Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
08:41 24.7.2022

Атаката срещу пристанището в украинския град Одеса поставя под въпрос дали Русия ще спазва сделката за износ на зърно. Тази позиция изразиха Украйна, САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Ракетният удар от събота дойде ден ден след подписването на споразумение за подновяването на износа на украинско зърно през украинските пристанища на Черно море.

17:23 23.7.2022

Украинската армия предприе контраофанзива срещу руските сили в Южна Украйна. През последните 48 часа в окупираната от руските войски Херсонска област се водят тежки боеве, съобщи британското военно разузнаване в събота.

Украйна се опитва да прекъсне връзките на руските сили на запад от река Днепър край Херсон с тези, разположени на изток, като разруши ключов мост. В опит да забавят украинското контранастъпление руските сили използват артилерийски обстрел.

13:42 23.7.2022

Украйна обвини Русия за ракетна атака срещу пристанището в Одеса

Руски ракети удариха пристанището в Одеса в събота, съобщи украинското военно командване. Атаките идват ден след подписването на споразумение за подновяването на износа на украинско зърно през украинските пристанища на Черно море.

“Врагът атакува търговското пристанище на Одеса с крилати ракети “Калибър”. Две ракети бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана, а две поразиха инфраструктура на пристанището”, се казва в съобщение на Южното оперативно командване на украинската армия.

“Русия ще носи цялата отговорност за задълбочаването на световната криза за храни”, ако споразумението за износ на украинско зърно се провали, посочи Министерството на външните работи на Украйна в коментар след атаките.

Руските власти до момента не са коментирали обвиненията на Украйна.

Украйна и Русия са сред най-големите износители на храни в света, а украинските пристанища, включително основният център Одеса, са блокирани от руския черноморски флот. Спирането на износа на зърно по време на петмесечната война доведе до драстично покачване на цените, а повторното отваряне на украинските пристанища, което споразумението от 22 юли цели да гарантира, може да предотврати глад в някои части на света

13:37 23.7.2022

САЩ и Европейският съюз одобриха изпращането на нова военна помощ за Украйна.

Американската помощ e на стойност 270 млн. долара и включва четири допълнителни високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, които според Киев са ключови за отблъскването на руските войски.

Европейският съюз ще изпрати на Украйна помощ в размер на 500 млн. eвро. Почти всички средства са предназначени за оръжия и боеприпаси.

12:06 23.7.2022

Русия удари Централна Украйна с 13 ракети. Има поне 3 жертви

Русия удари с 13 ракети военно летище и железопътна инфраструктура в Кировоградска област в Централна Украйна на 23 юли сутринта, съобщиха местните власти.

Убити са поне трима души, каза Андрий Райкович, началник на Регионалната военна администрация. Един от тях е войник, а други двама са охранители на електрическа станция. Ранени са деветима войници.

Към регионалната столица Кропивницки са изстреляни осем крилати ракети от морето и пет ракети с дълъг обсег от въздуха, добави Райкович в публикация в Телеграм.

Вследствие на ударите един квартал на Кропивницки е останал без ток.

08:37 23.7.2022

Зеленски отхвърля възмжността за примирие, което би оставило украински територии на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърля възможността за каквото и да е примирие, което позволява на Русия да задържи украински територии, окупирани след началото на войната. Според него това само ще насърчи по-широк конфликт, защото ще даде на Москва време да прегрупира силите си и да се превъоръжи.

“Замразяването на конфликта с Руската федерация значи пауза, която дава на Руската федерация време за почивка”, каза Зеленски в интервю за Уол Стрийт Джърнъл. “Те няма да използват паузата, за да променят геополитиката си или да се откажат от претенциите си към бившите съветски републики.”

Зеленски съобщи, че до 30 украински военни загиват ежедневно в бойните действия срещу руските войски, а около 250 са ранявани. През май и юни той каза, че Украйна губи по 100-200 военни на ден. Според украинския президент доставките на западни оръжия са изиграли основна роля за намаляването на броя на жертвите, които Украйна дава в битките.

15:42 22.7.2022

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч обвини Русия в извършване на изтезания, незаконни задържания и отвличания на цивилни в окупираните райони на Южна Украйна в Херсонска и Запорожка области.

В доклад, публикуван на 22 юли, организацията, казва, че има данни още и за изтезания на украински военнопленници, което представлява военно престъпление.

09:24 22.7.2022

Украинските сили отблъскват руска атака срещу втората по големина електроцентрала

Украинските сили успешно отблъскват интензивните руски атаки срещу Вухлехирската електроцентрала, които се засилиха през последните дни.

ТЕЦ Вухлехирска е разположен на около 50 километра североизточно от Донецк и е втората по големина електроцентрала в Украйна. Тя е стратегическа инфраструктурна цел, която руските сили искат да превземат.

Според ежедневния информационен бюлетин на британското министерство на отбраната до четвъртък вечер руските сили са използвали седем противовъздушни ракети за удари по инфраструктура, енергийни съоръжения и складове в района.

В петък сутрин украинските военни сили съобщиха, че офанзивата на руската армия е концентрирана в източната част на Донецка област, в района на Краматорск и Бахмут.

11:37 21.7.2022

Русия се доближава до втората най-голяма украинска електроцентрала

От британското разузнаване съобщиха в ежедневния си бюлетин в четвъртък, че руските сили продължават с атаките си по източния фронт. Те се доближават до ТЕЦ Вухлехирска, който се намира на около 50 км североизточно от Донецк.

Стратегията на Москва в момента изглежда фокусирана върху превземането на ключова национална инфраструктура, се казва в бюлетина на британското разузнаване.

11:36 21.7.2022

Руски обстрел над Харков, най-млако двама души са убити

Двама души са били убити, а 19 ранени след руски обстрел над Харков, съобщи ръководителят на местната администрация Олех Синехубов. По думите му ударът по жилищна сграdа в града е бил нанесен с реактивни системи за залпов изстрел "Ураган".

09:47 21.7.2022

Русия обстреля жилищен квартал на Никопол

Руските войски са обстреляли жилищен квартал на Никопол с реактивни установки "Град". Двама души са били убити, а други девет ранени, включително четири деца, съобщи началникът на Днепропетровската областна военна администрация Валентин Резниченко.

По думите му три къщи са напълно унищожени от обстрела, а много други са със сериозни щети.

През последните дни руските войски предприеха интензивен обстрел на Никопол. Украинските власти съобщават, че руските сили изстрелват ракетите от окупирания град Енергодар. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

14:08 20.7.2022

Трима души са убити след руски обстрел над Харков

Руската армия е обстреляла Харков в сряда сутринта, съобщиха украинските власти. Трима души са убити, има и ранени.

"Хората са били близо до спирка на градския транспорт. Окупаторите отново удариха мирното население. Това е поредният страшен терор на руснаците!", написа в Телеграм началникът на областната военна администрация Олех Синехубов.

По предварителни данни градът е бил обстрелван с ракетни установки "Ураган". Информацията не може да бъде потвърдена чрез независими източници.

13:07 20.7.2022

Украйна нанесе за втори пореден ден удари по ключов мост в Херсон

Украинските сили са нанесли за втори пореден ден удари по Антоновския мост в Херсон, който е ключов за снабдяването на руските войски в Южна Украйна. В резултат мостът над река Днепър е получил сериозни повреди, съобщи Кирил Стремoусов, заместник-ръководител на назначената от Русия администрация в окупираната от нея част от украинската Херсонска област, цитиран от руските информационни агенции

Стремoусов каза, че съоръжението е било ударено с ракети, изстреляни от доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън HIMARS. По думите му мостът е понесъл сериозни щети, но не е затворен за движение. Тези твърдения не могат да бъдат потвърдени по независим път.

Ден по-рано Украйна съобщи, че е ударила същия мост в Херсон. Градът е окупиран от руската армия.

12:52 20.7.2022

"Точка на уязвимост". Защо мостовете над Днепър са от стратегическо значение за Русия

Руското настъпление в Донбас бележи "минимален напредък", докато украинските сили продължават да се отбраняват успешно в източната част на фронта. Това става ясно от бюлетина на британското разузнаване в сряда.

Ден по-рано Украйна съобщи, че е ударила Антоновския мост над река Днепър край Херсон. Градът е окупиран от руската армия. От британското разузнаване посочват, че мостът вероятно все още може да се използва, но представлява "ключова точка на уюязвимост" за руските сили. Освен него има само още един мост, по който Русия може да изтегли силите си при необходимост.

"Това е един от само двата пътни прелеза над Днепър, през които Русия може да прави доставки или да изтегли войските си от територията, която е окупирала западно от реката. Тази територия включва политически и символично важния за Русия град Херсон", се казва в бюлетина на британското разузнаване.

09:28 20.7.2022

Русия се готви да анексира още украински територии, твърдят САЩ

Русия планира да анексира още украински територии и затова назначава свои собствени нелегитимни лидери в окупираните от нея райони. Това каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, на брифинг във Вашингтон. Оценките се основават на данни на американското разузнаване.

По думите на Кърби със сегашните си действия Москва полага основите за провеждането на "фиктивни референдуми" в завзетите райони. Такива референдуми вероятно ще бъдат организирани още през септември. Русия също така се готви да въведе рублата и принуждава жителите да кандидатстват за руско гражданство, каза още Кърби.

Районите, набелязани за анексиране, включват Херсон, Запорожие, както и целите Донецка и Луганска области.

17:49 19.7.2022

Украинската армия удари с HIMARS ключов мост в Херсон

Украинската армия е ударила ключов мост в контролирана от Русия територия в южния район на Херсон с получени от САЩ ракетни установки HIMARS, съобщи регионален служител от назначените от руските сили власти, предаде Ройтерс.

Според военни анализатори наскоро пристигналите американски ракетни установки, които са по-точни и с по-голям обсег на действие от други подобни оръжия, могат да помогнат на Киев в опита му да предприеме контраофанзива в южните части на страната.

В разпространено от ТАСС видео зам.-ръководителят на поставената от Русия администрация на Херсонска област Кирил Стремусов каза, че украинската армия е поразила Антоновския мост, нанасяйки щети на пътя, но без да причини жертви.

Дългият около километър мост е един от двата пропускателни пункта към контролираната от руснаците територия от западната страна на реката, където се намира и главният град на областта Херсон, в който преди руската инвазия живееха 280 000 души.

16:00 19.7.2022

ЕС санкционира Сбербанк и близкия до Путин мотористки клуб "Нощните вълци"

Най-голямата банка в Русия – Сбербанк, както и близкият до президента Влдимир Путин мотористки клуб "Нощните вълци" влизат в списъка със санкции на Европейския съюз (ЕС), се казва в проектодокумент, с който Радио Свободна Европа се запозна. Те са сред общо 48 нови лица и организации, които ще станат обект на европейските санкции, предприети заради руската военна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

В списъка на ЕС ще бъдат включени още милиардерът и ръководител на водещата руска компания за произвдоство на цинк и мед UMMC Андрей Козицин, зам.-шефът на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) Сергей Королев, командири и членове на Националната гвардия, актьори, политици, както и близки на вече санкционирани олигарси.

Включването на Сбербанк в списъка със санкции ще замрази нейните активи на Запад и ще блокира всички нейни трансакции с изключение на финансовите операции за търговия с храни и торове, каза неназован представител на ЕС. Сбербанк вече беше изключена от системата за банкови съобщения SWIFT, което сериозно възпрепятства дейността ѝ.

12:43 19.7.2022

Москва обяви, че е унищожила складове в Одеса с оръжие от САЩ и Европа

Руското министерство на отбраната съобщи във вторник, че войските му са унищожили складове с боеприпаси в южноукраинската Одеска област, предаде Ройтерс.

Според Москва в обектите се е съхранявало въоръжение, доставено от САЩ и европейските страни. Липсват подробности колко са поразените обекти, както и какво въоръжение е било унищожено.

Руското министерство посочи, че за последното денонощие силите му са ударили над 210 украински цели, предаде ТАСС. Ройтерс уточнява, че информацията не е потвърдена от независими източници.

12:24 19.7.2022

Русия нанася удари по градове в цяла Украйна

Русия активизира обстрелите си по градове на територията на цяла Украйна на фона на твърдения на Киев, че благодарение на доставките на западни оръжия украинската армия вече нанася "значителни загуби" на окупаторите.

През изминалото денонощие руските сили обстреляха интензивно северния град Суми, атакуваха с касетъчни бомби южния Николаев и нанесоха ракетен удар по съседния му град Одеса, съобщават украинските власти, цитирани от Ройтерс.

07:20 19.7.2022

Зеленски отстрани още 28 служители на Службата за сигурност на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски отстрани от длъжност още 28 служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), предадоха ДПА и АП. В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски каза, че решението засяга персонал на СБУ на различно равнище. По думите му "причините са сходни - незадоволителни резултати от работата".

В неделя украинският президент отстрани от длъжност началника на СБУ Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова. Той се аргументира с недоволството си от факта, че над 60 служители на СБУ и прокуратурата са останали в територии, окупирани от Русия - нещо, което властите в Киев смятат за предателство.

Андрий Смирнов, заместник-началник на канцеларията на Зеленски, каза, че близо пет месеца след началото на войната, продължава откриването на руски шпиони в държавните институции. Според анализатори обаче целта на тези ходове е да бъде засилен контролът на украинския президент върху армията и службите за сигурност, които са оглавявани от хора, назначени преди руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Заредете още

XS
SM
MD
LG