Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия избра войната, нарича я защита


Жители на украинския град Донецк ликуват след решението на Владимир Путин да признае независимостта на района им.
Жители на украинския град Донецк ликуват след решението на Владимир Путин да признае независимостта на района им.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Путин е избрал войната
  • Светът осъжда признаването на Донбас за независим
  • Защо ГЕРБ, ДПС и БСП са заедно по въпроси за газа

Путин призна за независими два района на Украйна, подписа с тях договор за взаимопомощ и нареди на войските си да ги опазват. Трите му решения станаха известни между 22 ч. и полунощ българско време в понеделник. В 4 сутринта започна заседание на Съвета за сигурност на ООН. Руският посланик каза, че Украйна е извършила агресия, от която Русия трябва да защити районите на Донецк и Луганск. Тук публикуваме съвсем накратко основните събития от украинската хроника.

Нахлули ли са вече

Независимо от първоначалните съобщения, че руски танкове вече са прекосили границата, това засега не е вярно. Заблудата идва от видеа в социалните мрежи, които показват движение на руска бойна техника вътре в сепаратистките райони. Но Русия от 8 години има свои части на територията на „републиките“, които чак сега признава.

Заблудата беше подсилена и от откритието, че в указа, с който Путин признава териториите за независими, има и нареждане на руската армия да поддържа мира на място.

Във вторник се очаква руският парламент да ратифицира договорите за взаимопомощ на Москва със сепаратистите. Предполага се, че това може да сложи начало на навлизане на руската армия.

Какво каза Путин

Путин призна независимостта на двата украински района след едночасова реч, в която обяви Украйна за страна без история и държавност, станала марионетка на чужди страни и готова да произвежда ядрено оръжие. Той каза, че Киев извършва геноцид срещу населението на Донецк и Луганск, обвърза в едно Украйна и НАТО, повтори, че разширяването на НАТО на Изток е заплаха за Русия и тя трябва да се защити.

Цитати от дългата му реч можете да намерите тук. Преди да я произнесе Путин председателства заседание на Съвета за сигурност на Русия, провокирано от призива на сепаратистите Москва да ги признае. В заседанието участваха министри и депутати. Всички настояха Русия да признае независимостта на „ЛНР и ДНР“.

Реакцията на Украйна

В емоционална реч, излъчена около 2 сутринта българско време, президентът Зеленски каза, че Украйна „няма да даде нищо на никого“ и че смята границите си за непроменени. Преди това главната прокурорка на Украйна образува наказателно дело срещу руския президент Путин.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Реакцията на България и света

България осъди решението на Русия по-малко от час след като то беше обявено. Това стана с публикация в Туитър на премиера Кирил Петков. По същия начин реагираха от НАТО и ЕС, както и отделни държави. САЩ забраниха търговията със сепаратистките райони и казаха, че повече санкции могат да последват във вторник.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

COVID-19

От 20 март зеленият сертификат ще служи само за пътуване в чужбина и няма да се изисква за посещение на обществени места в България. Дотогава се предвижда поетапно отпадане на ограниченията. Тези планове на правителството бяха обявени в понеделник от премиера Петков.

През изтеклото денонощие има 4 845 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 15,81%. COVID-19 отне живота на още 143 души. 90,91% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

И две препоръки

Норвежкият биатлонист Йоханес Бьо спечели 4 олимпийски титли в Пекин. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Русия отново съди Навални. Събрала е в едно наказателно дело обвинения, които нямат нищо общо помежду си и провежда съдебните заседания направо в затвора.

… плюс моят личен фаворит

Какво може да събере на едно място ГЕРБ, ДПС и част от БСП? В случая те са единни и дори използват едни и същи думи, когато се опълчват на правителството по темата с газа. Николай Лавчиев обяснява откъде се взе това единно предварително обвинение, че кабинетът ще въведе „посредници“ в купуването на руски газ.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG