Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна. Дим се издига след предполагаема експлозия в село Майское в Джанкойския район, Крим, 16 август 2022 г.
Снимката е илюстративна. Дим се издига след предполагаема експлозия в село Майское в Джанкойския район, Крим, 16 август 2022 г.

на живо Войната: Украйна атакува летище в Крим и две руски области

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко 10 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
  • Експлозии в руска база в Крим
  • Украински дронове са унищожили радар в руската Брянска област
  • Москва иска да превземе Часив Яр до 9 май, Деня на победата, твърди Киев
11:18 21.12.2022

Русия обстрелва Бахмут и Авдиевка. Един човек загина при руски удар срещу Херсон

Руските атаки на източния и южния фронт в Украйна продължават. Генералният щаб на украинската армия съобщи, че през последните 24 часа са отблъснати десетки руски атаки.

Руските сили продължават да бомбардират градовете Бахмут и Авдиевка в Донецка област, чието превземане е основна цел на руската армия през последните седмици. Украинската армия съобщи, че са обстреляни украински позиции и цивилни цели в Луганска и Харковска област.

Украинските военни са отговорили с удари срещу руски позиции, сред които са склад за боеприпаси, контролни пунктове и места, където са концентрирани руски войници, съобщи Генералният щаб в Киев. Няма независимо потвърждение на информацията.

В същото време поне един човек е загинал при руски удари срещу Херсон. Градът беше окупиран от руската армия, но Украйна го освободи през ноември.

09:03 21.12.2022

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети САЩ в сряда, съобщиха американските медии. Това ще бъде първото му посещение в чужбина от началото на войната, която Русия започна срещу Украйна.

17:17 20.12.2022

80% от Киевска област е втори ден без ток

Електроснабдяването в украинската столица Киев е в "критично състояние", тъй като могат да задоволят по-малко от половината от нуждите. Това съобщиха във вторник регионални служители, цитирани от Ройтерс.

До ситуацията се стигна след поредни руските атаки с ракети и дронове по енергийната инфраструктура в понеделник. По думите на областният управител Олексий Кулеба 80% от територията на Киевска област втори ден остава без електричество.

"Ситуацията с доставките на електроенергия остава критична", написа Кулеба в Телеграм. "Искам да подчертая, че с всеки обстрел от страна на врага се увеличава сложността и продължителността на ремонтите".

Националният оператор на електропреносната мрежа "Укрененерго" съобщи, че може да осигури по-малко от половината от необходимото потребление в Киев.

14:55 20.12.2022

Зеленски посети фронтовия град Бахмут

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети във вторник град Бахмут, разположен на фронтовата линия в Донецка област. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр, цитирана от украинската служба на Радио Свободна Европа.

През последните седмици Бахмут е арена на едни от най-тежките бойни действия в Украйна. Ден по-рано Зеленски го определи като "най-горещата точка" по 1300-километровата фронтова линия. Русия атакува града в опит да го овладее вече пет месеца.

13:06 20.12.2022

ООН потвърди смъртта на 6826 цивилни от началото на войната

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека потвърди 6826 смъртни случая и 10 759 ранени цивилни в Украйна в резултат на пълномащабното инвазия на Русия. Това са данните на организацията от 24 февруари до полунощ на 18 декември.

Само от 1 до 18 декември службата е регистрирала 123 смъртни случая и 339 ранени цивилни в Украйна.

От организацията подчертават, че реалният брой на загиналите е много по-висок, тъй като има закъснения в получаването на информация от местата, където се водят боеве. Предстои много доклади тепърва да бъдат потвърдени.

"Това се отнася например за населените места Мариупол (Донецка област), Изюм (Харковска област), Лисичанск, Попасна и Северодонецк (Луганска област), където според съобщенията е имало множество случаи на смърт или раняване на цивилни", се казва в съобщението.

От службата на ООН посочват още, че повечето от регистрираните смъртни случаи са причинени от използването на експлозивни оръжия с голям обсег, включително тежка артилерия и ракетни установки, както и ракетни и въздушни удари.

12:56 20.12.2022

Двама души бяха убити след руски обстрел на Херсон

Двама души са убити и трима са ранени в резултат на руски обстрел на Херсон в понеделник, съобщи началникът на областната военна администрация Ярослав Янушевич.

"Руските окупатори обстреляха 42 пъти територията на Херсонска област. Обстрелът беше от артилерия, зенитни оръдия, минохвъргачки, танкове, а в района е извършен и ракетен удар", написа Янушевич в Телеграм.

По думите му са били атакувани жилищните квартали на Херсон, обект с критична инфраструктура, учебно заведение, сградата на Държавната администрация на Украйна, частни и жилищни сгради.

На 11 ноември министерството на отбраната на Украйна съобщи, че армията на страната си е върнала контрола над града. След като се оттеглиха от него, руските войски започнаха редовно да обстрелват Херсон и частта от региона, контролирана от украинските власти.

12:37 20.12.2022

Министърът на отбраната посети Украйна. Киев благодари за военната помощ от България

Министърът на отбраната Димитър Стоянов е на посещение в Украйна. Това стана ясно от публикация в Туитър на украинския му колега Олексий Резников.

„За мен е чест да посрещна министъра на отбраната на Република България Димитър Стоянов в Украйна. Благодарен съм на България за решението да предостави отбранителна помощ на Украйна. Очаквам допълнителното развитие на сътрудничеството между Украйна и България“, написа Резников.

12:36 20.12.2022

Путин и Лукашенко разговаряха в Беларус

Президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин проведоха разговори в Минск в понеделник. Това е първото посещение на Путин в Беларус от повече от три години насам. То се провежда на фона на спекулации, че руският президент може да се опита да окаже натиск върху Минск да се присъедини към Русия във войната ѝ срещу Украйна.

13:20 19.12.2022

Украйна очаква нова руска офанзива

Въпреки сериозните неуспехи през първите 10 месеца на войната, руските военни вече разработват планове за масови пехотни атаки, подобни на тактиката, използвана от Съветския съюз по време на Втората световна война. Това каза съветникът на украинския президента Володимир Зеленски - Михайло Подоляк в отговор на въпроси на "Ню Йорк Таймс".

"Политическото ръководство на Русия явно отказва да признае вече нанесените тактически поражения и се хваща за всеки, дори и най-илюзорен шанс да промени ситуацията в своя полза", каза още той.

Подоляк добави, че типът масова пехотна война, за която Москва изглежда се готви, няма да бъде ефективен срещу все по-модерния арсенал на Украйна и че руското военно ръководство се е огънало пред исканията на Кремъл за напредък на терен по вътрешнополитически причини. Според него руските командири "усърдно поддържат илюзията на Путин за възможността за "победа"", за да запазят личната власт на Путин и да избегнат сурово наказание за признаване на загуба.

Подоляк подчерта, че съюзниците на страната също трябва да очакват нова офанзива, и призова когато западните правителства планират бъдещи доставки на оръжие за Украйна, оборудването да отговаря на бъдещите заплахи.

10:47 19.12.2022

Украйна неутрализира десетки дронове край Киев

Украйна съобщи за руски атаки рано сутринта в понеделник край Киев с ирански безпилотни самолети "камикадзе". Според украинските власти Русия е атакувала електропреносната мрежа и друга инфраструктура.

15:38 18.12.2022

Москва повдига "ниския боен дух" на войската с музиканти. Лондон се съмнява в ефекта

Русия ще изпрати музиканти на фронтовата линия на военните действия срещу Украйна, в опит да повиши бойния дух на войските си.

Министерството на отбраната на Русия обяви формирането на "фронтова творческа бригада" тази седмица, като каза, че тя ще включва певци и музиканти, съобщи Би Би Си. Информацията се потвърждава и от военното министерство на Обединеното кралство, което в неделя пусна актуализирани данни на разузнаването си.

Служители на министерството на отбраната на Великобритания докладват, че ниският боен дух сред войниците продължава да бъде причината за „значителна уязвимост в голяма част от руските сили“.

Новата творческа бригада, която следва неотдавнашна кампания в Русия, призоваваща обществеността да дарява музикални инструменти на войските, е в съответствие с историческото използване на "военна музика и организирани забавления" за повишаване на бойния дух.

Британските военни обаче се съмняват дали новата бригада всъщност няма да отвлече още повече вниманието на войските, които изпитват сериозни проблеми с "много високите нива на жертви, лошото ръководство, проблемите със заплащането, липсата на оборудване и боеприпаси, и липсата на яснота относно целите на войната".

Според руското издание RBC news, творческата бригадата ще се състои от войници, мобилизирани по инициативата на президента Путин за набиране на персонал за войската, както и от „професионални артисти, доброволно постъпили на военна служба“.

08:32 18.12.2022

Възстановено е електричеството на 6 милиона души в Украйна след последните руски удари

Украинските аварийни служби успяха да възстановят електричеството на близо 6 милиона души през последните 24 часа след последната вълна от атаки на Русия срещу енергийната инфраструктура на Украйна, каза президентът на страната Володимир Зеленски на 17 декември.

Руските сили изстреляха повече от 70 ракети на 16 декември, които потопиха в мрак множество градове и принудиха хората да издържат на минусови температури без отопление или течаща вода.

До вечерта на 17 декември две трети от домовете в Киев отново са били свързани с електричество и хората са получили достъп до вода, каза кметът Виталий Кличко. Метрото, което е спряло да работи, за да могат хората да се скрият под земята, е възобновило движението си по-рано на 17 декември.

Електричеството е възстановено в цялата Харковска област, включително в самия Харков, който е вторият по големина град в страната.

Общо 4 души бяха убити при удара на 16 декември, а 13 бяха ранени, като сред тях има 4 деца, съобщиха властите.

15:01 17.12.2022

Путин се съветва с руските генерали как да продължи войната срещу Украйна

Владимир Путин е потърсил предложения от командирите на руските въоръжени сили за това как според тях трябва да продължат военните действия на Русия срещу Украйна, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от "Ройтерс".

„Ще изслушаме командирите във всяко оперативно направление и бих искал да чуя вашите предложения за нашите непосредствени и средносрочни действия“, е казал Путин, цитиран от ТАСС.

Путин прекара целия петък в Обединения щаб, на фона на поредната масирана ракетна атака на Русия срещу обекти в Украйна. Украинските власти съобщиха за експлозии и ракетни удари в Киев, южен Кривий Рог, югоизточен Запорожие и североизточен Харков. Електричеството е временно прекъснато в някои от големите градове.

Не се съобщават други подробности за посещението на Путин или неговото местоположение.

17:26 16.12.2022

Повечето руски ракети са свалени от украинската отбрана според Киев

Украйна е свалила 60 от 76 ракети, изстреляни от Русия в последната вълна от атаки, според военния командир на Украйна Валерий Залужни.

Някои ракети са изстреляни от руска фрегата в Черно море, добави той.

Украинските власти съобщиха за експлозии и ракетни удари в столицата Киев, южен Кривий Рог, югоизточен Запорожие и североизточен Харков. Електричеството е временно прекъснато в някои от големите градове.

Украинската армия каза, че основният фокус на Русия остава върху източните градове Бахмут и Авдиевка, но също така се опитва да получи по-силна опора в южния регион Запорожие.

10:53 16.12.2022

В цяла Украйна има въздушна тревога. Около 60 ракети са изстреляни от Русия според Киев

Малко след 8 часа сутринта в петък на цялата територия на Украйна беше обявена въздушна тревога.

Ръководителят на областната военна администрация на Николаев Виталий Ким каза, че Русия е изстреляла 60 ракети над Украйна и призова да не се пренебрегва тревогата.

"Първите ракети идват. Част от тях са вече на територията на северна Украйна. Смятам, че нашата противовъздушна отбрана ще свали поне 50 от тях“, написа Ким в Телеграм.

Сведения от областите управници в Киев, Криви Рог, Харков, Запорожие, Полтава и Сумишчина съобщиха за паднали ракети и нанесени щети от сутринта. Без електричество пък бяха оставени Херсон и Харков, както и железопътни гари в Харковска, Кировоградска, Донецка и Днепропетровска области.

18:00 15.12.2022

ООН е документирала стотици екзекуции по бързата процедура

441 цивилни са били убити по бързата процедура само през първите 41 дни на войната на Русия срещу Украйна. Това каза ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от Франс прес.

Говорейки пред Съвета на ООН по правата на човека, Фолкер Тюрк каза, че неговата служба е документирала случаи на екзекуции по бързата процедура и директни убийства на стотици цивилни от 24 февруари до 6 април в три региона на Украйна - Киев, Чернигов и Суми.

Според доклада, който той представи в четвъртък, те включват убийствата на 341 мъже, 72 жени, 20 момчета и 8 момичета.

"Реалните цифри вероятно ще бъдат значително по-високи, тъй като все още работим за потвърждаването на още 198 предполагаеми убийства в тези региони", каза той пред Съвета.

"Има сериозни индикации, че екзекуциите по бързата процедура, документирани в доклада, може да представляват военното престъпление умишлено убийство", добави още Тюрк, който посети Украйна преди седмица.

12:26 15.12.2022

Двама цивилни в Херсон са убити, двама са ранени

Руските сили са обстрелвали град Херсон (в Югоизточна Украйна), снарядите са поразили жилищни сгради. Двама души са убити, а други двама са ранени, съобщи Губернаторът на Херсонска област Ярослав Янушевич в канала си в Телеграм.

„Дете загина при руски обстрел. Лекарите се опитваха да реанимират момчето в продължение на час. За съжаление получените наранявания се оказаха несъвместими с живота. Руски стрелци убиха 8-годишно дете... Още една жена беше поразена от руски обстрел на път за дома си. Тя почина на място от нараняванията си“, пише той.

По думите му още двама души са ранени, единият - тежко. В момента лекари им оказват необходимата помощ.

12:09 15.12.2022

И Полша предлага изплащане на репарации на Украйна

Да се разработи механизъм за изплащане на репарации на Украйна и компенсации на държави, организации и хора, претърпели загуби заради войната. Това предложиха депутатите от полския парламент в сряда. Долната камара на парламента на Полша призна Русия за "държава, която спонсорира тероризма".

В резолюция, публикувана на сайта на парламента, се посочва, че Русия "систематично нарушава" правата на човека, международното право, Устава на ООН и както и "редица други задължения".

12:03 15.12.2022

Бахмут е под постоянен обстрел от руската армия

Русия иска Бахмут, защото градът е ключът към превземането на Донецка област. Бахмут е постоянно атакуван, предимно от частната армия "Вагнер". Повечето хора напуснаха града, но въпреки това хиляди от тях остават по домовете си.

07:41 15.12.2022

Руските сили съсредоточават сили в настъплението си срещу Бахмут

Руските войски продължават да съсредоточават сили в настъплението си срещу град Бахмут, в Донецка област. Те водят сражения в предградията и обстрелват с артилерия жилищните райони на града. Бахмут е под постоянни атаки вече 10 месеца и руската войска продължава, съобщи в сряда генералният щаб на украинската армия. Украинските военни продължават да отбраняват града и да отвръщат на стрелбата.

В канали в Телеграм бяха публикувани видео кадри от обстрел по руски позиции в покрайнините на Бахмут. На тях се вижда стрелба със 120-милиметров миномет. Радио Свобода идентифицира мястото и показва спътникови снимки от 14 декември, на които се виждат следите от минометния обстрел.

Руски окопи и следи от тежък обстрел югоизточно от Бахмут
Руски окопи и следи от тежък обстрел югоизточно от Бахмут

Заредете още

XS
SM
MD
LG