Връзки за достъпност

Извънредни новини
Кирил Петков след вота на недоверие
Кирил Петков след вота на недоверие

Вотът на недоверие: Кабинетът падна. Петков ще търси ново мнозинство

Кабинетът на Кирил Петков беше свален. Вотът на недоверие срещу него беше подкрепен със 123 гласа от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" срещу 116 гласа "против".

Най-важното:

- Правителството на Кирил Петков падна след вот на недоверие;

- Срещу правителството гласуваха 123 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане";

- В подкрепа на кабинета гласуваха 116 депутати от ПП, БСП, ДБ и независими.

19:22 22.6.2022

Правителството на Кирил Петков падна

Правителството на Кирил Петков падна. Вотът на недоверие срещу него беше успешен.

Срещу кабинета гласуваха 123 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Против бяха 116 депутати от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и шестимата депутати, които напуснаха ИТН. Против гласува и един депутат от ДПС. Рамадан Аталай от движението каза, че гласът му в подкрепа на кабинета е резултат от грешка.

Резултатите от вота на недоверие. В подкрепа на свалянето на правителството гласуваха 123 депутати
Резултатите от вота на недоверие. В подкрепа на свалянето на правителството гласуваха 123 депутати

21:18 22.6.2022

Обобщението на гласуването срещу правителството на Кирил Петков в парламента и предисторията е тук.

21:17 22.6.2022

Демонстранти в подкрепа на правителството на Кирил Петков се събраха пред сградата на Народното събрание след вота, който доведе до падането му от власт. Участниците аплодираха министрите от кабинета и депутатите от коалицията, които дойдоха да говорят с тях.

20:09 22.6.2022

Петков ще търси подкрепа от "независимите депутати от ИТН" за нов кабинет

„Продължаваме промяната“ (ПП) ще направи нов опит да състави правителство в рамките на сегашното Народно събрание. За целта партията ще разчита на настоящите си коалиционни партньори и на „независимите депутати от ИТН“, каза Кирил Петков след вота на недоверие.

„Ще дадем още един шанс на независимите депутати от ИТН. След това ще ходим на избори“, каза Петков. „Няма български граждани, които искат да бъдат управлявани от четворната коалиция“ между ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

„ПП никога няма да направи сделка с тези хора. Ние сме тук за дългата игра. Това, което ще направим сега – ще изпратим официално писмо към депутатите от ИТН. Ако откажат да дойдат на разговори, отиваме на избори“, каза Петков в интервю за Нова телевизия.

Партията на Кирил Петков ще получи първия мандат за съставяне на правителство от президента.

19:39 22.6.2022

Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова свалиха кабинета, каза Кирил Петков

Участниците в управлението ще продължат битката за отвоюване на България, каза Кирил Петков от парламентарната трибуна, след като правителството му беше свалено при вот на недоверие.

Премиерът в оставка каза, че кабинетът е бил свален от депутата от ДПС Делян Пеевски, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, лидера на ИТН Слави Трифонов и посланичката на Русия Елеонора Митрофанова.

"Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, от господин Борисов, от Слави Трифонов и от госпожа Митрофанова", каза Кирил Петков. "Това, което искам да заявя ясно е, че този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Това, която те не разбраха, че така не мога да спечелят българския народ. Обещаваме, че ние ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална, успешна европейска държава."

19:22 22.6.2022

Правителството на Кирил Петков падна

Правителството на Кирил Петков падна. Вотът на недоверие срещу него беше успешен.

Срещу кабинета гласуваха 123 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Против бяха 116 депутати от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и шестимата депутати, които напуснаха ИТН. Против гласува и един депутат от ДПС. Рамадан Аталай от движението каза, че гласът му в подкрепа на кабинета е резултат от грешка.

Резултатите от вота на недоверие. В подкрепа на свалянето на правителството гласуваха 123 депутати
Резултатите от вота на недоверие. В подкрепа на свалянето на правителството гласуваха 123 депутати

19:14 22.6.2022

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде гласуван вотът на недоверие срещу правителството. В залата са 239 депутати. Един народен представител от „Възраждане“ отсъства.

19:08 22.6.2022

Ако вотът на недоверие е успешен и правителството бъде свалено, „Продължаваме промяната“ ще търси подкрепа за нов кабинет. Това каза премиерът Кирил Петков пред бТВ.

„Ще отправим покана към всеки депутат, който иска да е част от независимо мнозинство“, каза Петков. „Същото ще направим и ако вотът не мине.“

„Когато отвън пред парламента Пеевски протестира срещу това правителство, когато ГЕРБ ясно изявява желание, че няма да има подкрепа, когато „Възраждане“ с договорките с Митрофанова застават срещу нас, а едновременно с това площадът е пълен с млади хора, които казват „Подкрепям те“, разбирате, че вотът на недоверие не е от голямо значение“, каза Петков.

18:32 22.6.2022

Делян Пеевски дойде в Народното събрание за вота на недоверие

Депутатът от ДПС Делян Пеевски дойде в Народното събрание за вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Той не е идвал в парламента от месеци.

При гласуването, което свали Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ от поста председател на парламента, Делян Пеевски беше единственият отсъстващ депутат. Тогава 125 народни представители от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ гласуваха за отстраняването на Минчев. След това още един депутат от ИТН напусна групата на партията.

Преди да влезе в Народното събрание, Пеевски беше на протест срещу правителството.

18:09 22.6.2022

Депутатите, напуснали ИТН, ще подкрепят правителството

Депутатите, които напуснаха "Има такъв народ" (ИТН), ще подкрепят правителството при вота на недоверие. Това съобщиха те на брифинг в парламента.

"Ще гласуваме категорично против [вота на недоверие]", каза Георги Георгиев. "Мотивите ни са пределно ясни - темата "Северна Македония" е напълно измислена, темата с Министерството на регионалното развитие и благоустройството сме я коментирали достатъчно пъти. Ние считаме, че България не трябва да бъде поставяна в такава политическа несигурност."

На брифинга присъстваха петима депутати - Георги Георгиев, Иво Атанасов, Николай Радулов, Светлин Стоянов и Деян Петков. Има още един депутат, който напусна партията на Слави Трифонов - Кирил Симеонов.

17:21 22.6.2022

Кирил Петков критикува "новото мнозинство" за проваленото заседание на парламента

Премиерът Кирил Петков критикува „новото мнозинство“ от ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ за липсата на кворум, който провали заседанието на парламента в сряда. Депутатите от четирите партии не се регистрираха за участие в заседанието.

„Новото мнозинство, което се очертава от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и останалите депутати от ИТН, не можаха да вземат и да направят дори едно предложение за председател на Народното събрание. Това ли са принципните ходове, които тези партии заемат? Тази посока на нас като правителство би трябвало да ни ужасява“, каза Петков в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда.

По думите на премиера липсата на кворум бави законови промени, от които зависи получаването на първите пари по Плана за възстановяване от България.

Четирите партии блокираха и заседанията на парламентарните комисии в сряда, включително и на външната комисия, която трябваше да обсъди т. нар. френски предложения за решение на спора със Северна Македония.

16:54 22.6.2022

Депутатите от четирите опозиционни партии ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” провалиха заседанието на парламентарната външна комисия в сряда, на което трябваше да бъде обсъдена българската позиция по т.нар. френско предложение за решаване на кризата между София и Скопие. Темата "Северна Македония" беше използвана като аргумент от ИТН да се оттегли от управляващата коалиция.

16:27 22.6.2022

Премиерът Кирил Петков каза, че на ГКПП "Капитан Андреево" е разкрита една от най-големите корупционни схеми. Според него спирането ѝ е една от причините за вота на недоверие срещу правителството. Вижте цялата история това видео на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов.

"Моделът на срастване на мафията и държавата". За "Капитан Андреево" и властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00
16:25 22.6.2022

Новооформилото се опозиционно мнозинство в Народното събрание между ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане” бойкотира предвидения в програмата за сряда избор на нов парламентарен председател. Нито един от депутатите в групите на четирите партии не се регистрира в началото на заседанието и то пропадна заради липса на кворум.

10:54 22.6.2022

Атанас Атанасов очаква вотът на недоверие да бъде подкрепен

Очертава се вотът на недоверие да бъде подкрепен, каза заместник-председателят на парламента от „Демократична България“ Атанас Атанасов пред бТВ.

„Такива са знаците. Не мога да бъда сигурен, но е очевидна координацията между тези четири партии [ГЕРБ, ДПС, ИТН, „Възраждане“]. Те действат координирано помежду си“, каза Атанасов, който нарече четирите формации „обединена опозиция“.

Той добави, че този парламент не е изчерпан и ако се стигне до сваляне на правителството, ще бъдат направени усилия от всички страни за съставяне на ново мнозинство.

08:37 22.6.2022

Две паралелни демонстрации се проведоха в района около Народното събрание във вторник вечерта - една в подкрепа и друга против кабинета на Кирил Петков. Те се проведоха след дебатите за вота на недоверие срещу правителството.

08:36 22.6.2022

Два часа разговор по същество плюс шест часа приказки за всичко на света. Така премина дебатът по вота на недоверие към правителството, който утре вечер ще доведе до гласуване и до отговор на въпроса "ще оцелее ли кабинетът". Всичко най-важно е тук.

19:16 21.6.2022

Депутатите ще гласуват вота на недоверие в 19:10 часа в сряда

Парламентът ще гласува вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков в сряда вечерта.

Изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов насрочи извънредното заседание, на което ще се гласува дали правителството да продължи да управлява, за 19:10 часа на 22 юни.

„За да бъде спазен 24-часови срок, заседанието ще бъде в 19.10 с една единствена точка – гласуване на вота на недоверие на правителството“, каза Иванов.

Дебатите по вота на недоверие приключиха в 19:00 часа. Законовото изискване е гласуването да се проведе поне 24 часа по-късно.

19:10 21.6.2022

"Демократична България" потвърди подкрепата си за кабинета

„Демократична България“ ще подкрепи правителството при вота на недоверие, каза председателят на парламентарната група на формацията Христо Иванов.

„Ние не виждаме никаква политическа перспектива след този вот. Не виждаме какво следва след свалянето на този кабинет“, каза той. „Ние ще гласуваме за това този кабинет да остане и ще работим този парламент да продължи да търси диалог“, добави той.

Иванов каза, че възстановяването на нормалния демократичен процес изисква смени във властта и допълни, че каквито и затруднения да среща новата генерация в българската политика, трябва да се инвестират време и усилия в нея, защото процесът няма алтернатива.

19:05 21.6.2022

ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" критикуваха начина, по който се водят дебатите

ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“ критикуваха начина, по който се водят дебатите за вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Те не са съгласни с това, че министрите получават възможност да се говорят, независимо от това дали изказването им е свързано с темата на вота на недоверие – икономическата и финансовата политика на кабинета.

„Вместо народните представители да водят дискусията по предложените мотиви, слушаме календар на успехите на правителството“, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов.

„В пленарна зала по принцип министрите отговарят на въпроси по време на парламентарен контрол. Вие превърнахте днешното заседание в рекламна кампания на министрите“, каза Делян Добрев от ГЕРБ.

Цончо Ганев от „Възраждане“ каза, че партията му няма достатъчно предвидено време, за да дебатира с министрите по всички засегнати от тях теми. „Ние няма как да станем и да се аргументираме.“

Критиките дойдоха след изказване на министърката на здравеопазването Асена Сербезова.

18:31 21.6.2022

Падането на правителството и разпускането на парламента ще доведат до блокиране на законодателния процес, каза Елисавета Белобрадова от „Демократична България“. Тя каза, че има десетки подготвени законопроекти, които „ще отидат в безвремието на едно служебно правителство“, ако вотът на недоверие успее.

„Днес е стъпка към убийството на парламентаризма и аз няма да участвам в нея“, каза Белобрадова.

Заредете още

XS
SM
MD
LG