Връзки за достъпност

Извънредни новини
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3

Войната: Бомбардировач се разби в Русия. Украйна пое отговорност за свалянето му

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области
  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
17:20 8.4.2022

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещение в Украйна, където посети Киев и околните населени места, сред които беше и Буча.

В града, след изтеглянето на руската армия преди дни, бяха открити стотици тела на убити цивилни.

„Тук се е случило немислимото. Видяхме грозното лице на армията на Путин“ каза фон дер Лайен. По-късно тя посети местна църква, където запали свещ в памет на убитите. На място е и Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Джозеп Борел.

Русия отрича да е отговорна за зверствата в Буча и твърди, че руските войници не нападат цивилното население.

16:55 8.4.2022

Над 40 са вече потвърдените жертви на ракетната атака над железопътна гара в източния украински град Краматорск.

След удара стотици други бяха ранени, а нападението дойде докато в района близо 4000 души са чакали да бъдат превозени на запад.

Руската армия отхвърли обвиненията за нападението като посочи, че ракетите, с които е било извършено – „Точка У“ не се използват от руските сили. Такива според Москва има във въоръжението на украинската армия и сепаратистите от Донецката народна република.

14:55 8.4.2022

Европейския съюз наложи нови санкции на Русия заради зверствата в Буча. По оценки на Европейската комисия това ще коства на руската икономика десетки милиарди евро приходи.

14:52 8.4.2022

Словакия предостави зенитно-ракетните си системи С-300 за отбраната на Украйна срещу руската агресия. ​

България засега предоставя само каски и бронежилетки на Киев.

12:42 8.4.2022

Беларус добави България към списък с „неприятелски“ държави. Това решение беше утвърдено от правителството на страната.

В списъка попадат всички страни от ЕС, Австралия, Албания, Великобритания, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Норвегия, Северна Македония, САЩ, Черна гора и Швейцария.

Преди седмици подобен ход предприе Русия, която посочи като причина санкциите, които всички страни в списъка предприеха срещу Москва заради инвазията в Украйна.

10:57 8.4.2022

Най-малко 39 души са били убити, а 100 други са били ранени след руска ракетна атака срещу железопътната гара в град Краматорск. Населеното място се намира в близост до окупираните Донецк и Луганск.

Атакуваната гара е една от последните функциониращи в източната част на Украйна. По думи на губернатора на Донецка област хиляди хора са били на гарата по време на атака и са чакали влак, с който да напуснат района.

По думи на ръководителя на украинските железници гарата е била ударена от две ракети. Краматорск е една от ключовите точки за евакуация на гражданите от Източна Украйна.

08:48 8.4.2022

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба поиска от НАТО да предостави на Украйна „оръжия, оръжия, оръжия“ във възможно най-кратки срокове. Той отправи тази молба по време на среща на външните министри на страните от алианса. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг изрази готовност съюзниците да продължат с оръжейните си доставки за Киев, без да уточни какво и кога ще бъде предоставено.

В същото време Русия официално заговори за сериозните жертви, които дава във войната с Украйна.

„Огромна трагедия за нас“, каза още говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за Скай нюз. Той добави, че руските войски са се изтеглили от Киевска и Черниговска област, за да бъде свалено напрежението и да се създадат по-добри условия за преговори.

Малко по-рано Песков каза още, че войната може да завърши в „обозримо бъдеще“

„Надяваме се, че в близките дни, в обозримо бъдеще, тази операция или ще постигне целите си, или ще я завършим чрез преговори между руската и украинската делегации“, каза още той.

17:19 7.4.2022

Войната може да се проточи, а последствията от нея ще се усетят в целия свят. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък след края на двудневната среща на външните министри на страните от пакта в Брюксел.

„Войната може да продължи седмици, месеци и дори години. Няма признаци, че руският президент Владимир Путин е променил целта си да овладее Украйна и да постигне значителна военна победа“, каза още Столтенберг. Той осъди убийствата на цивилни и призова всички виновни да бъдат изправени пред правосъдието. По негови думи НАТО подкрепя извършването на международно разследване.

Столтенберг отказа да уточни какво оборудване се предоставя на Украйна, но отбеляза, то включва съветско и съвременно въоръжение. По неговите думи Украйна има основания да получи тази помощ, защото самозащитата е право, залегнало в Устава на ООН. Столтенберг поясни, че в този случай не може да се прави разлика между отбранителни и нападателни оръжия.

„Съгласихме се да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна, съюзниците са решени да направят повече сега, в средносрочен и дългосрочен план, за да бъдат отблъснати нашествениците“, добави генералният секретар. Той добави, че Украйна ще получи съдействие за защита от киберзаплахи и срещу употребата на химически и биологични оръжия.

На срещата е било решено да се окаже помощ на Грузия, включително за защита на средствата за връзка. За Босна и Херцеговина е била заявена готовност за предоставяне на помощ според необходимостите.

14:14 7.4.2022

Руските въздушни атаки са съсредоточени в източните райони на Украйна, където руските войски се стремят да обградят украинските. Това съобщи съветникът на украинския президент Алексей Арестович.

По негови думи от девет оперативни района на руско настъпление днес са останали два и половина. Те са в района на Донбас и Мариупол, който „все още се държи“.

Арестович изрази надежда, че руските усилия ще се окажат напразни и добави, че според него „ситуацията е под контрол“.

13:24 7.4.2022

Федералната разузнавателна служна (ФРС) на Германия се сдоби с нова информация за убийствата на цивилни от руски военни в Буча, Украйна. ФРС е прихванала радиотрафик на руските военни, като немското издание Дер Шпигел пише, че части от прихванатите разговори могат да бъдат директно свързани с въпросните убийства.

ФРС е съобщила за откритата информация на немския парламент в сряда. Дер Шпигел, който е разговарял с хора с достъп до аудиото, пише, че някои от детайлите в разговорите съвпадат с описанията на телата, намерени в Буча. Един от мъжете, които говорят в записите, казва на друг, че току-що са застреляли човек на велосипед. Друг казва „първо разпитвате войници, след това ги стреляте“.

Според източниците на Дер Шпигел записите показват, че убийството на цивилни може да се е превърнало в част от по-широка стратегия с цел да се сплаши местното население и да се намали волята за съпротивата.

Материалите на ФРС също така съдържат доказателства, че в операцията в Буча водеща роля са играли членове на руското наемно подразделение, наречено групата Вагнер. На нея са приписвани подобни убийства в Сирия.

12:48 7.4.2022

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да „изправи Русия пред правосъдието“. В изявление пред гръцкия парламент той добави, че действията на Москва са насочени не само срещу Украйна, но и срещу Европа.

„Веднъж завинаги можем да научим Русия и всеки потенциален агресор, че онези, които избират войната, винаги ще губят... онези, които изнудват Европа с икономическа и енергийна криза, винаги губят“, каза още Зеленски.

Той отново призова демократичния свят да се откаже от руския петрол и напълно да блокира руските банки от международната финансова система.

По-рано в сряда Зеленски поиска от НАТО допълнително оръжие.

12:35 7.4.2022

Дългосрочният план на Русия е да завладее цяла Украйна, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр в четвъртък. Според нея фокусирането на руската армия върху източна Украйна е краткосрочно.

Маляр добави също, че руските войски изчакват, докато Москва засили разузнавателните си операции в страната и се научи как да се сражава с украинската армия най-ефективно.

12:19 7.4.2022

В четвъртък, точно две седмици, след като многохилядно шествие в София изрази солидарността си с украинския народ заради руската военна инвазия, започнала на 24 февруари, се организира второ подобно събитие.

То ще се проведе под надслов "Ние не сме неутрални" и е организирано по повод данните за масови убийства на цивилни украинци от руската армия, които Москва отрича като "поредна провокация".

07:51 7.4.2022

Руските войски „се прегрупират и провеждат разузнаване“ за офанзива в Донбас, източна Украйна. Това съобщиха представители на украинските военни сили, цитирани от Би Би Си.

