Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спасителни екипи се справят с последствията от удара
Спасителни екипи се справят с последствията от удара

на живо Войната: Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Страните от ЕС искат по-добра противовъздушна отбрана за Украйна, но не обещават да изпратят ракети "Пейтриът";
  • Един загинал и няколко ранени след руски обстрели в Донецка, Харковска и Херсонска области;
  • Руската армия е превзела село Богдановка край Бахмут;
  • Взривове в Одеса и Черноморск. Украински дронове атакуваха няколко руски области.
15:27 8.2.2023

Над 135 000 руснаци са загинали от началото на войната, съобщи Украйна

134 100 (+910) ликвидирани са общите бойни загуби на врага от 24.02.22 до 08.02.23 г., съобщи Генералният щаб на украинската армия в ежедневната си сводка.

Според данните унищожени са: танкове 3253 (+8), бронетранспортьори 6458 (+15), артилерийски системи - 2236 (+4), РСЗВ/МЛРС - 461, системи за противовъздушна отбрана - 228 (+1), самолети 295 (+1), хеликоптери-285 (+1), дронове - 1961 (+3), крилати ракети - 796, кораби - 18.

Междувременно генерал-лейтенант Сергей Найев, командващ Въоръжените сили на Украйна, говори за ефективността на системата за противовъздушна отбрана в Северната оперативна зона:

"Нашите части за противовъздушна отбрана са въоръжени както със западно, така и с украинско оборудване. Без изключение всички военнослужещи са добре мотивирани, имат значителен боен опит и умело го използват, за да отблъскват атаки на безпилотни летателни апарати и крилати ракети".

Той добави че, ако разполагат с повече образци западно оборудване, ефективността на противовъздушна отбрана ще се повиши значително, но понастоящем всички наши сили и средства са оборудвани с подходящи ракети.

12:34 8.2.2023

"Танковата коалиция върви към победа". Германия праща на Украйна над 100 по-стари танка

Германия изпраща над 100 танка "Леопард 1" на Украйна. Те се очаква да пристигнат на части, като първите ще бъдат доставени още това лято.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус направи изненадващо посещение в Киев, където съобщи за решението. Става дума за по-стария модел танкове "Леопард 1". Те ще бъдат доставени от Германия, Нидерландия и Дания.

Писториус е казал, че 20-25 танка ще пристигнат до лятото, около 80 - до края на годината, и още над 100 - през 2024 година.

10:05 8.2.2023

Зеленски призова да спрат слуховете за смяна на военния министър

Украинският президент Володимир Зеленски призова да се спрат "слуховете", която би подкопала единството във войната срещу Русия. Той направи това в реч към парламента на фона на спекулациите, че министърът на отбраната Олексий Резников ще бъде освободен. В обръщението си Зеленски каза, че само президентът може да взема и да съобщава такива решения, предаде Ройтерс.

В неделя Давид Арахамия съюзник на Зеленски от неговата партия "Слуга на народа" каза в неделя, че Резников ще бъде сменен след скандал в министерството, свързан с корупция. Ден по-късно той уточни, че тази седмица няма да има промени в състава, след като президентът не даде допълнителна информация дали Резников ще остане на поста си. В същото време политици публично защитиха министъра.

"По отношение на личния състав и институциите предприемаме на различни равнища в отбранителния сектор и този по сигурността стъпки, които могат да засилят позицията на Украйна", каза още Зеленски. По думите му необходимата информация се предоставя за всяка подобна мярка.

"Благодаря на всички, които се въздържат от разпространяването на слухове или друга псевдоинформация, която би отслабила съсредоточаването на хората върху работата им за победата на Украйна", добави той.

18:21 7.2.2023

Близо 8 милиона души са избягали от Украйна според ООН

Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс съобщи, че близо 8 милиона души са избягали от Украйна от началото на войната преди почти една година. Други 5,3 милиона са вътрешно разселени, каза Грифитс пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

От хуманитарна помощ се нуждаят 17,6 млн. души, или почти 40% от населението на Украйна. Грифитс каза, че възнамерява да представи по-късно този месец в Женева тазгодишния План за хуманитарен отговор за Украйна, за който са необходими около 3,9 милиарда долара.

18:04 7.2.2023

Москва трупа допълнителни бойни сили в Източен Донбас за очакваната офанзива през следващите седмици, съобщиха властите в Украйна във вторник. Това се случва на фона на ожесточени битки в района.

08:53 7.2.2023

Американски бронирани машини "Брадли" вече пътуват за Украйна

Над 60 американски бойни машини на пехотата пътуват към вече Украйна. Те са част от военната помощ на САЩ в размер на 2,85 млрд. долара. Заедно с машините "Брадли"пътуват още 500 противотанкови ракети TOW и 250 хиляди крупнокалибрени боеприпаси, с което са въоръжени машините.

Транспортното командване на Съединените щати, което осъществява морския транспорт за въоръжените сили на САЩ, публикува видео. То показва как над 60 машини "Брадли" се товарят в пристанището Чарлстън, Южна Каролина.

Украйна очаква десетки танкове от Германия и други европейски държави.

19:08 6.2.2023

Осло предлага на Киев петгодишен пакет от помощи за 7,3 млрд. долара

Министър-председателят на Норвегия Йонас Гар Стьоре предложи страната му да предостави помощ на Украйна в размер на общо около 7,5 милиарда норвежки крони (7,3 милиарда долара) за период от пет години. Това съобщи Ройтерс в понеделник.

"Целта ни е да осигурим единно споразумение по този въпрос в парламента", каза Гар Стьоре на пресконференция след среща с лидерите на норвежката опозиция.

Скандинавската страна е основен износител на петрол. Държавните ѝ приходи нараснаха до рекордни нива след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като цената на газа, продаван на Европа, се покачи драстично миналата година.

16:08 6.2.2023

Киев отлага смяната на военния министър според депутат от управляващата партия

Давид Арахамия, шеф на парламентарната група на партията на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа", каза в понеделник, че тази седмица няма да има кадрови промени в Министерството на отбраната.

Новината идва ден след като отново Арахамия каза, че настоящият военен министър Олексий Резников ще стане министър на стратегическите индустрии, а ръководителят на военното разузнаване Кирило Буданов ще поеме министерството на отбраната.

"През тази седмица няма да има кадрови промени в сектора на отбраната", написа Арахамия в Телеграм, без да даде повече подробности.

Резников каза в интервю за ICTV в понеделник, че не е получавал предложение да бъде преместен на поста ръководител на Министерството на стратегическите индустрии. "Мога да коментирам, че това е новина за мен", каза той. "Ако внезапно получа такова предложение от президента на Украйна или министър-председателя, бих го отказал, защото нямам експертните познания... Затова смятам, че е грешка“.

Президентът Зеленски не е коментирал темата до момента.

14:14 6.2.2023

През февруари Русия планира да направи нещо "символично" по повод годишнината от началото на инвазията си в Украйна. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение в неделя.

„Окупаторите искат да се опитат да компенсират пораженията си през миналата година. Виждаме този засилен натиск по различни фронтови линии, както и в информационната област“, каза Зеленски.

08:42 6.2.2023

Киев сменя военния си министър, съобщи лидер на управляващата партия

Украинският министър на отбраната Олексий Резников ще бъде заменен от генерал Кирило Буданов, който ръководи военното разузнаване на страната, каза ръководителят на парламентарната група на управляващата партия в Киев.

Давид Арахамия, лидер на "Слуга на народа" в парламента, съобщи в Телеграм, че Резников ще поеме поста на министър на стратегическите индустрии, за да засили сътрудничеството между армията и производството.

"Войната диктува кадровата политика", каза Арахамия. Той не уточни кога ще бъде осъществена промяната. Официално съобщение все още няма.

"Врагът се подготвя за атака. Ние се подготвяме за отбрана и за връщане на нашето", каза Арахамия.

Слухове за смяната на Резников има отдавна, съобщава украинската служба на Радио Свободна Европа. Миналия месец медиите информираха, че министерството е купувало определени стоки за армията на завишени цени през посредническа фирма.

20:43 5.2.2023

Киев твърди, че убитите руски войници са над 130 хиляди

Украинската армия каза, че 131 290 руски военни са били убити в Украйна, откакто Русия нахлу в страната на 24 февруари миналата година.

Цитирайки Съединените щати и други западни служби, New York Times съобщи по-рано този месец, че броят на убитите и ранените руски войници в Украйна наближава 200 000 души.

19:30 5.2.2023

Руска ракета удари жилищна сграда в Харков, има ранени

Петима души бяха ранени при обстрела на Харков - вторият най-голям град в Украйна, който се намира в източната част на страната. Руска ракета е ударила жилищна сграда в центъра на града в неделя сутринта, съобщи началникът на военното управление на Харковска област Олег Синегубов. По-рано беше съобщено за четирима ранени. Втора ракета, по думите на Синегубов, е ударила сградата на местен университет. Сградата е получила сериозни щети.

Кметът на Харков Игор Терехов уточни, че по предварителни данни обстрелът е извършен с ракети С-300. Потребители на канали в Телеграм пишат, че сигналът за въздушна атака в Харков е бил включен след експлозиите. Видео с последствията от обстрела публикува украинската служба на Радио Свобода.

Властите на контролираната от Русия администрация на Донецк съобщиха, че трима души са загинали в резултат на обстрела на града в събота. Снарядът е ударил жилищна сграда в квартал "Киевски". Телата на загиналите са извадени от руините.

11:35 5.2.2023

Ситуацията на фронта в Източна Украйна става все по-тежка

Украинският президент Володимир Зеленски каза в събота, че Русия хвърля все повече сили в битката и че ситуацията на фронтовата линия в източните части на страната става все по-тежка. По думите му ситуацията е "много трудна" в Бахмут, Въгледар, Лиман и други райони.

По-рано в събота беше обявена въздушна тревога на територията на цяла Украйна и по-късно беше отменена без съобщения за руски обстрел. Сигналът, продължил около два часа сутринта, е третият за два дни. На 3 февруари също не беше съобщено за масирани руски удари по цивилни и инфраструктурни цели.

На фона на предупрежденията, че се подготвя мащабна руска офанзива заради наближаването на година от непровокираното нахлуване на Москва военните казаха, че боевете в Донбас са се засилили.

"Врагът продължава настъпателни действия в района на Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка [в Донецк], като понася големи загуби", се казва в доклада на Генералния щаб на Украйна.

От месеци се водят битки за град Бахмут, където вълни от руски нападатели оказват все по-голям натиск върху украинските сили. В Бахмут се водят улични боеве, като битка се води за всяка сграда в покрайнините на града, казаха в събота свидетели пред руската служба на RFE/RL. В петък Зеленски каза, че украинските сили ще продължат борбата си за задържането на Бахмут.

18:08 4.2.2023

Поредната "голяма размяна на военопленници". 63 руснаци и 116 украинци се върнаха у дома

Министерството на отбраната на Русия съобщи за завръщането на 63 руски войници в резултат на размяната на пленници. Съобщението за това се появи в телеграм канала на ведомството. В публикацията се казва, че сред освободените има хора от "чувствителна категория", чиято размяна е станала възможна "благодарение на посредничеството на ръководството на Обединените арабски емирства". От ведомството не уточняват каква е тази категория и кой принадлежи към нея. Депутатът от Държавната дума Шамсаил Саралиев публикува видео със завърнали се военнопленници.

От своя страна властите на Украйна съобщиха, че 116 украинци са се завърнали у дома. Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак написа, че сред тях има "защитници на Мариупол, херсонски партизани, снайперисти от Бахмут". По думите му в Украйна са върнати и телата на загинали чуждестранни доброволци - Кристофър Матю Пери и Андрю Тобиас Матю, както и тялото на загинал украински доброволец, служил във Френския чуждестранен легион. Името му не се споменава.

12:04 4.2.2023

В цяла Украйна е обявена въздушна тревога

Мащабна въздушна тревога е обявена в събота сутринта в Украйна, съобщи украинската служба на Радио Свобода. В 9:00 часа във всички райони звучаха сирени за заплаха от ракетни атаки. Властите призовават гражданите да не пренебрегват сигнала за опасност и да отидат до най-близкото укритие. В петък на два пъти в цяла Украйна беше обявена мащабна въздушна тревога, по-късно тя беше отменена, няма съобщения за масиран обстрел.

През последните месеци руските ракетни удари бяха насочени към критична инфраструктура, но цивилни обекти, включително жилищни сгради, също бяха систематично удряни, което доведе до смъртни случаи сред цивилни.

В четвъртък каза говорителката на украинското южното командване Наталия Гуменюк каза, че Русия вероятно подготвя нова вълна от изстрелвания на безпилотни самолети над украински градове. Сутринта на 26 януари руската армия нанесе нов масиран ракетен удар срещу Украйна. Военните съобщиха, че по време на атаката Русия е изстреляла 55 ракети с въздушно и морско базиране, а силите за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна са унищожили 47 крилати ракети.

Москва отрича атаки срещу цивилни в Украйна от началото на пълномащабна инвазия, въпреки наличието на доказателства и свидетелски показания.

11:36 3.2.2023

Германското правителство одобри доставката на танкове за Украйна

Германското правителство одобри доставката на танкове "Леопард 1" от промишлените си запаси за Украйна и води преговори да изкупи от Катар 15 самоходни зенитни установки "Гепард", които да изпрати на Киев. Това съобщи в петък в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от Ройтерс.

Доставката на танкове "Леопард" за Украйна може да се осъществи по всяко време, след като танковете бъдат ремонтирани, посочва вестникът, като се позовава на правителствени източници. Компаниите "Райнметал" (Rheinmetall) и ФФГ (Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft) искат да ремонтират десетки танкове "Leopard 1" и могат да ги доставят на Украйна, ако Киев желае да ги купи, допълва "Зюддойче".

Няколко висши германски служители обсъдиха с външното министерство на Катар възможността Германия да изкупи обратно 15 машини "Гепард", които Доха купи, за да гарантира сигурността на стадионите по време на Световната купа по футбол, пише изданието, като допълва, че Берлин се опитва да получи повече боеприпаси от Катар.

"Гепардите се представят много убедително във войната в Украйна. Ако успеем да получим повече от партньорите тук, това определено ще помогне на украинците", казва новият германски министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от вестника.

09:50 3.2.2023

Русия продължава настъплението в различни направления в Донецк

Руските войски продължават настъплението си в няколко района на Донецка област въпреки понесените тежки загуби. Това съобщиха украинските военни в петък. Ден по-рано Киев съобщи за признаци, че Москва подготвя нова голяма офанзива на изток.

Руските атаки през последното денонощие са съсредоточени основно в четири направления - Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Атаките срещу граждански и инфраструктурни цели на Украйна са довели до жертви и щети сред цивилното население. В сряда при друг ракетен удар по жилищен блок в Краматорск загинаха най-малко петима души.

Руските сили са продължили да извършват ракетни удари по граждански обекти в Херсон и Николаев. "Мирни граждани бяха убити и ранени от вражеските удари", казаха още военните. Руските военни неведнъж са оправдали нападенията си срещу украински градове като необходими за унищожаване на украинска военна техника и са отричали да са насочени срещу цивилни граждани, въпреки огромните доказателства за обратното.

По-късно в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си видеообръщение, че руската армия все още разполага с ресурси, за да се опита да предприеме настъпателни действия, въпреки че "в стратегически план поражението на Русия вече е ясно". Руската армия "търси варианти да се опита да промени хода на войната" и се опитва да използва потенциала на територията, която контролира в момента, за да обслужва агресията си", каза Зеленски.

11:43 2.2.2023

Киев очаква масирано руско настъпление за годишнината от войната

Украинската армия твърди, че има ясни признаци, че руските сили се подготвят за голям натиск на изток, където безизходицата продължава въпреки продължилите месеци тежки боеве и интензивни ежедневни обстрели от войските на Москва.

“Врагът води активно разузнаване, готви се за настъпление в определени направления”, се казва в редовния доклад на Генералния щаб на украинските въоръжени сили, публикуван сутринта на 2 февруари.

Там се посочва още, че “въпреки големите загуби продължават опитите за настъпателни действия в района на Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка”.

“Забелязва се определено засилване на настъпателните действия на окупаторите на фронта в източната част на страната ни. Ситуацията се влоши”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение в сряда.

По думите му руските сили се опитват да постигнат успехи, които да покажат на първата годишнина от инвазията на 24 февруари.

Секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов също предупреди, че Русия планира голяма атака от различни посоки, която може да се случи около годишнината от началото на пълномащабната война.

10:00 2.2.2023

Борел допусна, че Киев ще получи западни изтребители. ЕС ще обучи 30 000 украински военни

Украйна все пак може да получи западни изтребители, въпреки че към момента нито САЩ, нито Германия са съгласни да предоставят на Киев подобна военна техника. Това каза върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външните работи Жозеп Борел.

Той смята, че е възможно в крайна сметка Вашингтон и Берлин да променят позицията си, както това се случи по повод предоставянето на танкове на украинската съпротива, предаде ДПА.

Доставката на основни бойни танкове на Киев първоначално също беше много спорна, но в крайна сметка беше постигната договореност и тази „червена линия“ беше премината, каза Борел пред журналисти в Брюксел, преди началото на срещата на високо ниво ЕС - Украйна в Киев в четвъртък.

Междувременно Франс прес съобщи, че ЕС ще обучи 30 000 украински военнослужещи, което е двойно повече от първоначално заявената му цел, за да помогне на Киев да се противопостави на руската инвазия в Украйна. Агенцията цитира официален европейски представител, пожелал да запази анонимност.

През ноември започна европейска програма, целяща да обучи 15 000 украински военни в различни страни членки. Според източника на Франс прес тази цифра вероятно ще бъде достигната преди края на второто тримесечие на годината и ще има нова цел за обучение на още 15 000 военни от Украйна.

02:42 2.2.2023

Руски ракетен удар унищожи жилищна сграда в Краматорск

Руска ракета унищожи жилищна сграда в източния украински град Краматорск и най-малко двама души са загинали, съобщи губернаторът Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

“Това не е повторение на минали събития, това е смъртоносната всекидневна реалност в нашата страна – страна със същинското зло по границите си“, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски във Фейсбук.

В Туитър Зеленски добави: “Единственият начин да спрем руския тероризъм е да го победим. С танкове. С изтребители. С ракети с голям обсег.“

Кириленко публикува снимка, на която се вижда четириетажна сграда, която е силно пострадала. Губернаторът уточни, чe сградата е в центъра на града, както и че има и седем ранени.

Заредете още

XS
SM
MD
LG