Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
18:06 19.5.2022

Какво печели Русия с превземането на "Азовстал" в Мариупол

Руската армия окончателно установи контрол над металургичния завод "Азовстал" и от 16 май досега твърди, че е отвела оттам над 1700 украински бойци. Завладяването на големия металургичен завод в Мариупол обаче ще е по-скоро символична победа за Русия, отколкото значителен военен напредък, твърдят анализатори.

17:56 19.5.2022

Ердоган потвърди, че Турция няма да одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО

Турция няма да промени позицията си срещу кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО. Това потвърди президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган във видео от негов разговор с младежи, публикувано в четвъртък. Одобрението на Турция е от решаващо значение, тъй като решенията в НАТО се взимат с консенсус. Всяка от 30-те държави членки на алианса има право да наложи вето на кандидатура за членство.

17:50 19.5.2022

Украинската прокуратура иска доживотен затвор за първия подсъдим руски войник

Прокуратурата в Украйна иска доживотен затвор за първия руски войник, подсъдим за извършване на военно престъпление в Украйна. Сержант Вадим Шишимарин, който беше изправен пред съда в Киев на 18 май, призна убийството на 62-годишния украински цивилен Александър Шелипов, който беше застрелян, докато караше велосипед в село Чупахивка в североизточния регион на Суми.

12:15 19.5.2022

Червеният кръст регистрира бойците от "Азовстал" като военнопленници. Москва твърди, че е отвела над 1700 души

Отведените от руските сили украински бойци от стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол вече са над 1700 души, съобщи Министерството на отбраната на Русия в четвъртък.

Междувременно Международният комитет на Червения кръст съобщи, че вече е регистрирал стотици предали се на руснаците украинци като военнопленници. Това установява правата им, съгласно Женевската конвенция, която вероятно ще бъде оспорена през следващите дни, тъй като руските представители вече призовават бойците да бъдат изправени пред съда.

Според информацията от Москва през последните 24 часа са се предали още 771 бойци от “Азовстал”, с което общият брой на предалите се от 16 май насам е станал 1730 души. По-рано руските власти съобщиха, че около 900 украинци са били отведени в затворническа колония в контролирана от Русия територия в Донецк.

Засега няма независимо потвърждение на броя на отведените украински бойци, нито информация за съдбата на тези, които все още се крият в комплекса. Москва и Киев дават различни данни.

09:51 19.5.2022

Руснаците са отвели над 900 украински бойци от “Азовстал” в затворническа колония 

Повече от 900 украински бойци, отбраняващи стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол, са отведени в затворническа колония на контролирана от Русия територия, съобщи Москва. Украйна нареди на войските си там да се предадат като част от споразумение, сключено от двете страни в опит да бъде спасен живота на укриващите се в завода цивилни.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза в сряда, че 959 украински военнослужещи са се предали от вторник. От тях 51 са били лекувани за нараняванията си, а останалите са били изпратени в бивша затворническа колония в град Оленивка в контролирания от Русия район в Донецка област.

Министерството на отбраната в Киев заяви, че се надява на размяна на военнопленници, но съдбата на бойците от “Азовстал” остава неясна, доколкото говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да каже дали те ще бъдат третирани като престъпници или като военнопленници.

09:31 19.5.2022

Зеленски обвини Русия, че прикрива провала си с нацистка пропаганда за "оръжие-чудо"

Русия вече използва в Украйна мощна лазерна оръжейна система, предназначена за сваляне на дронове. Това твърди руският вицепремиер Юрий Борисов. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отговаря, че това е просто военна пропаганда, с която Кремъл търси своето “оръжие-чудо” по примера на нацистка Германия в края на Втората световна война.

08:39 19.5.2022

Кои територии си възвърнаха украинските сили

Тази карта показва кои територии контролира Русия в Украйна и кои са си възвърнали украинските сили чрез контраофанзиви.

07:24 19.5.2022

ООН призова Русия да отблокира износа на украинско зърно през Черно море

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да разреши и гарантира износа на зърно през украинските пристанища, които са блокирани от от флота ѝ от началото на войната в Украйна на 24 февруари. В момента зърното може да пътува само по претоварени сухопътни маршрути, които са далеч по-малко ефективни.

Гутериш каза, че заради войната в Украйна броят на хората, които живеят в ситуация на тежка продоволствена несигурност в света, се е увеличил от 135 милиона през 2019 г. на 276 милиона днес.