Местните власти призовават жителите на района да избягат, докато е безопасно.

Добнас се състои от източните области Донецк и Луганск, самопровъзгласили се за независими републики. Москва официално ги призна преди началото на инвазията на 24 февруари.

07:36 7.4.2022

Изтеглянето на руските войски от районите на Киев и Чернигов е приключило според Министерството на отбраната на САЩ.

„Не виждаме руски сили около Киев или около Чернигов“, каза също говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Би Би Си. Той добави, че руският президент Валдимир Путин „не е постигнал нито една от стратегическите си цели“.

„Всъщност поема контрол само върху центрова с малко население... Не са превзели Харков“, каза още Кърби.

Преди дни Русия съобщи, че съсредоточава силите си върху източния регион Донбас.

17:30 6.4.2022

Около 500 души са успели да се евакуират от южния град Мариупол към Запорожие. Това съобщи Червеният кръст.

Служителите на хуманитарната организация са посрещнали колоната от 8 автобуса и лични автомобили, след като цивилните сами са се измъкнали от обсадения град. Ударите на руската авиация продължиха и в сряда, а около 160 000 души остават в Мариупол без достъп до електричество, парно, вода и медицински консумативи.

По-рано във вторник посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза, че повече от 620 000 души са били изведени от Украйна в Русия. По думите му от тях над 120 000 души са били евакуирани само от Мариупол.

"Не говорим за някаква принуда или отвличане, както обичат да го представят нашите западни партньори", каза Небензя в отговор на многократно отправените обвинения на Киев, че руските власти насилствено отвеждат жителите на страната към Русия. Според украинските власти в някои случаи децата се извеждат без съгласието на родителите им.

15:33 6.4.2022

Руски мобилни крематориуми са започнали да работят в Мариупол, каза кметът на града Вадим Бойченко, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Според него броят на загиналите в Мариупол е вероятно да стига до десетки хиляди души. По думите му целта на кремацията е да "прикрие следите от престъпленията" и се извършва от бойци от непризнатата Донецка народна република. Информацията засега не може да бъде потвърдена от независим източник.

Именно броят на цивилните жертви е причината Русия все още да не е договорила план за евакуация, каза Бойченко.

В Мариупол продължават да се водят боеве, а мнозинството от около 160 000-те жители, които са останали в града, нямат достъп до електричество, парно, вода и медицински консумативи.

12:53 6.4.2022

Русия използва глада като оръжие в опита си да спечели територия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски по време в речта си пред парламента на Ирландия в сряда.

"За тях гладът е оръжие срещу нас, обикновените хора, инструмент за господство", каза той.

Зеленски допълни, че руските ракети "унищожават цели, които осигуряват препитание". По думите му руските сили са блокирали всички морски пристанища и кораби на Украйна с храна за износ.

Украйна е един от най-големите производители на храни в света. Според украинския президент действията на Русия ще доведат до недостиг на храна и увеличаване на разходите за милиони гладни хора по целия свят.

11:07 6.4.2022

Над 400 души от град Гостомел са в неизвестност, съобщиха украинските власти в сряда. Гостомел, заедно с Буча и Ирпен, е сред селищата, които бяха най-тежко засегнати от руската офанзива срещу украинската столица Киев.

По думите на Тарас Думенко, служител на местната администрация, цитиран от Би Би Си, повечето от намерените трупове на жители на Гостомел са открити в съседни села и в град Буча.

Според Думенко руските войници вероятно са отвличали хората и са ги отвеждали, като много от тях са били разстреляни.

08:51 6.4.2022

Руските войници, които се връщат на територията на Беларус, често се опитват да продават плячкосани стоки в южните погранични райони, съобщава беларуската служба на Радио Свободна Европа.

„Да, руснаците сега напускат Украйна „натоварени“, носят много плячка. Те продават това в града, но няма отделен пазар “, каза жител на град Наровля.

Местните хора разказват, че руските войници са започнали търговията още преди да влязат в Украйна. Тогава са продавали консерви. Днес се връщат с пълни чанти.

Заредете още

XS
SM
MD
LG