Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Газът пристигна. Кога пшеницата става оръжие


Украински войници в района на Донецк, 6 юни 2022 г.
Украински войници в района на Донецк, 6 юни 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Газът за България
  • Оръжието за Украйна
  • Плакатът на "Металика"

В България пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ. Това стана няколко дни преди очакваната дата. Доставката беше договорена от премиера Петков по време на посещението му в САЩ през май. Той трябваше да търси начин да осигури газ, след като Русия спря доставките си за България.

България отдавна можеше да е независима от руския газ. За да стане това, трябваше да се построи газова връзка с Гърция, по която да тече газ от Азербайджан. Изграждането на тази връзка беше забавено с повече от 13 години. Сега се очаква тя да бъде завършена преди септември, пише Елица Симеонова. Картата на газопроводите позволява да се ориентираме визуално в тази тема.

Фронтът

Москва контролира 97% от територията на украинската административна област Луганск, твърдят руските власти. Украински източници не опровергават тази информация. В областта попадат два града, които украинският президент Володимир Зеленски нарече „мъртви градове“, заради разрушенията там – Северодонецк и Лисичанск.

Активизират се и боевете за района на Запорожието. Тази карта ще ви помогне да се ориентирате кое къде е.

Оръжието

Полша подготвя договор за доставка на оръжие за Украйна. Това ще е най-голямата подобна сделка, която страната е извършвала в последните 30 години.

Премиерът Петков отхвърли поредното искане на Украйна за българско оръжие. „Тази дискусия вече я водихме“, каза Петков, като имаше предвид, че с решение на Народното събрание не се предвижда България да изпраща оръжие на Украйна.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Русия и правата на човека

Русия няма да изпълнява решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), които са постановени след 15 март 2022 г. Решението е на долната камара на руския парламент. 15 март е датата, на която Русия беше изключена от Съвета на Европа заради своята военна инвазия в Украйна. Гласуването в руския парламент означава, че Русия няма да признае решение на ЕСПЧ, което се очаква на 14 юни. В този ден съдът ще се произнесе за руското законодателство, насочено срещу т. нар. чуждестранни агенти – етикет, който Москва поставя на неправителствени организации и журналисти, ако те са получавали пари от чужбина.

Над 1000 украински военни, които са се предали в Мариупол, са отведени в Русия, за да бъдат съдени там.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Палежът в Битоля

Северна Македония арестува човека, който е подпалил българския културен център в Битоля. Предполага се, че това е музикантът Ламбе Алабаковски. Отварянето на Културния център беше провокирало гневни реакции заради името, което му е дала българската държава – „Иван Михайлов“. Това е името на историческа фигура, която в Северна Македония се свързва с фашизма.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Брендо. Имунитетът на депутат от БСП

Брендо няма да излежава в България присъдите си за наркотрафик и пране на пари, които са били произнесени в други държави. Това е окончателно решение на Софийския апелативен съд. Освен че е осъден в България, Брендо има присъди и от Италия и Румъния. Присъдата му в България е за 6 години. Тези от Италия и Румъния – за 20 и за 10 и половина години.

Главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов. Причината е, че депутатът е разследван за безстопанственост, която е проявил, докато е бил изпълнителен директор на столичната хематология. Според прокуратурата болницата е била ощетена с над 164 000 лева.

И една препоръка

Последният плакат на „Металика“ е дело на Дидо Пешев. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Русия и Украйна осигуряват 30% от доставките на пшеница в света. В момента Русия блокира износа, унищожава или си присвоява зърното на Украйна, а не изнася и своето. Това заплашва с предстоящ глад близо 300 млн. души.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG