Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България е и без газ, и без добра слава. Фронтът приближи Молдова


Премиерът Бойко Борисов подарява на руския президент Владимир Путин куче по време на визитата му в София, 13 ноември 2010 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Русия спря газа
  • България може тайно да изпраща оръжие в Украйна
  • Избухнаха взривове в район на Молдова

Русия спря газа за България и Полша по един и същи начин – с предупреждение от вторник, което влиза в сила в сряда. Така България се оказа хем без гориво, хем със славата на страна като Унгария, която е и в ЕС, и в НАТО, но не помага с оръжие на Украйна.

Газът

80% от българското потребление на газ идва от Русия. Преди повече от 10 години започна да се строи интерконектор, който да позволи пристигането на газ от други места, но завършването му беше бавено от правителството на Бойко Борисов. За сметка на това нов газопровод за руски газ беше завършен за година.

Конкретната причина за спирането на газа от сряда е заради това, че България отказа да плаща за него в рубли. Газпром изиска такива плащания в отговор на санкциите, които изваждат Русия от световната икономика заради агресията й в Украйна.

България твърди, че засега няма причина хората да ограничават консумацията на газ

Оръжието

България не изпраща оръжие на Украйна и поддържа колеблива позиция по този въпрос. ДБ и ИТН са „за“, БСП – „против“, а ПП няма ярко мнение. Въпреки това има косвени данни, че българско оръжие стига до Киев, след като е изпращано в други страни, на свой ред подпомагащи военно Украйна.

В първите два месеца на войната България е изнесла оръжия и боеприпаси на близо три пъти по-висока стойност, отколкото през същия период миналата година. Разрешителните се подписват от ресорния министър Корнелия Нинова. Официално БСП е против предоставянето на оръжие на Украйна, а и Нинова отрича, че износът в крайна сметка е за Киев.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

Пътуване до Киев

По план българска правителствена делегация в сряда трябва да отиде в Киев. Във вторник БСП каза, че няма да изпраща свой представител. Идеята на премиера Петков беше участниците от София да се запознаят със ситуацията на място. От Киев казаха, че отново ще помолят българите за оръжие, както и за подкрепа за украинското членство в ЕС.

Тук можете да видите как изглежда влакът, с който други европейски лидери пътуваха за Киев. Няма данни, че българската делегация ще пътува също в такива купета, но снимките си струват разглеждането.

Ако харесвате “3 минути”, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Войната

Над 40 държави, включително и България, се събраха в Германия, за да обсъдят изпращането на още оръжие в Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров допусна, че е възможно да се стигне до ядрена война.

Фронтът се разшири, след като в район на Молдова избухнаха взривове. Този район е Приднестровието, който се контролира от проруски сепаратисти.

Сателитни снимки показаха, че до Мариупол може да има и трети масов гроб.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

И две препоръки

Катя е учителка по украински от Киев. Сега е ученичка в школата за български език, организирана в София от доброволци. Тя казва, че уважението към държавата идва от уважението към езика. Вижте видеото.

Руският президент пази строго личния си живот, но няколко журналисти все пак успяват да открият факти за него. Тук разказваме за един от (бившите) зетьове на Путин, който е от Нидерландия, но сега не може да се върне в страната си.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG