Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП ще получи мандата за кабинет в петък. Партията обмисля и други номинации за премиер, освен Петков


Премиерът в оставка Кирил Петков и президентът Румен Радев при връчването на мандата за съставяне на настоящото правителство през миналия декември.
Премиерът в оставка Кирил Петков и президентът Румен Радев при връчването на мандата за съставяне на настоящото правителство през миналия декември.

Президентът Румен Радев ще връчи на “Продължаваме промяната” (ПП) в петък първия мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Процедурата тръгва отново, след като ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и “Има такъв народ” свалиха кабинета на Кирил Петков с вот на недоверие.

Преди два дни ПП обяви, че започва преговори за ново правителство с досегашните си коалиционни партньори от БСП и “Демократична България”, но те бяха прекъснати от социалистите в сряда. Повод за решението, обявено от лидера им Корнелия Нинова, стана изгонването на 70 представители на руската дипломатическа мисия в България.

Петков разговаря в четвъртък сутринта с парламентарната група на БСП, но ултиматумът на левицата остана в сила - партията ще възобнови преговорите за ново правителство, ако ПП издигне друг кандидат за премиерския пост.

По този повод председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров каза пред Нова телевизия, че с колегите му ще обсъдят и други кандидатури.

“Това е тема, която не е първата, която обсъждаме с нашите коалиционни партньори. Аз съм уверен, че ще се намерят отговори на всички въпроси. В ПП има достатъчно хора, които са подготвени да заемат различни постове, но това не е пазар за булки”, каза той.

Миналата седмица бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предложи съставяне на евроатлантическа коалиция, но Петков му отговори задочно, че би работил с тази партия, ако лидерът ѝ “отиде на топъл остров”. Впоследствие Борисов декларира, че няма намерение да се оттегля от активната политика.

Ако “Продължаваме промяната” не успее да реализира първия мандат за съставяне на правителство, Радев ще даде шанс и на ГЕРБ, но от партията вече декларираха, че ще върнат втория мандат без да предлагат свой кабинет.

При такъв развой президентът ще връчи трети, последен мандат на някоя от останалите формации по негов избор. Ако и тогава не бъде излъчено правителство, следва разпускане на парламента и насрочване на нови предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG