Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борис Джонсън остава премиер. Лавров беше посъветван "да ходи пеша, бе!"


Настасия Владимировна показва какво е останало от къщата й в Мостишче, Украйна, на 6 юни 2022 г.
Настасия Владимировна показва какво е останало от къщата й в Мостишче, Украйна, на 6 юни 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Борис Джонсън остава премиер
  • Битката с корупцията произвежда войни
  • Шегите със спрения самолет на Лавров

Британският премиер Борис Джонсън оцеля след вот на недоверие в парламента. Той беше подкрепен от 59% от гласувалите. В следваща година лидерството му сред консерваторите не може да бъде оспорвано.

Бюджетът

Министерството на финансите публикува проекта си за актуализация на бюджета. В него е изчислен ефектът от основните антикризисни мерки. Представители на бизнеса обаче твърдят, че вътре не е предвидена компенсация за скъпия ток.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Монополът на границата

Повече от 10 години няколко частни фирми държат монопола върху най-печелившите дейности на границата. Договорите са дългогодишни и са подписани на тъмно. Сега държавата реши да спре този поток на пари, но това доведе до реакция, която напомня на война. Генка Шикерова разказва тази история. Ако нямате време да я прочетете, можете да я чуете в колата, рейса или на разходка в парка.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Фронтът

Тази седмица е ключова за съдбата на Славянск и на украинските части, които отбраняват града, казва съветникът на президентската администрация Олексий Арестович. Макар и да си върнаха контрола над половината град, украинските войски са пред риск от това да бъдат обкръжени от руската армия в по-широк диаметър.

Обстрелите на Киев, които бяха прекратени още в края на март, се възобновиха и разкриха „система“, казва военният експерт Олег Жданов. Той твърди, че след всеки провал на южния или източния фронт руската армия изстрелва ракети по Киев.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Сергей Лавров и спреният му самолет

Социалните мрежи са пълни с шеги за руския външен министър Сергей Лавров. В неделя той не успя да замине за среща в Белград, защото три държави му забраниха да прелита над въздушното им пространство – България, Северна Македония и Черна гора. Из Фейсбук и Туитър го съветват да „ходи пеша, бе“, да вземе рейса, да действа с катапулт или да се пусне по газопрововода „Турски поток“.

Самият Лавров определи като скандална забраната, наложена му от трите балкански държави, а шефът на Роскомос Дмитрий Рогозин заплаши с ядрена ракета „Сармат“ „страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорци“.

Посещението на Лавров в Белград е трябвало да произведе „голяма новина“, става ясно от думите на сръбския президент Александър Вучич.

Дезинформацията в Русия и Китай

Русия глобява, арестува и уволнява учителите и преподавателите, които разказват за войната в Украйна. За някои от тези случаи разказва това видео.

Независимата телевизия „Дъжд“ (Дождь) отново ще излезе в ефир и ще говори на руски език, след като беше блокирана в Русия. В понеделник Латвия издаде лиценз за дейността й.

Руските усилия в разпространението на дезинформация са добре известни, но Русия не е единствена. Съществуват и опитите на Китай. Владимир Шопов пише за тази борба за влияние.

София и Скопие

Президентът Румен Радев и помощник държавният секретар на САЩ Карън Донфрид са осъдили в разговор по телефона палежа на българския културен дом „Иван Михайлов“ в Битоля. Френският президент Еманюел Макрон предлага да събере в Париж представители на София и Скопие, „когато му дойде времето“, за да сключат двустранно споразумение, което на позволи на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС.

И три препоръки

Улица в София вече носи името на журналиста Милен Цветков, който беше убит в автомобилна катастрофа през 2020 г. Улицата се намира в кв. „Подуяне“.

Българският национален отбор по вдигане на тежести триумфира на Европейското първенство в Тирана. За него пише Николай Лавчиев в рубриката „Човек на деня“.

Откакто Джони Деп спечели делото срещу бившата си съпруга, се твърди, че този случай излага на риск движението #MeToo. Така ли е наистина провери Диляна Теохарова.

… плюс моят личен фаворит

В цивилизования свят се оформя все по-настойчива група „полезни идиоти“ по темата „Украйна“, пише Евгений Дайнов в „Дневник“. С израза „полезни идиоти“ Ленин нарича европейските интелектуалци, които подкрепят неговия режим дори без да му искат пари. В днешния случай в ролята на „полезни идиоти“ се оказват френският президент Еманюел Макрон, политическият философ Юрген Хабермас, бившият държавен секретар Хенри Кисинджър, списание Форин полиси. Те искат „да не се унижава Путин“, да не се подкрепя Украйна твърде много, да се „остави“ Крим на Русия, да се помни, че Вашингтон е игнорирал руските геополитически тревоги.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG