Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

на живо Войната: Украйна очаква голяма руска офанзива през май или юни

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
17:09 15.3.2022

Марина Овсянникова, която издигна протестен плакат в ефира на руската държавна телевизия "Първи канал", се изправя пред съда в Останкино в Москва.

Снимка, на която се вижда Овсянникова и един от нейните адвокати - Антон Гашински, беше публикувана в Telegram във вторник следобед, а след това и в социалната мрежа Twitter.

Овсянникова няма да бъде съдена по новия закон, предвиждащ 15 години затвор за разпространение на "невярна информация", а по старите разпоредби за "неразрешен протест".

По-рано през деня се появи информация, че адвокатите на Овсянникова не могат да се свържат с нея. Дмитрий Захватов и други защитници опитвали да намерят редактора на руския "Първи канал" след протестния ѝ акт в понеделник. Пред Би Би Си те твърдяха, че тя е в неизвестност и не успяват да се свържат с нея.

"Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Те ви лъжат"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

15:46 15.3.2022

Международната организация по миграция на ООН съобщи във вторник, че най-малко 3 милиона украинци вече са били принудени да избягат в съседни страни от началото на конфликта с Русия.

Агенцията предупреди, че "може да бъдат засегнати още милиони украинци, ако войната не приключи".

Сред бежанците има 157 000 граждани на трети страни, съобщи още Международната ирганизация по миграция и добави, че има и "милиони" вътрешно разселени украинци и такива, които не могат да напуснат страната.

15:39 15.3.2022

Европейският съюз (ЕС) одобри нов пакет от санкции срещу Русия във връзка с инвазията ѝ в Украйна. Санкциите формално влязоха в сила във вторник, след като бяха приети ден по-рано. Те включват забрана на инвестициите в руския енергиен сектор, износа на луксозни стоки за Русия, както и санкции върху конкретни руски олигарси.

13:44 15.3.2022

Лидерите на три държави от Европейския съюз отиват в Киев във вторник, за да покажат подкрепата си за Украйна.

Полският премиер Матеуш Моравецки, словенският Янез Янша и чешкият Петр Фиала заминават за среща с украинския президент Володимир Зеленски и премиера Денис Шмигал.

Според изявление на Фиала в Twitter той и другите двама лидери ще посетят столицата като представители на Европейския съвет. Това се случва на фона на засилващите се въздушни обстрели в Киев и съобщенията за жертви.

"Европа трябва да гарантира независимостта на Украйна и да увери, че е готова да помогне за възстановяването на Украйна“, каза Моравецки по повод днешната среща.

13:04 15.3.2022

Украинската столица Киев въвежда полицейски час, съобщава "Ройтерс".

Кметът Виталий Кличко обяви в канала си в Telegram, че се въвежда забрана за придвижване без специално разрешение от 20.00 часа на 15 март до 07.00 часа на 17 март. Придвижването се разрешава само за търсене на подслон в бомбоубежище.

Решението идва, след като няколко жилищни блока са били ударени от руски сили, базирани извън града.

11:09 15.3.2022

Най-малко двама души са убити при удар срещу жилищен блок в Киев, съобщава Би Би Си. Поразеният блок е 15 етажа, допълва Асошиейтед прес.

Блокът се намира в квартала Святошински, в западната част на Киев. Двадесет и седем души са били спасени от поразената сграда, в която е избухнал и пожар, добавя Франс прес. Предполага се че в блока има блокирани хора, посочва Асошиейтед прес.

Според украинските военни блокът е бил поразен от артилерийски обстрел, посочва агенцията.

09:27 15.3.2022

Световната банка одобри допълнително и препрограмирано финансиране за Украйна в размер на 200 млн. долара в подкрепа на уязвимите украинци, докато руската война продължава.

Преди седмица седмица бяха одобрени други 723 млн. долара. Това е част от пакет от общо 3 млрд. долара, който Световната банка опитва да предаде на Украйна в следващите седмици.

Това става в момент, когато Международният валутен фонд предвижда рязко свиване на украинската икономика заради войната.

08:09 15.3.2022

Украйна и Русия се споразумяха за хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население.

Хуманитарните коридори с руснаците са договорени и евакуацията на цивилното население от районите на сраженията в Сумска област ще бъде възобновена, съобщи ръководителят на областната администрация на Сумска област Дмитрий Живицки.

Според Живицки жителите на Суми, Конотоп, Шостка, Тростянец и Лебедин ще могат да се евакуират от 9 до 21 ч. във вторник.

Преди ден успешно беше извършена евакуация на жители на Мариупол - около 150 коли успяха да напуснат обсадения от две седмици град.

17:45 14.3.2022

Руски войски "взривяват боеприпаси" пред най-голямата ядрена централа в Европа - АЕЦ "Запорожие".

Това съобщи в канала си в Телеграм украинската ядрена енергийна компания "Енергоатом". В друго свое съобщение тя добави, че все още не е ясно дали нивата на радиация са били засегнати след експлозията.

Русия пое контрола над най-голямата атомна електроцентрала в Европа на 4 март, след като тя беше засегната от обстрел.

Централата се намира на около 550 км югоизточно от столицата Киев, на брега на река Днепър. Тя генерира около 20% от цялата електроенергия в Украйна.

17:41 14.3.2022

Четвъртият кръг от мирните преговори между Русия и Украйна е поставен в “техническа пауза”, съобщи в понеделник съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

За разлика от предишните разговори, този път двете страни преговаряха по видеоконферентна връзка.

Украинците обявиха преди началото на срещата, че основните приоритети са прекратяване на огъня, изтегляне на руските войски и гарантиране на сигурността на Украйна.

17:08 14.3.2022

Около 160 лични автомобили са успели да напуснат обсадения от руските сили украински югоизточен град Мариупол, съобщи Би Би Си.

Според информация на градския съвет към 13:00 часа местно време в понеделник колите са излезли от града, използвайки хуманитарния коридор, насочен към окупирания от Русия град Бердянск.

През последната седмица заради руски обстрели се провалиха няколко опита за евакуация на цивилно население от Мариупол, в който живеят над 400 000 души.

Градът е под руска обсада от 2 март, откогато няма вода, ток и отопление, а запасите от храна и лекарства са на привършване.

17:01 14.3.2022

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече в понеделник Русия да е искала военна или друга помощ от Китай, каквито твърдения се появиха в САЩ.

По думите му руската армия има “независим потенциал да продължи своята специална операция в Украйна”.

Песков добави още, че плановете на Русия за развитието на инвазията в съседната ѝ държава ще бъдат “реализирани напълно” и в съответствие с първоначалния график.

16:32 14.3.2022

Руското Министерство на отбраната съобщи, че 20 души са убити и девет са ранени при ракетен удар в украинската Донецка област, предаде Би Би Си с уточнението, че не може да потвърди независимо това твърдение.

Ройтерс съобщава, че Кремъл твърди, че става въпрос за атака срещу цивилни, добавяйки, че “изглежда ръководителите на Украйна отвъд океана дават заповеди на украинската армия”.

Киев отрече обвинението, че е предприела такава атака.

Донецк е един от контролираните от сепаратисти райони, където от 2014 г. се водят боеве с украинските сили. Едно от исканията на руския президент Владимир Путин за спиране на войната е признаването на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики”.

14:52 14.3.2022

Руските сили са повредили високоволтова линия, свързваща бившата атомна централа в Чернобил с електропреносната мрежа, съобщи украинската държавна енергийна компания.

Повредата изглежда е настъпила скоро след възстановяването на електроснабдяването на съоръжението, но Би Би Си не успя да потвърди тази информация.

Държавната енергийна компания на Украйна не уточнява дали бившата атомна централа е загубила цялата външна мощност в резултат на щетите.

Операторът на мрежата призова ремонтен екип да получи незабавен достъп до обекта, който е окупиран от руски сили.

14:43 14.3.2022

Една от бременните жени, които пострадаха при руски обстрел на родилен дом в южния пристанищен украински град Мариупол миналата сряда, е починала заедно с детето си, предаде Асошиейтед прес.

Информацията първо беше съобщена от журналистката от “Гласът на Америка“ Ася Долина в профила ѝ във Фейсбук. Смъртта на бременната жена беше потвърдена и от местния хирург Тимур Марина.

14:28 14.3.2022

Десетки хиляди украинци пристигнаха в България само за 2 седмици. На хартия обаче те са "просто туристи" и нямат право на медицинска помощ. Държавата обещава до седмица проблемът да бъде решен.

12:35 14.3.2022

Индия обмисля да приеме руско предложение да купува суров петрол и други стоки на намалени цени, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявления от двама официални индийски представители.

Русия понася тежки западни санкции заради инвазията си в Украйна, включително замразяване на активи на няколко банки, изключването им от международната разплащателна система SWIFT и забрана за внос на руски петрол в САЩ и Великобритания.

Индия, която внася 80% от своя петрол, обикновено купува около 2% до 3% от доставките си от Русия, но с покачването на цените на петрола Ройтерс информира, че индийското правителство се стреми да намали разходите си за енергия.

Информационната агенция цитира правителствен служител, според когото страната не се притеснява от западните санкции.

11:49 14.3.2022

Украинските власти изглеждат обнадеждени в началото на четвъртия кръг от преговори с Русия, който започна в понеделник сутринта.

Зам.-ръководителят на кабинета на президента Володимир Зеленски - Игор Жовка, коментира пред Би Би Си, че настоящата позиция на Москва изглежда по-конструктивна, отколкото при предните разговори.

“Вместо да ни дадат ултиматум или червени линии и да поискат от Украйна да капитулира, те сега изглежда започват конструктивни преговори“, каза Жовка в понеделник.

Междувременно украинският преговарящ Михайло Подоляк написа в Туитър, че четвъртият кръг от преговорите ще се съсредоточи върху прекратяването на огъня, изтеглянето на руските войски и гаранциите за сигурността за Украйна.

11:38 14.3.2022

Най-малко двама души загинаха и 12 бяха ранени при руски въздушен удар по жилищна сграда в украинската столица Киев.

Пожарникарите са пристигнали на мястото на инцидента в кв. Оболон след атаката. Снимки от местопроизшествието показват поражения по жилищната сграда и развалини на земята.

Поразения жилищен блок в киевския кв. Оболон
Поразения жилищен блок в киевския кв. Оболон

11:06 14.3.2022

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Запада да осигури на страната още оръжия и да наложи нови санкции на Русия.

“Приложете повече санкции срещу Русия и я изолирайте напълно. Помогнете на Украйна да принуди Путин да се провали и ще предотвратите по-голяма война”, заяви Кулеба в понеделник.

Междувременно китайското външно министерство определи като “дезинформация” твърденията в американски медии, че Москва е поискала от Пекин военна помощ и подкрепа, за да се справи със западните санкции.

По-рано Вашингтон предупреди Китай, че евентуалното предоставяне на помощ на Москва ще предизвика “тежки последствия”.

Това провокира отговор от говорител на китайското външно министерство, който обвини САЩ, че разпространяват “злонамерени” лъжи за ролята на Китай във войната. По думите му Пекин “е изиграл конструктивна роля в настояването за мир и призоваването за преговори”.

Заредете още

XS
SM
MD
LG