Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Руското посолство в София може да се закрие до обяд. Украйна превзе Змийския остров


Премиерът в оставка Кирил Петков след срещата си с БСП в четвъртък.
Премиерът в оставка Кирил Петков след срещата си с БСП в четвъртък.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • „Възраждане“, ИТН
  • Президентът
  • Змийският остров

„Криптокралицата“ Ружа Игнатова влезе в топ 10 на най-издирваните бегълци, издирвани от ФБР. Тя е обвинена в измама на инвеститори в размер на 4 млрд. долара чрез продажбата на фалшива криптовалута, наречена OneCoin.

„Възраждане“ срещу Кирил Петков

„Възраждане“ ще сезира прокуратурата заради действията на Кирил Петков около прогонването на 70 руски дипломати от България. Новината е от среднощно заседание на председателския съвет в парламента, където отново беше изслушан шефът на ДАНС. Информацията е на „Дневник“.

Посреднощ

Кирил Петков не присъства на заседанието. „Има такъв народ“ (ИТН) определиха премиера като брутален лъжец и стигнаха до извода, че прогонването на дипломатите не е било предшествано от „нито един доклад на ДАНС“. Самият Петков твърди, че 70-те дипломати напускат страната след 3 доклада на ДАНС.

ГЕРБ, ДПС и БСП избягват коментарите, Бойко Борисов и Слави Трифонов не са взели отношение, „Демократична България“ призовава да не се правят изводи на базата на непълна информация по сложен въпрос.

Ултиматум на руското посолство

Русия ще скъса отношенията си с България, ако до 12 на обяд София не се откаже да гони 70-те руски дипломати. Този ултиматум се съдържа в нота, която руската посланичка връчи на МВнР през деня. В отговор премиерът в оставка Кирил Петков призова посланичката да оттегли нотата си.

Харесвате ли този бюлетин? Можете да изпратите този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ултиматум на БСП

През деня в четвъртък Кирил Петков отиде в парламента за среща с БСП, на която да обясни как е взето решението за прогонване на руските дипломати. Социалистите го изслушаха, но не си промениха позицията – партията ще води преговори за евентуално управление с ПП само ако Петков не е предложен за министър-председател.

БСП оценява негативно прогонването на дипломатите и до вчера смяташе, че Петков е взел решението еднолично.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Призив на президента

Президентът Румен Радев призова премиера в оставка да не допуска затварянето на руското посолство. Той апелира да се свика Министерският съвет, който да вземе именно такова решение. Това означава, че Радев призовава към оттегляне на нотата, с която България гони руските дипломати.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Не е ясно как е било взето решението

Часове по-рано президентът каза, че решение за прогонването не е взимано в деня, посочен от Кирил Петков – 9 юни. Според външната министърка Теодора Генчовска прогонването е станало по указания на началника на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова.

Елица Симеонова провери как би трябвало да се взима решение от този характер според законодателството и сравни реда с известното до момента.

Първият мандат

До 17 ч. ще бъде ясно кой е кандидатът за министър-председател на „Продължаваме промяната“ (ПП). Тогава президентът ще връчи на формацията мандат за съставяне на ново правителство. Този мандат се връчва на кандидата за поста.

Президентът Радев каза, че ако има предсрочни избори, не е „целесъобразно“ те да се провеждат преди 15 септември.

София и Скопие

Френският президент Еманюел Макрон смята, че е намерен компромис по спора между София и Скопие. Засега няма официални данни, че Северна Македония е одобрила документа, вече приет от българския парламент.

Кризата със Северна Македония може и да се разреши политически, но на битово ниво щетата е нанесена задълго, пише Надежда Московска. Тя дава два примера – с едно неродено бебе и с едно научно изследване.

Украйна

Украйна овладя Змийския остров в Черно море. Докато островът беше в руски ръце, Москва можеше да контролира морските пътища към Одеса.

Президентът Зеленски прекъсна дипломатическите отношения на Украйна със Сирия. Причината е, че Сирия призна за независими сепаратистките райони в Донецка и Луганска области.

И една препоръка

Тя е най-младият соло-изпълнител, оглавявал фестивала „Гластънбъри“. Използва сцената, за да осъди решението на Върховния съд на САЩ срещу абортите. Били Айлиш е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Васил е ученик, но вече си няма училище, било е унищожено от руския ракетен обстрел в Бахмут. Той отива до мястото, на което е ходил на училище, и заварва отломки от сградата, парчета нотна тетрадка и куп счупени стъкла.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG