Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов заговори като хората на Радев. Какви "гадости" правят руснаците в Украйна


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Снимката е архивна
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Снимката е архивна

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Борисов говори като министрите на Радев
  • Руските войници признават за още престъпления в Украйна
  • Какви звуци издават черните дупки

Ден след като служебното правителство обяви, че ще преговаря с „Газпром“, последваха реакции от страна на политическите сили. „Демократична България“ (ДБ) обвини кабинета, че съзнателно е пропуснал възможност да осигури алтернативни доставки, за да може да върне руската компания в България.

От БСП приветстваха решението и напомниха, че още през април са искали подновяване на разговорите с „Газпром“.

Бойко Борисов сподели позицията на ДБ срещу подновяването на преговорите с руския доставчик. Той обаче обвини за настоящата ситуация „Продължаваме промяната“ (ПП), както и че правителството на Кирил Петков е „разрушило договора с „Газпром“. Такава теза беше изказана и от министри в служебното правителство, назначено от Румен Радев.

През април „Газпром“ наруши едностранно договора си и спря доставките за България.

Заради действията на София от Европейска комисия заявиха, че Русия е доказала своята ненадеждност като доставчик на газ. Това е и причината ЕС да се отдръпва от руските доставки.

Според експерти връщането на „Газпром“ е „катастрофално“ за България и крие рискове.

В сряда в София се очакват нови протести под надслов #ГАZwithme срещу подновяването на руските газови доставки.

Сблъсъци на фронта

На 24 август се навършват шест месеца от началото на руската инвазия в Украйна. Пореден войник от руската армия призна, че той и сънародниците му са извършвали „гадости“ на украинска земя. Те са убивали и обирали цивилни, а за действията им е имало заповеди от висшестоящи.

На фронта руските войски се опитват да настъпват в западна посока от Донецк, но засега атаките им са отблъсквани от украинската армия.

Американското разузнаване предупреди, че Москва планира да нанесе удари срещу цивилни цели и държавни учреждения в Украйна в близките дни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Запада да продължи подкрепата си за Украйна във „войната на изтощение“ и предупреди, че „зимата ще бъде тежка“.

Русия поиска провеждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН, след като ден по-рано Москва и Киев си размениха обвинения за стрелба в района на окупираната АЕЦ „Запорожие“. Украинската делегация в организацията видя в това действие „пореден отчаян опит“ за случая да бъде обвинен Киев.

Изпратете „3 минути“ на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Сблъсъци с властите

Преди два месеца Москва поиска от София да екстрадира Алексей Алчин в Русия. Той е обвинен за данъчни престъпления, но близките му казват, че делото е по политически причини. Елица Симеонова разказва за това как България може да стане първата страна в ЕС, която връща човек в Русия след началото на войната.

Преди седмици агенти на ФБР претърсиха резиденцията на Доналд Тръмп във Флорида. Сега бившият президент на САЩ поиска от съда да забрани на американската служба да преглежда иззетите от дома му документи. От ФБР подозират, че Тръмп неправомерно е изнесъл документи с класифицирана информация от Белия дом.

Две препоръки

До 1994 г. Украйна е третата ядрена сила в света и разполага с около 1900 ядрени глави. Киев обаче се доверява на западните страни и главно на САЩ и затова предава арсенала си на Русия. Стефан Попов припомня за този случай и разказва защо Западният свят има задължение към Украйна.

Обща заблуда е, че в космоса няма никакви шумове. НАСА публикува многократно увеличен звук, който идва от черна дупка в галактически клъстър. Чуйте записа, той наистина е озадачаващ.

Човек на деня

Точно 54 години след като армиите на СССР окупират Чехословакия, за да потушат Пражката пролет, един чешки адвокат призова сънародниците си да дарят по 1968 крони. Той поиска тези пари да отидат за армията на Украйна, където историята от 1968 г. се повтаря. Само пет дни по-късно бяха събрани 1 млн. долара. Авторът на призива Петр Немец е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG