Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Златните паспорти" си отиват. Домашното насилие не пречи на никого. Искат ли руснаците война


Украински войник в Донбас. Снимката е от 17 февруари
Украински войник в Донбас. Снимката е от 17 февруари

Най-важното тази сутрин:

  • Русия и Украйна
  • Домашното насилие
  • Карла Симон

САЩ смятат, че Русия продължава да засилва военното си присъствие близо до границата с Украйна. Москва твърди, че част от войниците ѝ се изтеглят, но служител на американската администрация съобщава, че военните всъщност са се увеличили със 7000.

Киев и НАТО се опасяват, че Москва подготвя провокация, която да послужи като предлог за руско нахлуване в Украйна. Повод е размяната на огън между украински части и сили на сепаратистите в Източна Украйна.

Великобритания критикува евентуалното признаване самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики”. Според Лондон подобен ход ще демонстрира “грубо пренебрегване” на ангажиментите на Москва към мирния процес.

България също определи действията на Русия по признаване на сепаратистите за “неприемливи”. София осъди “агресивните действия” на Русия и призова за деескалация.

Подсилването на източния фланг на НАТО няма да включва изпращането на допълнителни части в България, каза военният министър Стефан Янев. Вместо това София ще сформира бойна група под свое командване, в която ще участват и войници от други държави от Алианса.

Те са два съседни народа, но напрежението между тях не говори за приятелство. Украинците се опасяват, че Русия може да ги нападне. От другата страна на границата много хора се страхуват от същото. Искат ли обикновените руснаци война с Украйна?

Поздравът на Джамбазки, домашното насилие

Ангел Джамбазки предизвика скандал в Европейския парламент с жест, който изглежда като нацистки поздрав. Евродепутатът е заплашен от наказателна процедура. Самият той каза, че високо вдигнатата му дясна ръка е разтълкувана неправилно.

Той беше обвинен от приятелката си в домашно насилие. Случаят стана известен в цял свят. И докато някои страни отказват да работят с него, България покани Ален Шмит за треньор на националния отбор по джудо. Не пропускайте тази история.

Новите случаи на COVID-19 в България са 4626. Починали са още 105 души, а 633 са приети в болници.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Рейтингът на политиците, златните паспорти

Правителството на Кирил Петков се радва на позитивни обществени нагласи, каквито не са измервани от 2009 г. насам, сочи проучване на “Алфа Рисърч”. Кирил Петков е политикът с най-голяма подкрепа, следван от Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Българският парламент прие на първо четене промени, с които се премахва възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции. Т. нар. златни паспорти са практика, която ЕС смята за “неприемлива”. Припомнете си тази история за такава схема в България.

Четирима души бяха арестувани в Пловдив по разследване на Европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства. Те са заподозрени, че са предоставили невярна информация, за да получат пари от Европейския социален фонд.

Полицията претърси имоти на бившия шеф на ловно стопанство край Шумен Бейзат Яхя, съобщи “Медиапул”. Защо това е в новините? Отговорът е в този текст на “Капитал”. Един жокер - ключът е в близостта му с бившия премиер Бойко Борисов.

И една препоръка

Тя е само на 35 години, а вече е носителка на редица награди. Ще си помислите, че това е сценарий от приказка, изпълнена само с щастие, но всъщност изобщо не е така. Режисьорката Карла Симон, която покори “Берлинале”, е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG