Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
09:43 17.3.2022

Руска ракета е паднала върху образователен център в Мерефа – град в района на Харкив в северозападната част на Украйна. Сградата е частично разрушена, а пожар е обхванал почти цялото й ляво крило. Затова съобщиха украинските спешни служби, цитирани от Би Би Си.

Пожарната се опитва да потуши пламъците. По информация на местни медии в сградата са се помещавали училище и общински център. Засега няма информация за жертви.

През третата седмица на войната се увеличиха броят на атаки на руската армия срещу цивилни. Такава е и въздушната атака от сряда вечер на театър в Мариупол, където над 1000 души, включително и деца, са се били подслонили. Броят на жертвите все още не е ясен.

Тази атака накара американския президент Джо Байдън да нарече руския президент Владимир Путин "военнопрестъпник". В четвъртък с това твърдение се съгласи и полският зам.-външен министър Марцин Призадач в интервю за Би Би Си.

Сградата в Мерефа е почти разрушена от въздушната атака.
Сградата в Мерефа е почти разрушена от въздушната атака.

08:45 17.3.2022

Украйна е предала девет пленени руски войници в замяна на освобождаването на кмета на град Мелитопол, който беше задържан миналата седмица, предаде Ройтерс.

От канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски по-рано съобщиха, че кметът Иван Фьодоров е бил освободен, но не посочиха подробности.

"Иван Фьодоров беше освободен от руски плен, като в замяна на Русия бяха върнати девет пленени войници, родени през 2002 и 2003 г. Това на практика са деца", каза прессекретарят на Зеленски Даря Заривна.

Зеленски разпространи видео, в което говори по телефона с кмета Фьодоров.

Украйна съобщи, че Фьодоров е бил отвлечен на 11 март от руските сили.

07:40 17.3.2022

Един човек загина и трима са ранени от останките на свалена руска ракета в Киев. Десетки са евакуирани от пострадалия жилищен блок.

Спасители в момента търсят затрупани хора, съобщават украинските власти. Високата сграда е била ударена в 5:02 сутринта в четвъртък в Дарницки район на Киев. Украинската противовъздушна отбрана е свалила руска ракета, насочена срещу града, чиито останки са паднали върху блока. Евакуирани са хората от 11-ия етаж нагоре.

По-късно в четвъртък предстои извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН по инициатива на Съединените щати, Великобритания, Франция, Ирландия, Норвегия и Албания, съобщава Би Би Си.

Удареният в четвъртък сутрин жилищен блок в Киев.
Удареният в четвъртък сутрин жилищен блок в Киев.

06:22 17.3.2022

Президентът на Съединените щати Джо Байдън за първи път нарече президента на Русия Владимир Путин "военнопрестъпник" заради инвазията в Украйна. В същото време САЩ обявиха "безпрецедентна" военна помощ за Киев на стойност 1 млрд. долара.

23:07 16.3.2022

Русия разруши исторически театър в обсадения украински град Мариупол, където са се крили стотици цивилни, съобщиха украинските власти в сряда вечерта.

В театъра вероятно е имало до 1200 човека, каза зам.-кметът на града Серхий Орлов. Броят на жертвите за момента е неизвестен.

19:10 16.3.2022

Международният съд на ООН нареди на Русия да прекрати военните си действия в Украйна. Съдиите отбелязаха, че са "дълбоко загрижени" от непредизвиканото нахлуване на Москва в съседната държава. Това стана ясно от определение на базирания в Хага съд, което е произнесено в очакване на окончателно решение по заведеното от Украйна дело.

18:34 16.3.2022

Руска атака срещу северния град Чернигов е убила 10 души, съобщи украинската прокуратура, цитирана от Би Би Си. Те са били на опашка пред магазин за хляб по време на атаката, която е извършена около 10 часа сутринта местно време.

Украинската прокуратура не съобщава как са убити хората, но според свидетели, цитирани от Би Би Си, те са станали жертва на артилерийски обстрел от военна техника, която се намира в покрайнините на града.

“Нашата кореспондентка живее в района”, каза пред британската обществена медия Андрю Титок, продуцент в местна медия. “Отишла е да купи хляб. Когато е стигнала там, е видяла и заснела поне 10 жертви.”

По-рано новината беше съобщена от украински медии, които се позоваха на очевидци. Посолството на САЩ в Киев също съобщи за атаката, причинила смъртта на 10 души на опашка за хляб.

“Тези ужасяващи атаки трябва да спрат”, написа дипломатическата мисия в Туитър. “Обмисляме всички налични опции, за да гарантираме [носене на] отговорност за всички жестоки престъпления в Украйна.”

18:00 16.3.2022

Украйна и Русия обсъждат план за примирие от 15 точки, който включва изтегляне на руските войски от украинска територия, ако Киев обяви неутралитет и приеме ограничения за армията си. Това съобщи британското издание Файненшъл таймс, като се позова на трима източници, участващи в преговорите.

Обсъжда се възможен отказ на Украйна от намерението ѝ за бъдещо членство в НАТО и поемане на ангажимент от страна на Киев да не разполага чуждестранни военни бази и оръжие на украинска територия. В замяна Украйна иска гаранции за защита от САЩ, Великобритания и Турция, твърдят източниците на Файненшъл таймс. Не е ясно дали Русия би се съгласила с това условие.

По-рано Русия обяви публично своите искания - “демилитаризация” на Украйна, гаранции за неутралитет на Киев, признаване на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики” и признаване на незаконно анексирания п-в Крим като част от Русия. Последните две условия може да са проблемни за Киев според източниците на Файненшъл таймс.

Украйна от своя страна настоява спиране на огъня и изтегляне на руските войски от територията ѝ. В сряда Михайло Подоляк от украинския преговорен екип съобщи, че страната му ще настоява за “международни гаранции” за сигурността си.

По-рано в сряда украинският президент Володимир Зеленски каза, че преговорите “започват да звучат по-реалистично”, а руският външен министър Сергей Лавров посочи, че има “надежда за компромис”.

17:00 16.3.2022

Украйна ще настоява за международни гаранции за своята сигурност по време на преговорите за примирие с Русия. Това написа в Телеграм Михайло Подоляк, член на преговарящия екип от Украйна и съветник на президента Володимир Зеленски.

Той добави, че тези гаранции трябва да включват задължение на гарантите да се намесят в случай на непровокирана агресия срещу страната му като ѝ доставят оръжие и установят зона, забранена за полети над територията ѝ.

“Украйна никога не е била войнстваща държава, която атакува или планира да атакува съседите си, за разлика от някои наши съседи“, написа Подоляк. “Ето защо днес Украйна иска да има наистина силен набор от съюзници и ясно определени гаранции за сигурност.”

Четвъртият кръг преговори между Украйна и Русия започна в началото на седмицата и продължава в сряда. По-рано украинският президент Володимир Зеленски каза, че преговорите “започват да звучат по-реалистично”, а руският външен министър Сергей Лавров посочи, че има “надежда за компромис”.

16:45 16.3.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова в реч пред Конгреса на САЩ за установяване на забранена за полети зона над страната. Като алтернатива той посочи предоставянето на военна техника, включително и самолети, с които украинската армия да защитава страната от руските въздушни атаки.

“Спомнете си Пърл Харбър, спомнете си 11 септември”, призова Зеленски. “Нашата страна преживява това всеки ден”

13:30 16.3.2022

За пръв път го видяхме върху руски танкове. После тези танкове влязоха в Украйна.

Сега символът Z е навсякъде – върху билбордове, тениски, прозорци на коли, гимнастически трика. Целта му е да демонстрира подкрепа за руската военна агресия срещу Украйна. За несъгласните с войната в Русия той означава заплаха. Тези, които му се подиграват, получават глоби.

13:05 16.3.2022

Близо 90% от украинците са застрашени от това да изпаднат в крайна бедност, ако войната се проточи през следващата година.

Подобен сценарий би заличил две десетилетия на икономически ръст в Киев. Това каза Ахим Щайнер от Програмата за развитие на ООН в сряда, цитиран от Ройтерс.

"Ако конфликтът е продължителен, нивата на бедност ще ескалират в значителна степен“, каза Щайнер пред Ройтерс.

Ако руската агресия се превърне в продължителен конфликт, почти 30% от населението на Украйна може да падне под прага на бедност. Други 62 на сто биха били изложени на същия риск в рамките на една година, гласи анализът на ООН.

11:54 16.3.2022

Преговорите за примирие между Русия и Украйна “не са лесни”, но има “надежда за компромис”, каза руският външен министър Сергей Лавров

“Ръководя се от оценките на нашите преговарящи. Те казват, че преговорите не са лесни по очевидни причини. Но въпреки това има някаква надежда за постигане на компромис”, каза Лавров на 16 март пред руската медия РБК.

На 15 март Лавров каза, че Русия ще настоява Украйна да се обяви за “неутрална”, т.е. да не става членка на НАТО и да се “демилитаризира”. Ден по-късно той добави, че Москва вижда проблеми и “със сигурността” на хората в Източна Украйна. Това е препратка към другите искания, които Москва по-рано е обявявала - Киев да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики” и да признае незаконно анексирания полуостров Крим като част от Русия.

11:21 16.3.2022

Руската армия поднови атаката си срещу Киев.

В сряда сутринта са бомбардирани северозападните и западните предградия на столицата на Украйна.

По думите на губернатора на Киевска област Олексий Кулеба руските сили се опитват да разрушат транспортните връзки на Киев с останалата част на Украйна с цел да се подготвят за мащабна атака, с която да превземат града.

На 16 март сутринта артилерийски огън засегна 12-етажна жилищна сграда в центъра на Киев, съобщиха световните медии. Снимки, разпространени от властите в Киев, показват, че последния етаж на сградата е разрушен. Съобщава се за двама ранени и поражения по съседни сгради.

11:01 16.3.2022

Сенатът на САЩ осъди “насилието, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството”, осъществявани от руската армия в Украйна.

В единодушно приета резолюция американските сенатори призоваха президента на Русия Владимир Путин, неговия Съвет за сигурност и ръководителите на руската армия да бъдат разследвани за военни престъпления от Международния наказателен съд в Хага.

“Тези зверства заслужават да бъдат разследвани като военни престъпления”, каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър от Демократическата партия. Резолюцията беше внесена от Линдзи Греъм от Републиканската партия.

10:34 16.3.2022

Преговорите между Русия и Украйна за примирие “започват да звучат по-реалистично”, каза украинският президент Володимир Зеленски. В същото време жителите на най-големите градове в Украйна бяха събудени от сирени, а в Киев е в сила полицейски час.

Министерството на отбраната на Великобритания предупреди, че Русия пренасочва свои войски от изток към Украйна с цел да подсили силите си в Украйна и се опитва да използва частни военни компании и наемници, за да компенсира загубите.

08:52 16.3.2022

Около 29 000 души бяха евакуирани във вторник от множество украински градове чрез хуманитарни коридори.

Повечето от тях са напуснали Мариупол, съобщават световните агенции.

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Кирило Тимошенко заяви в онлайн публикация, че около 20 000 души са напуснали само Мариупол. Това се е случило с частни автомобили.

Междувременно Украйна обвини Русия, че е блокирала конвой, който се опитвал да достави провизии в града. По данни на заместник-кмета на Мариупол руските военни държат като “заложници” около 400 човека, в това число лекари и пациенти.

19:10 15.3.2022

Fox News съобщи, че операторът на медията Пиер Закржевски е бил убит в Украйна. Това се е случило, когато "превозното средство, в което се е возил, е било ударено от насрещен огън”, съобщава Асошиейтед прес.

Кореспондентът Бенджамин Хол, който е пътувал заедно с Закржевски, е бил ранен и е приет в болница.

Според публикация на украинското министерство на отбраната в Туитър е убита и продуцентката Олександра Куршинова, която е украинска гражданка.

18:53 15.3.2022

Марина Овсянникова, която издигна протестен плакат в ефира на руската държавна телевизия "Първи канал” е глобена с 30 000 рубли, съобщи Би Би Си.

Съдът призна Овсянникова за виновна по обвинение, че е нарушила протестното законодателство в Москва.

Независимият сайт "Медуза" съобщава, че е била глобена за видеообръщението, което е записала преди протеста, а не за самия протест.

Овсянникова не беше съдена по новия закон, предвиждащ 15 години затвор за разпространение на "невярна информация", а по старите разпоредби за "неразрешен протест".

18:33 15.3.2022

Русия забрани на президента на САЩ Джо Байдън и на още 12 американски официални лица да влизат на територията на страната. Това стана ясно във вторник от съобщение, публикувано от руското външно министерство. Мярката е в отговор на въведените от Вашингтон санкции, заради войната в Украйна.

Сред останалите санкционирани са държавният секретар Антъни Блинкен, министърът на отбраната Лойд Остин и председателят на Обединения комитет на началник щабовете Марк Мили, помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, говорителят на Белия дом Джен Псаки и други.

В санкциите е включен и премиерът на Канада Джъстин Трюдо, на който също ще бъде забранено да влиза в Русия.

Заредете още

XS
SM
MD
LG