Преди началото на руската военна инвазия Украйна изнасяше през своите пристанища на Черно море 12% от пшеницата на планетата, 15% от царевицата и половината от слънчогледовото олио. По думите на Гутериш войната заплашва да насочи десетки милиони хора към продоволствена несигурност, последвана от недохранване и масов глад.

16:27 18.5.2022

Първият руски войник, обвинен в убийството на цивилен в Украйна, се призна за виновен

Вадим Шишимарин, първият руски войник, обвинен в извършване на военно престъпление в Украйна, се призна за виновен. Това стана в сряда на съдебно заседание в Киев.

21-годишния сержант беше обвинен от украинската прокуратура по-рано този месец, че е застрелял 62-годишен човек, който карал велосипед в село в североизточния район на Суми.

16:15 18.5.2022

Близо 1300 цивилни са открити мъртви в Киевска област, съобщи местната полиция

1288 тела на цивилни са открити в района на Киев от началото на руската инвазия. Това каза в сряда Андрий Небитов, началник на полицията в Киевска област, цитиран от агенция Интерфакс-Украйна.

"В момента имаме тела на 1288 убити. Подчертавам, цивилни", казва той. „Повечето от тях са застреляни с автоматични оръжия“, добавя той, като подчертава, че полицията продължава да открива нови погребани убити цивилни в региона.

13:31 18.5.2022

Украинските войски са убили над 28 000 руски военни, съобщава Киев

28 300 руски военни са били убити от украинските сили от началото на руската инвазия. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук в сряда. В съобщението се казва, че жертвите на руската армия през последното ненонощие са около 400.

Сред загубите на руско военно оборудване според украинските сили са 1251 танка, 3043 бронирани превозни средства, 586 артилерийни системи, 202 военни самолета, 13 кораба, 167 хеликоптера. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

13:27 18.5.2022

Руските сили са убили над 270 "националисти", твърди Москва

Москва твърди, че руските сили са убили над 270 "националисти" по време на въздушни атаки. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенко, цитиран от Би Би Си. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

Според Конашенко високоточни ракети с въздушно изстрелване са поразили два командни пункта, включително щаб на териториалната отбрана близо до Соледар в самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Русия също твърди, че е ударила 31 района, в които е разположена украинска военна техника и войски, включително места, на които са базирани "чуждестранни наемници от европейски страни". По думите на Конашенко от началото на "специалната военна операция" са унищожени 172 украински самолета, 125 хеликоптера, 927 безпилотни въздушни превозни средства, 3139 танка и други бойни бронирани машини, 1548 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки.

12:28 18.5.2022

Около 1000 украински военни са напуснали "Азовстал", твърди руското Министерство на отбраната

Руското министерство на отбраната съобщи в сряда, че 694 бойци от украинските военни и батальон "Азов" са се предали през последните 24 часа. Според Кремъл общият брой на предалите се е 959. Това включва 264-те военни, които напуснаха индустриалния комплекс в понеделник.

В украинските медии започна да се говори за това, че извеждането им от "Азовстал" не е евакуация, както я наричат самите украински власти, а предаване в плен.

11:38 18.5.2022

„Съгласете се, че ситуацията не е нормална “. Бивш руски военен се противопостави на войната

Полковникът от резерва и военен анализатор Михаил Ходарьонок се противопостави на войната в Украйна публично в руския телевизионен ефир. Това стана в токшоуто „60 минути“ на държавния телевизионен канал Россия 1.

„Ние сме в пълна геополитическа самота и практически срещу нас е целият свят!“, каза той. „В нашата професия много важно е винаги да оставаме на позициите на военно-политическия реализъм. Ако излезеш от тези рамки в действителност историята, рано или късно, така ще ни го набие изцяло, че ще видите какво ще стане“. Водещата Олга Скабеева категорично се противопостави на твърденията му.

Михаил Ходарьонок е бивш полковник, завършил е военнокомандната академия за Противовъздушна отбрана на СССР, бил е заместник-командир на зенитно-ракетен полк С-200, по-късно завършва и генерал-щабната академия на Руската армия. В момента е военен наблюдател на Газета.ру и радиостанция Вести ФМ.

09:34 18.5.2022

Кои територии в Украйна контролират руските сили

Тази карта показва кои територии са си възвърнали украинските сили и какво контролира Русия по данни на Института за изследване на войната и Liveuamap.

16:59 17.5.2022

Русия ще следва "международните закони" в отношението си към бойците от "Азов", каза Кремъл

Всички украински бойци, които бяха евакуирани от завода „Азовстал“ в Мариупол, ще бъдат третирани от руските сили, спазвайки международните закони. Това каза във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Би Би Си.

Късно в понеделник вечерта 264 украински бойци, сред които 53 тежко ранени, бяха изведени под съпровода на проруските сепаратисти от Мариупол и закарани с автобуси в градове под контрола на Москва. Заради това в Украйна се появиха притеснения какво ще е отношението към тях. Близките им се съмняват, че бойците ще „оцелеят“ до евентуалното договаряне на размяна на военнопленници между двете страни, предава Би Би Си.

„[Президентът Владимир] Путин гарантира, че ще бъдат третирани в съответствие със съответните международни закони“, каза Песков.

Той отказа да даде повече подробности и не коментира дали бойците се смятат за военнопрестъпници или военнопленници от руската армия.

16:54 17.5.2022

Някои руснаци в чужбина се отказват от руските си паспорти, защото са против войната на Путин срещу Украйна

Два месеца след началото на руската инвазия група руснаци, живеещи в Словакия, стартираха инициативата "Нансенови паспорти 2.0" - на името на норвежкия изследовател, опитал да покори Северния полюс, Фритьоф Нансен.

Такива документи са издавани първоначално през 1922 г. на руски емигранти, които са избягали от страната след Великата октомврийска революция. За въвеждането им помага именно норвежецът Нансен.

Точно сто години по-късно руснаците извън Русия, противопоставящи се на руската инвазия в Украйна, призовават подобни паспорти да бъдат издадени и на хората, напуснали страната заради несъгласието си с режима на Путин.

"Не искаме да имаме нищо общо нито с Руската федерация, нито с безумните руски Z-хора", казва Дмитрий Голдиз - един от руснаците, които подкрепят инициативата за нови "Нансенови паспорти".

16:04 17.5.2022

Какво? Къде? Как? Наръчник за украинците в България

Около 250 000 украинци са влезли в България от началото на войната в Украйна. Много от тях все още имат нужда от отговори на много въпроси как да се справят, докато са тук. Свободна Европа започва серия от видеа, които да служат като наръчник за тези хора по темите за пребиваване, подслон и социално подпомагане.

Гледайте първия епизод, представен от Яна Строй.

Как се минава границата. Епизод 1: Наръчник за украинците в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

15:57 17.5.2022

Осем души са убити и 12 ранени при руска атака срещу Чернигов

Село Десна, което се намира близо до Чернигов, е била атакувано във вторник от руската армия и са убити най-малко 8 души. Други 12 са ранени. За това съобщи Спешната помощ на Украйна, цитирана от агенция Ройтерс.

Вячеслав Чаус, областен управител на Чернигов, каза, че руските сили са изстреляли четири ракети около 05:00 сутринта, предаде Би Би Си.

Тези твърдения не са потвърдени независимо.

Чернигов беше под руска окупация в продължение на седмици и е един от най-тежко пострадалите градове от руската инвазия.

Снимката е от 5 май, когато местен жител на Чернигов показва разрушения си дом на репортер от Ройтерс.
Снимката е от 5 май, когато местен жител на Чернигов показва разрушения си дом на репортер от Ройтерс.

08:28 17.5.2022

Украйна ще отстъпи Мариупол на Русия, след като евакуира и последните си бойци

Украинската армия съобщи, че е в процес на евакуиране и на последните останали бойци в металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол. Той се явява последната „крепост“ на Киев в пристанищния град, който е обсаден от руската армия от близо 2 месеца.

След тяхното извеждане, Киев ще отстъпи контрола на града на руските сили. Това съобщи Генералният щаб на украинската армия на 17 май.

Ден по-рано от завода бяха евакуирани 264 украински бойци, сред които 53 тежко ранени. Те бяха откарани в болница в Новоазовкс, а другите 211 мъже бяха заведени в друг град. И двете места са под контрола на Русия като част от споразумение между двете страни за евакуация на последните оставащи проукраински сили в Мариупол.

„Полкът „Азов“ изпълни своята бойна мисия“, съобщава украинската армия в изявление.

„Върховното военно командване нареди на командирите на подразделенията, разположени в „Азовстал“, да спасят живота на личния състав... Защитниците на Мариупол са героите на нашето време“, се казва в изявлението.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи още, че украински военни, преговарящи от украинското разузнаване, международни екипи на Червения кръст и ООН са организирали евакуацията.

Той предупреди, че украинските бойци няма да бъдат освободени от руските сили незабавно, а преговорите за освобождаването им ще изискват „деликатност и време“.

Заредете още

XS
SM
MD
LG