Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: СЕМ ще провери кого канят медиите. Има ли Русия "лазерно оръжие"


Руски войници патрулират в Мариупол на 18 май 2022 г.
Руски войници патрулират в Мариупол на 18 май 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Ново искане за трибунал за Русия
  • Превземането на "Азовстал"
  • Рискът от масов глад заради войната

Европейският парламент прие резолюция, с която поиска специален международен трибунал за четири престъпления, извършвани в Украйна – агресия, геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Досега вече има една такава резолюция – на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, но тя призовава към създаването на международен трибунал само за престъплението агресия.

Докато международният съдебен отговор на войната все още се изяснява, на национално равнище делата вече са факт. В четвъртък украинската прокуратура поиска доживотен затвор за руския войник, който стана първи подсъдим за извършване на военни престъпления.

Хората във войната

5-годишната Анастасия вече няма родители, нито брат. От обстрел на руската армия е оцеляла само баба й, както и тя самата. Едното око на детето е повредено.

Какъв статут могат да получат бежанците от войната, щом влязат на българска територия? Това обяснява Яна Строй на украински език. Ако познавате украинци, които имат нужда от такава информация, изпратете им това видео.

Бойците от „Азовстал“

Червеният кръст определи като военнопленници украинските бойци, изведени от завода „Азовстал“ в Мариупол. Досега Украйна казваше, че те са „евакуирани“ от Русия, за да се спаси животът им. Много от бойците бяха ранени, без възможност за лечение, без достъп до вода и храна. Украйна разчита на това, че ще може да ги размени срещу руски военнопленници. Повече информация за случая засега не постъпва от нито една от страните във войната.

След извеждането на украинските бойци от „Азовстал“ предстои превземането на завода от Русия. Но това ще бъде пирова победа, казват военни експерти пред Тод Принс.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

„Лазерно оръжие“

Русия каза, че има лазерно „оръжие-чудо“ срещу дронове, които Украйна би могла да използва. Президентът Путин говори за такова оръжие още от 2019 г., но експертите се съмняват в това. Главният редактор на „Важни истории“ Роман Анин, който разследва работата на руските военни, казва, че дори само по тяхното поведение в дигиталния свят, в който те не умеят да защитават информацията си, става ясно, че те надали могат да имат такова модерно оръжие.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Войната и рискът от масов глад

ООН призова Русия да отблокира износа на украинско зърно през Черно море. Организацията казва, че броят на хората, заплашени от глад, се е удвоил, докато Украйна, която е основен производител на зърно, не може ефективно да го изнася заради блокадата на Черно море. Как изглежда тази блокада можете да видите на картата.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

България

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще направи мониторинг за отразяването на войната и социологическо проучване на източниците на аудиторията. Това ще позволи да се разбере какви гости канят журналистите и какви послания излъчват чрез тях. Досега такъв мониторинг е правен само за обществените медии в първите 20 дни от войната.

Борбата с корупцията включва и ограничаване на руското влияние, каза премиерът Кирил Петков на среща с представители на американския бизнес. Той добави, че в страната има хора, готови да предадат националния интерес.

Може ли да се очаква, че този Висш съдебен съвет (ВСС) ще отстрани главния прокурор? Юристът Иван Брегов и политологът Милен Любенов се съмняват в това. Те казват пред Борис Митов какво е реалистично да се очаква до края на мандата на съдебните кадровици.

И две препоръки

Руският режисьор Кирил Серебренников се противопостави на руската агресия в Украйна по време на фестивала в Кан. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Марсел Пруст е един от трите стълба на модерната литература, заедно с Джойс и Кафка. Той е и един от великите европейци на 20-и век, за които разказва Пламен Асенов.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG