Лукойл" не плаща данъци

В 14 ч. българско време ще се открие зимната олимпиада в Пекин, която ще продължи до 20 февруари. България ще участва с най-малката си делегация от 80-те години досега – само с 16 спортисти. Провеждането на Олимпийските игри се бойкотира от няколко държави, сред които са САЩ, Великобритания, Канада, Нидерландия, Белгия, Дания заради нарушаването на човешките права в Китай. В официалната трибуна ще бъде руският президент Путин.

Руските войски до Украйна

Появиха се нови сателитни снимки за струпването на руски войски до границата с Украйна. Самата Украйна обаче определи това струпване като недостатъчно за пълноценна война. След като в края на ноември беше установено, че руските военни до границата са най-малко 100 000 души, Украйна първо подаде сигнал за опасност, а после, след Нова година, промени позицията си. Днес Киев твърди, че нахлуването на Русия е възможно, но не и сигурно, докато паниката в света със сигурност подкопава икономиката на Украйна. Иван Кръстев пише в Ню Йорк таймс, че Путин може да цели „нещо по-лошо от война“ и това е дестабилизация за западния свят и на самата Украйна.

САЩ и „Ислямска държава“

САЩ ликвидираха лидера на терористичната групировка „Ислямска държава“. Това е станало по време на нападение в северна Сирия. Операцията на САЩ е най-голямата след 2019, когато беше убит предишният лидер на групировката. След нападението в четвъртък Вашингтон съобщи, че има и цивилни жертви. Лидерът на „Ислямска държава“ е взривил бомба, почти разрушила сградата, в която се е намирал.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

София и законът „Магнитски“

Върховният административен съд (ВАС) реши да прекрати действието на българския "черен списък", който засяга Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради тяхната причастност към корупцията. Този списък беше изготвен в резултат на американските санкции по закона „Магнитски“. Съдът напомни, че в българското законодателство няма аналогичен текст, за да може изпълнителната власт да съставя рестриктивен списък. Напомняме ви как се разви тази история.

България има дълъг списък с проблеми в областта на корупцията. Повечето от тях не са и докосвани от никои власти. Защо например „Лукойл“ не плаща данъци в България, след като е енергиен гигант? Вижте видеото, в основата на което е разследването на Генка Шикерова и Иван Бедров.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 8 142 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 22%. COVID-19 отне живота на още 96 души. 88,54% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

Три партии оспориха законността на зеления сертификат пред Конституционния съд. Това са „Възраждане“, „Има такъв народ“ и ГЕРБ. В България са ваксинирани 28,9% от населението.

Чехия, Норвегия и Франция премахнаха редица противоепидемични мерки. В тези страни пълният ваксинационен цикъл е завършен при 63,4% до 91% от хората.

Европейската комисия предложи срокът на европейския сертификат да се удължи с 1 година и да се уеднакви стандартът на броя поставени дози. Ако това предложение бъде прието, сертификатът ще бъде валиден поне до 30 юни 20233 г.

Ще има ли промени в конституцията

Парламентът създаде комисия за конституционни промени. Тя не беше подкрепена от ДПС и „Възраждане“, а само петима души от ГЕРБ гласуваха „за“. Преди гласуването ГЕРБ беше предложил комисията да има двама председатели – по един от най-голямата управляваща сила (ПП) и от най-голямата опозиционна (ГЕРБ). Това беше отхвърлено. За председател беше избран Христо Иванов (ДБ). Конституционните промени в България са математически невъзможни без подкрепа от ГЕРБ.

И една препоръка

Ако сте пропуснали концерта на Мартин Пантелеев в четвъртък, можете да прочетете за него в рубриката „Човек на деня“ и да не пропускате следващата му поява пред публика.

… плюс моят личен фаворит

Смениха му управлението, обвиненията към досегашното ръководство само нарастват. Какво всъщност става в „Булгаргаз“ и кои са новите му шефове? Николай Лавчиев проучи този въпрос.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG