Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Санкциите срещу Русия започнаха. И един въпрос: къде е БСП по темата "Украйна"


Българският парламент. Снимката е архивна.
Българският парламент. Снимката е архивна.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • САЩ и ЕС наложиха първи санкции на Русия
  • Темата "Украйна" раздели българските политици
  • Стана ли ГЕРБ заложник на Борисов

Америка и Европа осъдиха признаването на Донецк и Луганск, и съобщиха за първите санкции, наложени на Русия. Това не са онези ограничения, които бяха заявени като безпрецедентни, защото Русия все още не е навлязла в украинска територия. Това, което досега е прието, е реакция на само два факта: че Русия призна за независими два района на Украйна и че парламентът в Москва даде на Путин правото да извежда армията в чужбина.

Какви са санкциите досега

САЩ наложиха ограничения на Внешекономбанк и Промсвязбанк, както и на техните 42 дъщерни дружества. Двете банки финансират руски оръжейни сделки. Ограничени са и трима души от обкръжението на Путин. Те са деца на хора, на които САЩ по-рано са наложили санкции. Вашингтон забрани и операциите с руски държавен дълг.

ЕС ограничи достъпа на Русия до финансовите пазари и се договори да санкционира 351 руски депутати, ратифицирали в понеделник указите на Путин за признаване на Донецк и Луганск. Подробностите се очакват днес.

Германия спря процедурата по лицензиране на „Северен поток 2“, а други отделни държави наложиха собствени ограничителни мерки.

Дипломацията спира

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отмени срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, която беше насрочена за четвъртък. Той каза, че „инвазията започва“, а Русия е дала „ясно да се разбере, че се отказва категорично от дипломацията“. Блинкен се беше съгласил за среща само ако Русия не нападне Украйна.

Путин „отрече правото на Украйна да съществува“, каза президентът Байдън в първата си реакция на признаването на Донецк и Луганск. Признаването беше предшествано от твърдение на Путин, че Украйна е страна без история и държавност. Часове по-късно външният министър Сергей Лавров каза, че към Украйна не може да се приложи правото на суверенитет, тъй като тя не зачита равноправието на народите.

Путин подготвя идеологическата основа за пълномащабна война с Украйна, каза в Интервю за Свободна Европа дипломатът Стефан Тафров. Той смята, че намирането на дипломатическо решение на кризата е малко вероятно.

Как България реагира на кризата

12 часа след решението на Москва да признае Донецк и Луганск президентът Радев определи това като „нарушение на международното право“. В позицията му, разпространена в Туитър, отсъства думата „осъждам“. Тя се отличава от бързината и тона, с който премиерът и външният министър осъдиха решението.

Три от четирите партии в управляващата коалиция осъдиха признаването на част от Донбас. Това са ПП, ИТН и ДБ. Декларацията им не е подписана от БСП – четвъртият партньор в коалицията.

Парламентът трябваше да гласува единна декларация в този смисъл, но в понеделник ДПС и ГЕРБ излязоха с отделни позиции, а „Възраждане“ критикува самата Украйна. Полина Паунова проследи това в детайли.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

ГЕРБ. Гешев

Стане ли дума за къщата в Барселона или за златото в чекмеджетата, цялата партия ГЕРБ става щит за лидера си. Това я превръща в заложник на Бойко Борисов, пише Полина Паунова.

Главният прокурор Иван Гешев твърди, че не може да се меси в разследванията, но ето че е иззел няколко дела, по които работата не може да продължи. Борис Митов обяснява защо това е важно.

Прокуратурата се оплака, че не е получила почти никакви данни по „списъка“ на Кирил Петков. Премиерът беше предал данни за нередности и престъпления, по които прокуратурата години наред не е правила нищо.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

COVID-19

Министърката на здравеопазването Асена Сербезова издаде първата заповед за разхлабване на мерките. От сряда в заведенията ще се влиза без сертификат.

През изтеклото денонощие има 4 667 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 19,93%. COVID-19 отне живота на още 60 души. 91,67% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

И една препоръка

Тя доминира женското ски бягане и си тръгна от Пекин с 3 златни медала. Терезе Йохауг е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG