Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Без газ или без вас? Без вас". И още един въпрос: как "Альоша" да стане призрак?


Украински войници в освободената Хоптивка, на границата с Русия.
Украински войници в освободената Хоптивка, на границата с Русия.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Войната
  • Румен Радев
  • Чарлз Трети

Вечерта в неделя се появиха съобщения, че фронтът е достигнал до руско-украинската граница. Това се отнася до северните райони на Харковска област. Украйна си е върнала контрола над граничните населени места Козача Лопан, Велики Бурлюк и Гоптовка (Хоптивка). В неделя украинският флаг беше вдигнат над град Волчанск.

В останалата част от областта фронтът минава по линията на река Оскол.

В неделя войната навърши 200 дни.

За четири дни – от четвъртък до събота вечер украинската армия проби източния фронт в Харковска област и навлезе на около 70 км навътре. Данните от неделя уточниха, че става дума за освобождаване на около 3000 кв. км. Това е повече, отколкото руската армия е превзела в Украйна между края на април и днес.

Зеленски, Путин

„Без газ или без вас? Без вас. Без светлина или без вас? Без вас“. Това написа украинският президент Володимир Зеленски след като руската армия удари няколко теца и остави без ток много населени места.

Руският президент Путин не е коментирал контраофанзивата, той честити на московчани празника на града им. Руското военно министерство показа карта, на която освободените до обяд в неделя градове бяха показани като украински.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Анализатори за войната

Израелският военен експерт Давид Шарп смята, че руските загуби се измерват в стотици единици бойна техника, изоставена от бягащите войници. Украинският военен експерт Олег Жданов твърди, че Русия е внесла протест в ООН, с който иска да й се върнат „незаконно отнетите“ оръжия в Украйна.

Военният анализатор на Радио Свобода Юрий Фьодоров смята, че контраофанзивата е силна, но обратът във войната ще настъпи когато Украйна си върне Угледар (Вухледар) – стратегически град на юг, по посока Мариупол.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Румен Радев, Корнелия Нинова

Румен Радев и Корнелия Нинова са в очевиден конфликт, но по въпроса за Русия са единни. В събота Нинова отново повтори тезата на Путин – че санкциите вредят на Европа, а не на Русия, и че трябва да се отменят. В същия ден президентът Радев сравни налагането на санкции със следване на идеология. Нито един от двамата не спомена, че санкциите са европейският отговор на пълномащабна война.

Военният министър Димитър Стоянов взима бързо завоя – пред bTV той определи Русия като агресор и каза, че надява Украйна да обърне хода на войната.

Сбогом на кралицата

Чарлз Трети беше обявен официално за крал на Великобритания. Обединеното кралство скърби за майка му Елизабет Втора, която почина в четвъртък и остави след себе си 70 годишна история на достойнство и достолепие на трона. Вижте кадри от живота й, както и 33 от най-впечатляващите й снимки.

Елизабет Втора ще бъде погребана на 19 септември, точно след седмица. Тук можете да научите повече за новия крал на Великобритания Чарлз Трети.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

И няколко препоръки

Музиката е тази, която я спасява от дрогата и алкохола, за да я превърне в носител на две награди „Грами“ и пет на MTV. Честит рожден ден на Пинк, Човек на деня на Свободна Европа.

Той смята, че има само един сериозен философски проблем – самоубийството. Спомнете си за нобеловия лауреат Албер Камю – един от великите европейци на 20-и век, за които пише Пламен Асенов.

Ако сте в София, вижте преработената и допълнена книга за убития писател Георги Марков. Тя излиза в издателство „Рива“. Представянето е в 18 часа днес в „Нов театър“ – НДК. Припомняме ви и тази история за писателя.

… плюс моят личен фаворит

Паметниците на Червената армия продължават да са из цяла България. Колкото и да се говори за демонтирането им, те си остават с нас. Един френски артист е видял този факт като история за призраци. С помощта на изкуството той превръща в призраци и самите паметници. Изложбата беше открита в Пловдив в петък, а разказът е тук.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG