Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски

на живо Войната: САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

12:53 14.12.2023

Атака с дрон над Южна Украйна рани 11 души

Най-малко 11 души са ранени при атака с дрон над Южна Украйна, съобщиха Южните отбранителни сили на Украйна в четвъртък. Сред ранените има и деца.

Атаката е нанесла щети на гражданската и пристанищната инфраструктура в района на Одеса и на река Дунав в близост до румънската граница.

В град Одеса десетина сгради са били повредени. Областният управител на Одеса Олех Кипер съобщи, че в дунавското пристанище Измаил са нанесени щети и върху два склада за зърно.

Противовъздушната отбрана на Украйна съобщава и че е унищожила два дрона в Херсонска област, пет в Миколаевска област и 32 в Одеска област.

Същевременно руското министерството на отбраната съобщава, че на 14 декември противовъздушната отбрана е свалила девет украински дрона над Калужска и Московска област.

09:41 13.12.2023

Най-малко 53 души са ранени при среднощна атака с ракети срещу Киев

Най-малко 53 души бяха ранени при руска ракетна атака срещу столицата на Украйна Киев тази нощ, съобщи kметът Виталий Кличко в Телеграм. Обявена бе въздушна тревога, след като в центъра на Киев около 3 ч. тази нощ се чуха няколко експлозии.

Ракетната атака над Киев се случва на фона на масираното настъпление, което започнаха руските войски са започнали в Авдиивския и Мариинския регион в Югоизточната част на Украйна.

По време на нощната атака срещу Киев, по предварителна информация, ракета е паднала на територията на болница. Изпочупени са прозорците на няколко сгради на болницата.

Паднали отломки от ракети също така са нанесли щети на водопроводната система в района.

В понеделник руска ракетна атака унищожи няколко къщи в покрайнините на Киев и остави над 100 домакинства без електричество.

14:05 12.12.2023

Руските войски предприемат масирана офанзива в две направления

Руските войски са започнали масирано настъпление в Авдиивския и Мариинския регион, каза командващият военната група "Тврия" генерал Олександър Тарнавски.

"Преди два дни противникът предприе масирано настъпление с подкрепата на бронетехника в Авдиивско и Мариинско направление. Активно използва авиацията. За два дни - 19 въздушни удара. Настъплението продължава", написа той в Телеграм.

"Нашите войници са твърдо в отбрана. Вчера бяха отбити 42 вражески атаки източно от Новобахмутивка, южно от Северен и Тоненко и в районите Авдиивка, Первомайск и Невелск", добави той.

По думите му близо до Авдиивка руските войски се опитват да настъпят както на север, така и на юг.

"Противникът е активен и в районите на Мариинка, Красногоровка и Новомихайловка, където през изминалия ден нашите защитници са отбили 14 атаки", пише още Тарнавски.

17:08 11.12.2023

Един човек е загинал при руски обстрел в Херсон

Един човек е загинал, а други трима са ранени след руски обстрел близо до Херсон в понеделник. Това съобщи областната прокуратура там.

"Според разследването, в следобеда на 11 декември руски войски са обстрелвали в продължение на няколко часа териториалната общност на Херсон", се казва в изявлението.

Според него снаряд е попаднал в лятна кухня в едно от крайградските села. Спасителите са извадили от отломките ранена жена и са открили тялото на мъртъв мъж.

В резултат на атаката в областния център са ранени и двама мъже.

09:38 11.12.2023

Експлозии в Киев. Четирима души са ранени от осколки от руски ракети

Русия атакува Киев, като четирима души са били ранени в украинската столица в резултат на падане на осколки от руски ракети. Това съобщи Киевската градска военна администрация в понеделник сутрин.

Около 4 часа сутринта в града се били чути звуци от експлозии, а няколко минути по-късно беше подаден сигнал за въздушна атака. Според властите силите и средствата за противовъздушна отбрана на Украйна са поразили всички руски въздушни цели.

По-рано местните власти съобщиха за падане на ракетни фрагменти в районите Голосиевски и Дарницки на Киев, както и за ранени трима души, включително дете. Тези данни не са потвърдени.

Руската армия редовно атакува украинските региони с различни видове оръжия. Към 21 ноември ООН потвърди, че най-малко 10 000 цивилни са били убити в Украйна, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в страната.

14:41 10.12.2023

Украйна успя да евакуира и последните жители на Авдиивка, които се криеха от руските обстрели в местния коксов завод, съобщи началникът на градската военна администрация Виталий Барабаш.

Новината идва на фона на усилващото се руско настъпление към града. По данни на американския Институт за изследване на войните Русия е хвърлила непропорционално голямо количество войници за превземане на града и вече използва трета вълна дивизии. Участниците в първите две са унищожени.

Коментаторът на Радио Свобода Юрий Фьодоров, който е военен експерт, смята, че Кремъл е поставил пред руската армия задачата да превземе Авдиивка преди 14 декември - дата, на която се очаква ежегодната среща на Путин с журналисти.

Повечето работници в коксовия завод на Авдиивка бяха евакуирани още преди месец, но 17 души не са искали да го напускат, казва Барабаш пред телевизия Current Time. След единични евакуации от последните седмици, в неделя са били изведени и последните 12 души, рискуващи да попаднат в плътно руско обкръжение.

10:15 9.12.2023

Руската армия обстреля Херсон в петък вечерта, като ударите засегнаха и жилищни сгради, съобщи областната военна администрация. В някои райони на града има прекъсване на електричеството.

Херсон се намира на северния бряг на река Днепър. Новината идва на фона на опитите на Украйна да форсира реката и да прехвърли свои части на южния ѝ бряг, завзет от Москва.

По-късно вечерта Русия е нанесла и ракетен удар по град Николаев. Ракетите са паднали в открита местност, без да засегнат хора.

19:34 8.12.2023

Руският президент Владимир Путин съобщи в петък, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г. Ако бъде избран, това ще е неговият пети мандат и той ще си гарантира оставането начело на Русия още 6 години - тоест до 2030 г. Изборите ще се проведат в рамките на три дни - от 15 до 17 март, включително в териториите, които Русия окупира след пълномащабното си нахлуване в Украйна.

18:24 8.12.2023

Германия праща нов пакет военна помощ на Украйна с модерни разузнавателни дронове

Германия ще изпрати нов пакет военна помощ на Украйна, който ще включва и 10 разузнавателни дрона VECTOR, съобщи на сайта си германското правителство. Тези германски безпилотни апарати са много висок клас - всеки от които струва 180 000 евро, и се смятат за един от най-добрите в разузнаването.

Освен тях новият пакет включва: 70 автоматични гранатомета MGW, 30 гранатомета GMG, 1000 артилерийски боеприпаса с калибър 155 мм, една разузнавателна система LUNA NG, шест гранични патрулни автомобила, осем високопроходими камиона Zetros на компанията "Мерцедес", 100 000 комплекта за първа помощ и медицински консумативи.

На 2 декември германското правителство обяви прехвърлянето на Украйна на оборудване за откриване на дронове, боеприпаси за артилерия, снайперски пушки, боеприпаси и автомобилно военно оборудване. Германия е вторият най-голям доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ. По данни на Берлин от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е предоставена помощ, включително хуманитарна, на стойност около 24 млрд. евро.

11:42 8.12.2023

Киев се е договорил с две американски фирми съвместно да произвеждат жизненоважните за украинската армия 155-милиметрови артилерийски снаряди в Украйна, съобщи украинският министър на стратегическите индустрии Олександър Камишин. Той обаче отбеляза, че Украйна никога не е произвеждала такива снаряди и процесът ще може да започне след "минимум две, максимум три години".

09:24 8.12.2023

Масирана атака с ракети C-300 срещу Харков. Мина и ТЕЦ са ударени край Донецк

Източният украинският град Харков е бил ударен от няколко руски ракети, съобщиха тази нощ властите и казаха, че има поне един ранен.

„Окупаторите удариха Харков шест пъти“, написа в Телеграм ръководителят на областната военна администрация Олег Синегубов, като посочи, че на място е оказана помощ на ранен човек. Той уточни, ча са ударени Холоднохирски и Шевченковски район, като по първоначална информация става дума за ракети С-300. Нанесени са щети на жилищни сгради.

Освен това въглищна мина, разположена в Торецк, северно от източния град Донецк, е била атакувана в четвъртък следобед, обяви украинското министерство на енергетиката. Човек, който работел на обекта, е бил ранен и откаран в болница, други шестима са били евакуирани, нанесени са „значителни щети“. Обстрелвана е и топлоелектрическа централа във фронтовата зона край Донецк, която заради сериозни повреди и спряла да работи.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 14 от общо 19 крилати ракети Х-101 и Х-155, изстреляни от Русия в петък сутринта. При нападението в източната и централната част на страната е загинал един човек.

10:47 7.12.2023

Шофьор на камион загина при руска атака с дрон в Одеска област

През нощта руската армия атакува Украйна с 18 дрона, изстреляни от територията на незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим. 15 от тях са били свалени, съобщиха украинските въоръжени сили. Основните насоки на нападение са били Одеска и Хмелницка област.

В резултат на атака с дрон срещу пристанищна инфраструктура в района на Одеса загина един човек, шофьор на камион. Това съобщи началникът на регионалното военно управление Олег Кипер. Пострадали са складове, асансьори и камиони. Възникналият пожар вече е потушен. Властите на Хмелницка област все още не са съобщили за последствията от атаката.

Руската армия не коментира атаките. От лятото, след като Русия се оттегли от сделката за зърно, руските войски редовно нанасят удари в района на Одеса с различни видове оръжия. Най-често се атакуват обекти на пристанищната инфраструктура.

13:35 5.12.2023

Украйна е свалила 10 от общо 17 руски дрона през нощта

Украинските военни са свалили 10 от общо 17 атакуващи дрона, изстреляни през нощта от Русия, съобщиха във вторник украинските власти, цитирани от Ройтерс.

Военновъздушните сили на Киев съобщиха, че дроновете са били свалени над „различни райони“ на страната.

Шест ракети С-300 са били изстреляни срещу граждански цели в източната част на Донецка и южната част на Херсонска област.

17:24 4.12.2023

Ръководителката на бюджетната служба на Белия дом Шаланда Йънг предупреди, че парите на Съединените щати за помощ на Украйна в защитата ѝ от Русия са изчерпани, съобщи Ройтерс.

Новината идва, след като през октомври администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за финансиране на амбициозни планове за подпомагане на Украйна, Израел и сигурността на американските граници.

В писмо Йънг призова в понеделник американския Конгрес да предприеме действия, за да може до края на годината да бъдат гласувани нови средства за Украйна, предаде Франс прес.

17:24 4.12.2023

Кметът на Киев Виталий Кличко разкритикува украинския президент Володимир Зеленски в интервю за швейцарската медия „20 минути“, съобщи ДПА в неделя. Кличко обвини Зеленски в „грешки“ и в разпространяване на невярна информация за положението на Украйна във войната ѝ с Русия.

Изказването на Кличко идва месец след като командирът на украинската армия Валерий Залужни нарече ситуацията на фронта между Русия и Украйна „патова“ заради бавния напредък на Киев в отвоюването на територии от Москва. Президентът Зеленски отхвърли тези твърдения и увери, че контранастъплението на Украйна върви по план.

12:43 4.12.2023

Двама души са убити при руски обстрел в Херсон. Русия е изстреляла 23 дрона срещу Украйна

Най-малко двама души бяха убити при руски артилерийски обстрел в южната част на Херсонска област, съобщи украинската агенция УНИАН в неделя.

По думите на областния управител Олександър Прокудин регионът е бил обстрелян 117 пъти. Ранени са поне осем души.

В град Херсон, който е централен за областта, са нанесени щети на жилищни квартали, болници и друга инфраструктура, каза още Прокудин.

Според местните власти през последните дни Херсонската област е обект на непрекъснати артилерийски атаки от руска страна. Обстрелът идва от „временно окупирания ляв бряг“ на река Днепър, добавят украиските източници.

Същевременно украинските военновъздушни сили съобщиха за 23 дрона и една крилата ракета, изстреляни от Русия към Украйна през изминалата нощ.

Украйна е прехванала ракетата, както и 18 от дроновете, предаде Ройтерс. Под прицел са били поне 9 области на страната, включително Херсонската.

14:58 3.12.2023

Руски обстрели и дронове взеха жертви и нанесоха щети в областите Донецк, Херсон и Одеса

Най-малко двама цивилни бяха убити в регионите Донецк и Херсон в Украйна при обстрел от руски войски, който също нанесе щети на инфраструктура и имущество. Това съобщиха регионални власти на 2 декември.

„Херсонска област е била ударена 82 пъти с минохвъргачки, артилерия, ракети „Град“, танкове, самолети и дронове“, каза областният управител Александър Прокудин в Telegram.
Ръководителите на Харковска, Запорожка, Днепропетровска, Сумска и Николаевска области също съобщиха, че селища в техния регион са били засегнати от руски обстрел, но няма ранени цивилни.

По-рано в събота руските войски атакуваха южния район на Одеса с 11 дрона камикадзе, произведени в Иран, съобщи командването на украинските военновъздушни сили.
Украинската противовъздушна отбрана е свалила 10 дрона над Одеса и управляема ракета в Днепропетровска област, съобщи командването в Telegram.

13:45 2.12.2023

Зеленски поиска промени за подобряването на мобилизацията в Украйна

Необходими са промени, свързани с подобряването на процеса по мобилизация на мъжете в Украйна. Властите в Киев се опитват да подобрят условията за войниците на бойното поле и извън него. Това каза украинският президент Володимир Зеленски.

Той говори след среща с военното командване, на която са били разисквани възможностите за действия на украинската войска с цел постигане на „конкретни резултати“ през 2024 г.

По думите на Зеленски промените се простират извън броя на мобилизираните, демобилизацията, както и условията и продължителността на службата за тези, които тепърва ще бъдат включени.

Решенията на Киев идват на фона на заповед на Владимир Путин за увеличаване на руската армия с нови 170 хил. души. По данни на военното министерство на Москва новите войници няма да дойдат от мобилизация или увеличаване на наборната служба, а ще бъдат привлечени с договори.

20:06 1.12.2023

Доставката на нови ракети от САЩ за Украйна се отлага за догодина

Доставката на нови ракети с голям обсег от САЩ за Украйна ще бъде отложена за следващата година, съобщи Ройтерс, като се позова на източници от Пентагона.

Киев ще трябва да изчака до 2024 г., преди да получи първата си доставка на ракетни бомби, способни да нанасят удари с обсег от почти 160 км.

Те ще позволят на украинските военни сили да поразяват цели на два пъти по-голямо разстояние, което пък ще принуди Русия да се измести по-далеч от фронтовата линия.

Източници на Ройтерс твърдят, че компанията изпълнител Боинг ще достави ракетите в САЩ в края на декември. Ще последват няколко месеца тестове, след което ракетите ще бъдат изпратени в Украйна.

13:29 1.12.2023

Украйна е свалила 18 руски дрона. Москва съобщи за унищожен украински катер

Украинските въоръжени сили съобщиха в петък сутринта, че са унищожили 18 от 25 дрона, изпратени от Русия през изминалата нощ.

Според Киев дроновете са били насочени към Източна и Южна Украйна от югозападната част на Русия и анексирания от Москва полуостров Крим. Няма данни за пострадали хора и засегнати обекти.

Същевременно руското министерство на отбраната съобщи за унищожен украински катер без екипаж, който е бил насочен към Крим.

Катерът е бил открит в западната акватория на Черно море. Морската авиация на руския Черноморски флот е унищожила плавателното средство.

Заредете още

XS
SM
MD
LG